Hjälp, kan mobilen krympa hjärnan?

Ett intensivt mobilanvändande kan leda till ökad oro, sämre sömn – och att dina hjärna krymper. Som tur är finns det metoder för att ta tillbaka kontrollen.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 06 juli 2021

Tre personer som sitter med mobiler i handen 9 av 10 svenskar har en smartmobil, enligt Internetstiftelsen. I Sverige är surfandet så vanligt att vart fjärde spädbarn (0-12 månader) och varannan tvååring är ute på nätet varje dag.

Men att alltid ha sin smartphone till hands är kanske inte så smart. För även om mobilen har enorma fördelar, så börjar kostnaderna för användandet också bli tydligare. Enligt Harvards ”Science in the news” finns det kopplingar mellan mobilanvändande och ökad oro, depression, försämrad sömnkvalitet och ökad risk för att hamna i bilolyckor.

Studier har enligt SVT Nyheter till och med visat att vårt intensiva användande av mobilen kan krympa din hjärna. Ett fenomen man tidigare bara sett vid långvarig stress. Om det är något att oroa sig över, eller om det tyder på positiv effektivisering diskuterar de lärde – men klart är att mobilen påverkar din hjärna.

– Otyglad användning av mobilen –  där man ständigt scannar av telefonen efter mess, mejl och likes, vid minsta lilla känsla av leda, olust, frustration –  är inte bra. Många gör det ju till och med på toaletten. Det som händer är att varje gång mobilen plingar till så får du ett litet stresspåslag, ditt fokus splittras och din dag blir fragmenterad, säger Giorgio Grossi, docent i medicinsk psykologi och psykoterapeut vid Stressmottagningen i Stockholm, som har skrivit boken “Vägen ur utmattningssyndrom”, tillsammans med Kerstin Jeding.

Giorgio Grossi har jobbat med sönderstressade människor sedan 90-talet och ser skillnader över tid. Förut fanns det inbyggda spärrmekanismer, i och med att man ofta slutade arbeta när man gick från kontoret. Iphonen har bara funnits i drygt tio år, men det är redan svårt att föreställa sig ett liv utan smarta mobiler och internet. Fördelarna med dem är uppenbara och de positiva upplevelserna starka.

En sak vi redan känner till är ”beroendet

– Men vi vet ganska lite om de långsiktigt negativa aspekterna. En sak vi redan känner till är ”beroendet”. I den bemärkelse att det uppstår en rastlöshet om man inte kollar mobilen tillräckligt ofta, och när man har kollat lite på den upplever man en lättnad. Kan man däremot inte vara där och titta uppstår en lätt abstinens.

Många har blivit ett med sin mobil i så hög grad att man kan känna den vibrera i fickan även när den inte är där. Och enligt Harvards ”Science in the news” har 73 procent känt en mild panik när de tappat bort sin telefon.

Mobilen underlättar det gränslösa arbetet, som har blivit vanligare bland tjänstemän . Flexibiliteten är på många sätt bra, då autonomin ökar, men förutsätter att du har stor självdisciplin och själv kan sätta gränser för ditt jobb. Det funkar inte att alltid vara nåbar – och arbetsgivaren har ingen rätt att kräva det.

– Jag ser hur alldeles för många använder teknologin oavsett tid och rum, och tar inte hänsyn till sina biologiska behov av återhämtning och vila. Hjärnstrukturen blir överbelastad.

Problemet är att många också, som ett sätt att slappna av, tar fram mobilen och spelar lite Candy crush eller kollar igenom Instagramflödet.

– Men det ger hjärnan ingen vila, för det ger ännu fler intryck, ännu mer stimulans. När man är trött eller mår dåligt, bör man tillåta sig tröttheten eller känslorna, och fråga sig vad man kan förändra för att livet ska bli bättre, säger Giorgio Grossi.

6 tecken på att hjärnan tröttats ut

  1. Du är inte helt klar i knoppen, allt känns som en gröt eller dimma.
  2. Det känns som om du har fått ”alzheimer light.” Du har svårt att minnas saker som var du lagt nycklarna, eller vad du åt till frukost.
  3. Du tappar ord och namn.
  4. Du är lätt distraherad.
  5. Du är känslig för ljus och ljud, vilket är direkt kopplat till hur pass trött frontala hjärnbarken är.
  6. Du är grinigare, mer labil och/eller har kortare stubin.