Stressen i våra liv – vän eller fiende?
Ta del av en föreläsning om vad stressen gör med oss, hur vi kan uppmärksamma tidiga varningssignaler och vad vi kan göra för att minska stressen.
Ta del av en föreläsning om vad stressen gör med oss, hur vi kan uppmärksamma tidiga varningssignaler och vad vi kan göra för att minska stressen.
Caroline Wiklund är hjärnan bakom föreläsningen ”Stressen i våra liv – vän eller fiende?” I tre delar berättar hon om vad stressen gör med oss, hur vi kan uppmärksamma de tidiga varningssignalerna när det blir för mycket och vad vi kan göra för att minska stressen.
Caroline Wiklund är stresscoach och utbildare på Unionen sedan 2006. I dag utvecklar hon grupper och coachar individer samt är en flitigt anlitad föreläsare i stresshantering, återhämtning och arbetsglädje.
Se tre korta introduktionsfilmer ur föreläsning och logga in längst ner på sidan för att se hela filmerna.
Vad hände när stress blev en folksjukdom och vad är den stora skillnaden mellan kortvarig- och långvarig stress? Det är den långvariga stressen vi ska se upp med, det är den som gör oss sjuka. Caroline går in på hur det har sett ut historiskt – och vad de senaste årens ökade prestationskrav och digitalisering, med ständig uppkoppling och påkoppling, innebär för oss människor. Och om vikten av återhämtning.
Vilka är de tidiga varningssignalerna på utmattningssyndrom? Caroline berättar om utmattningens fem faser – från fysisk, kognitiv och social trötthet, till personlighetsförändringar och existentiell trötthet. Det är viktigare än någonsin att vi lär oss att prata om långvarig stress och dess konsekvenser, inte minst på arbetsplatsen.
Hur kan vi hjälpa vårt stressystem att vila? Det handlar i första hand om att minska det som ökar stressen – och öka det som minskar stressen. Hur kan man skapa förutsättningar för att minska stress, öka sin energi – skapa balans och hållbarhet? Caroline använder sig av sex nycklar i ett paraplybegrepp som hon kallar för L.Y.S.S.N.A: Lust och glädje, yttre och inre omsorg, stöd, samhörighet, närvaro och agerande.
Som medlem kan du se hela föreläsningen genom att logga in här nedanför.