Råd och stöd för dig med fackligt uppdrag

Vi har samlat råd och stöd som kan hjälpa dig i din roll, öka din kunskap och stärka din förmåga i ditt fackliga uppdrag.

Råd och stöd för dig med fackligt uppdrag

Du är förtroendevald ! Ett stort grattis till dig för att du har tagit dig an denna viktiga roll. Att vara förtroendevald är att göra skillnad på jobbet. För din skull. Och alla andras.

Det kan kännas både spännande och utmanande att vara förtroendevald . Unionen har därför samlat råd och stöd för att göra ditt uppdrag så smidigt som möjligt.

Våra sidor ger dig tips och vägledning som hjälper dig att navigera genom de vanligaste situationerna du kan möta som förtroendevald .

Vanliga situationer som du kan ställas inför

Här har vi samlat några av de vanligast situationerna du kan mötas av som förtroendevald .

Tid för fackligt arbete

Har du rätt att ägna dig åt ditt förtroendeuppdrag och utbilda dig fackligt på arbetstid? Här hittar du svar på frågor som handlar om ”facklig tid” och hur den kan hanteras.

Oklarheter vid övertid

För dig som är förtroendevald kan det vara svårt att veta vad som gäller om en medlem har frågor om övertid eftersom reglerna är många. Här hittar du som är fackligt ombud svar på vad du kan göra om du får frågor från medlemmar om övertidsarbete och ersättning för det.

Arbetsgivaren tycker inte att de behöver förhandla

Allt som faller under medbestämmandelagen (MBL) är arbetsgivaren skyldig att förhandla om. Här hittar du som förtroendevald svar på frågor om förhandlingar och hur de ska hanteras.

Arbetsgivaren vill ändra på villkor

Får arbetsgivaren ta bort förmåner? Får arbetsgivaren ensam ändra vad som står i ett anställningsavtal? Vissa typer av förändringar i villkor måste förhandlas mellan arbetsgivaren och dig som förtroendevald. Andra kan arbetsgivaren ensam ändra på.

Förhandla vid omorganisation och arbetsbrist

Om din arbetsgivare vill göra en organisationsförändring måste detta förhandlas med facket innan din arbetsgivare kan ta beslut om förändringarna. Det kallas medbestämmandeförhandling eller MBL-förhandling.

Missnöje med lön

Som förtroendevald är det vanligt att få frågor om lön. Ibland handlar det om att någon är missnöjd med sin lön. Du som fackligt ombud kan på olika sätt hjälpa och guida medlemmen till att få förståelse kring sin löneutveckling och vilka möjligheter som finns för att påverka den.

Stöd i löneprocesser

Hur fungerar lönerevisionen och finns det undantag för vilka som ska vara med i den? Här hittar du som förtroendevald svar på vilken roll och vilket ansvar du har i löneprocessen. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvaret för de anställdas löner och inte du som förtroendevald.

Hantera stress hos kollegor

Som arbetsmiljöombud är du kollegornas valda ombud i arbetsmiljöfrågor. Hur kan du som arbetsmiljöombud hantera frågor kopplade till stress för att du och dina kollegor ska må bra på och av jobbet?

Fördjupningsmaterial

Oavsett om det handlar om hur du mer effektivt kan kommunicera med dina kollegor eller om du önskar stöd i hur du kan hantera en utmanande förhandling så ger vi dig råd på vägen.

 

Uppdrag gör skillnad. För alla!

Som fackligt ombud får du äran att förbättra och göra skillnad för kollegorna på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!

Välj rätt kurs som förtroendevald

Tag chansen och utveckla dig i uppdraget. Det ger dig kompetens, trygghet och styrka i din roll som förtroendevald. Utgå från dina behov när du planerar din fackliga kompetensutveckling.

Mitt Uppdrag

Här finns verktygen som underlättar i din roll som förtroendevald. Du behöver logga in och vara förtroendevald för att komma åt Mitt Uppdrag.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg