Median, percentil eller medellön?
Många som hör av sig till Unionens lönerådgivare vill veta medellönen. Men Unionen använder hellre ett annat mått, median, som inte är lika inte känsligt för extremvärden som en medellön är.
Bli medlem direkt!Många som hör av sig till Unionens lönerådgivare vill veta medellönen. Men Unionen använder hellre ett annat mått, median, som inte är lika inte känsligt för extremvärden som en medellön är.
Bli medlem direkt!Publicerad 21 mars 2017
Om det finns en person med en väldigt låg eller väldigt hög lön i en grupp påverkas det generella medelvärdet markant – det blir inte representativt för gruppen, med mindre än att hela gruppen ligger på ungefär samma nivå. Med individuell löneättning, vilket är det vanligaste på privat sektor i dag, varierar lönerna mer. Därför räknar Unionens statistiker hellre på medianen.
Medianlön innebär att 50 procent av lönerna ligger över det värdet och 50 procent under. Det krävs minst fem personer i gruppen för att en medianlön ska vara användbar.
Från arbetsgivarhåll är det vanligt att föredra percentiler, med det menast att hela statistikmaterialet delas i hundra lika stora delar och till exempel "20:e percentil" är den lön där 20 procent av lönerna är lägre.
I den partsgemensamma lönestatistiken, som Unionen för tillsammans med arbetsgivarna, använder man 10/40/60/90-percentiler; alltså att en av tio medarbetare ligger under en viss nivå medan nio av tio ligger under den högsta. För att man ska kunna använda sig av percentiler bör gruppen bestå av minst tio personer.