Medieföretagen - f d Sif MIA
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i "Avtalsnytt" och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Avtalsperioden är 1 maj 2025 - 30 april 2027 och då gäller:
Unionen har tecknat ett nytt avtal om löner och allmänna anställningsvillkor som gäller på din arbetsplats. Genom avtalet får du som medlem en bra grund för fortsatt löneutveckling, arbetstidsförkortning införs och ny avsättning till flexpension/deltidspension.
Det nya avtalets totala värde är 6,4 procent varav 5,5 procent avsätts till löneökningar och 0,5 procent till arbetstidsförkortning och 0,4 procent till flexpension.
På Sif/Mia finns en processlönemodell med pott. Lokala parter kan även komma överens om att använda ett alternativt löneavtal utan siffror.
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
3 % procent för perioden 2025-05-01 – 2026-04-30
2,5 % procent för perioden 2026-05-01 – 2027-04-30
Det finns ingen individgaranti på området.
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 20 år uppgå till lägst:
21 325 kronor fr.o.m. 2025-05-01
21 858 kronor fr.o.m. 2026-05-01
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 24 år uppgå till lägst:
24 482 kronor fr.o.m. 2025-05-01
25 094 kronor fr.o.m. 2026-05-01
En ny skrivning tillförs löneavtalet om vikten att ha utvecklingssamtal i samband med tillbakagång till arbete efter föräldraledighet.
Ett system för arbetstidsförkortning införs i avtalet i form av rätt till en ledig dag per år. Denna ledighet ska förläggas fr o m 1 januari 2026* (*korrigerat, tidigare felaktigt angivet fr o m 1 januari 2025). För detta görs en avräkning med 0,2 % från och med den 1 maj 2025 och 0,3 % från och med den 1 maj 2026 från avtalsvärdet.
Ledigheten får inte förläggas på midsommarafton, julafton eller nyårsafton.
Avsättningar till Flexpension i Tjänsteföretag skall göras enligt följande:
0,2 % fr o m den 1 maj 2025
0,2 % fr o m den 1 maj 2026
Mertid och mertidsersättning fasas ut ur avtalet. För deltidsanställda som arbetar övertid utges istället övertidsersättning, även i de fall övertiden ryms inom det vanliga arbetstidsmåttet för heltid.
För deltidsanställd som arbetar intermittent skall i arbetstidsschemat fastställas vilka veckodagar som anses utgöra ordinarie ledighetsdagar, dvs lördag och söndag.
Semesterlön inkluderas i beredskapsersättning samt bonus eller rörlig lönedel som är ensidigt bestämd av arbetsgivaren, inte utgör en väsentlig del av årslönen och som betalas ut vid högst fyra tillfällen per år. Semesterlön inkluderas inte i OB-ersättning eller provisionslön.
Nattarbete bör vara mellan 24.00 och 05.00. Avvikelse får göras av arbetsgivaren om arbetet med hänsyn till dess art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter måste bedrivas mellan kl 24.00 och 05.00. Den fackliga organisationen kan dock återkalla den möjligheten om man anser att den missbrukas av arbetsgivaren.
Under ett kalenderår får högst 150 timmar övertid återföras till övertidsutrymmet.
Orden “han” och “honom” byts ut mot “tjänsteman” eller “tjänstemannen”.
Nedan gäller tidigare avtalsperioden.
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-04-30. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation.
Löneavtalet är ett så kallat processlöneavtal som tar fasta på att en lokal löneprocess ska genomföras. En viktig beståndsdel i processen är att lönesamtal ska hållas med varje medarbetare där den individuella prestationen ska diskuteras. De siffror som anger löneutrymmet i avtalet ska användas först om parterna lokalt inte kommer överens om en löneökningsnivå för företaget.
I avtalet finns två nivåer av lägstalöner: en för 20-åringar, och en för 24-åringar. I årets löneavtal är höjningen av lägstalönerna för 2023 i krontal, 1350 kr, i stället för i procent.
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 20 år uppgå till lägst:
För tjänsteman som fyllt 24 år ska månadslönen för heltidstjänst för motsvarande perioder som ovan uppgå till lägst 23 054 kr respektive 23 769 kr.
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension (deltidspension). Under 2023 gör arbetsgivaren ingen kompletterande avsättning till ITP. Avsättningen är därmed kvar på 1,1 %. Från och med den 1 maj 2024 avsätts ytterligare 0,2 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,3 procent vid avtalsperiodens utgång.
Vi har också ändrat ITP-åldern för ITP 1:or från 65 till 66 i Flexpensionsöverenskommelsen, i enlighet med överenskommelsen från december 2022. Dock finns ingen anmärkning om detta i avtalet om allmänna villkor, då Almega inte vill konsekvensändra i detta avtal. Frågan är än så länge olöst på Almega-området, men Unionens tolkning är att ITP-åldrarna ska vara 65 för ITP 2:or och 66 för ITP 1:or även i Allmänna villkorsavtalet.
Utöver löneökningarna prolongeras avtalet om allmänna villkor med vissa redaktionella ändringar. Där Omställningsavtalet omnämns byts det ut mot Huvudavtalet. Uppnådd pensionsålder ändras från 68 till 69. Text från Omställningsavtalet ersätts med text från Huvudavtalet enligt protokoll per den 30 mars 2023.
Unionenklubb eller ej på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor.
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal.
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
I kompetensutvecklingsavtalet beskrivs hur kompetensutveckling betald av arbetsgivaren ska gå till. Med kompetensutveckling menas alla åtgärder som bidrar till att öka en eller flera delar av individernas kompetens. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krävs att goda förutsättningar finns vad gäller till exempel arbetsorganisation, ledarskap och teknik.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd, kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.