Motorbranschens Arbetsgivareförbund
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i Avtalsnytt nedan och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Avtalsperioden är 1 maj 2025 - 30 april 2027 och då gäller:
Unionen har tecknat ett nytt avtal om löner och allmänna anställningsvillkor som gäller på din arbetsplats. Genom avtalet får du som medlem en bra grund för fortsatt löneutveckling och arbetstidsförkortning.
Det nya avtalets totala värde, sett över avtalsperioden 2025-05-01 till och med 2027-04-30, är 6,4 procent.
Vid företaget bildas det en lönepott i procent av lönesumman av tjänstemännens löner. Lönepotten ska fördelas i en lokal lönerevision där det centrala avtalets pott är miniminivå. Storleken på lönepotten säger inget om hur stor just din löneökning ska vara. Fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandlingar, antingen mellan företaget och Unionenklubben eller mellan dig och den chef som sätter lönen.
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 18 år uppgå till lägst:
För tjänsteman med ett års sammanhängande anställningstid ska månadslönen för heltidstjänst för motsvarande perioder som ovan uppgå till lägst 23 094 kr, respektive 23 787 kr.
Övrigt lön
I det fall ett företag har sin verksamhet förlagd till olika orter eller om det på samma ort har flera enheter, beräknas en pott för varje enhet för sig. Om det tidigare varit klar praxis vid företaget eller om lokal överenskommelse träffas om det, beräknas i stället potten på företaget som helhet.
Driftsenheter med färre än 15 medlemmar i Unionen får slås samman vid beräkning av pott och fördelning av löneutrymmet. Sådan sammanslagning kan omfatta högst 25 medlemmar.
Lokal facklig part kan begära att löneutrymmet beräknas och fördelas på den eller de driftsenheter där lokal facklig part har förhandlingsmandat.
De lokala parterna kan komma överens om annat.
Fr o m 1 maj 2025 ska ett värde motsvarande 0,5 % av avtalsvärdet avsättas till arbetstidsförkortning.
Arbetsgivaren kan välja att utöka ett redan befintligt lokalt system för arbetstidsförkortning i vilket tjänstemannen garanteras motsvarande värde.
Arbetstidsförkortning enligt 2001 och 2004 års regler tillämpas med följande tillägg. Om arbetstidsförkortning tillämpas av arbetsgivaren sen tidigare, utökas intjänandet med ytterligare 10 minuter per vecka från och med 1 maj 2025. För arbetstidsförkortning som införs 2025 utgår för heltidsarbetande tjänsteman för fullgjord arbetsvecka kompensationsledighet med tio minuter fr o m den 1 maj 2025.
Förläggning av kompensationsledighet sker i samråd mellan tjänstemannen och arbetsgivaren. Huvudregeln är att verksamhetens behov avgör förläggningen, arbetsgivaren ska dock i den mån det är möjligt beakta tjänstemannens önskemål om förläggningen.
I övrigt tillämpas 2004 års regler rörande arbetstid med undantag för p. 2.4 och p. 3.
§ 5 mom 5:1 Inskränkningar i rätten till sjuklön vid förtigande av sjukdom vid anställningen tas bort.
§ 5 mom 6:1
Om arbetsgivaren begär det ska ansökan om föräldraledighet för perioden 1 juni till 31 augusti respektive år inges senast den 15 mars eller i samband med semesteransökan. Om det föreligger särskilda skäl kan arbetstagaren lämna in eller ändra sin ansökan om föräldraledighet vid ett senare tillfälle, dock så snart som möjligt.
Anmärkning 1
Motsvarande gäller om arbetsgivaren tillämpar en annan huvudsemesterperiod.
Anmärkning 2
Särskilda skäl ska bedömas i det enskilda fallet. Avgörande för bedömningen är att förutsättningarna förändrats efter det att anmälan lämnats in på grund av oförutsedda omständigheter som ligger utanför arbetstagarens kontroll och försvårar arbetstagarens möjligheter att sörja för barnets omsorg.
§ 6 mom 4 Överskjutande timmar vid deltid (mertid)
Mom 4, mom 4:1 och mom 4:2 upphör att gälla och istället får deltidsanställda rätt till övertidsersättning enligt § 6 mom 2:1 och mom 3:2.
§7 Restidsersättning
Mom 1
Tidigare kunde arbetsgivaren och tjänstemannen enas om att restidsersättning inte ska utgå om tjänstemannen förhandlat bort rätten till särskild kompensation för övertidsarbete. Den nya skrivningen som gäller från 2025-05-01 är att tjänsteman som träffar överenskommelse om att rätten till särskild övertidskompensation inte ska utges även är undantagen från rätten till restidsersättning.
I bilaga G Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän §3 mom 2 ändras till:
När särskilda skäl föreligger får allmän övertid uttas med högst 175 timmar per kalenderår. (tidigare 150 timmar)
Alla krontalsersättningar i avtalet och dess bilagor har räknats upp med 2,9 procent från 2025-05-01, samt med ytterligare 3,0 procent från 2026-05-01.
Vi tillsätter en arbetsgrupp som ska ta fram ett partsgemensamt material för hantering av löneprocessen som ett stöd för lokala parter i genomförandet av löneprocessen. Arbetsgruppen ska vara klar senast 30 september 2026.
Nedan gäller tidigare avtalsperioden.
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-05-01. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation.
Vid företaget bildas det en lönepott i procent av lönesumman av tjänstemännens löner. Lönepotten ska fördelas i en lokal lönerevision där det centrala avtalets pott är en miniminivå. Storleken på lönepotten säger inget om hur stor just din löneökning ska vara utan fördelas efter de lönekriterier ni har på företaget. Fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandlingar, antingen mellan företaget och Unionen-klubben eller mellan dig och den chef som sätter lönen.
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 18 år uppgå till lägst:
För tjänsteman med ett års sammanhängande anställningstid ska månadslönen för heltidstjänst för motsvarande perioder som ovan uppgå till lägst 21 768 kr, respektive 22 443 kr.
Övrigt lön
Kollektivavtalets rörliga ersättningar i krontal höjs med samma procentsats som gäller för löneökningar respektive år under avtalsperioden.
Provisioner
Provisioner som bestämts till ett fast krontal per såld enhet ökas med 1,6 procent per den 1 maj 2023 och med 1,3 procent per den 1 maj 2024.
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för delpension (flexpension). Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till ITP på ytterligare 0,2 procent för 2023 samt 0,2 procent för 2024 till individens tjänstepension.
Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 2,0 procent vid avtalsperiodens utgång.
I samband med att Petroleumbranschens arbetsgivareförbunds (PAF:s) avtal upphörde att gälla den 2023-04-30, fördes bilaga O, Kompletterande regler avseende ersättning för övertidsarbete i samband med lossning eller lastning av tankbåt jämte vilotidsregler, in i MAF:s tjänstemannaavtal. Parterna är eniga om att tillämpningen av bilagan är den samma som gällde mellan PAF och Unionen.
Parterna kom också överens om att föra in möjligheten för tjänstemän att spara outtagen kompensationsledighet överstigande 40 timmar till följd av övertidsarbete som kvarstår från ett tidigare kalenderår efter den 31 januari det påföljande kalenderåret. Om kompensationsledigheten fortsatt kvarstår den 30 april det året äger dock arbetsgivaren rätt att ersätta tiden genom kontant betalning. Tidigare saknades möjligheten att spara kompensationsledigheten efter den 31 januari påföljande kalenderår. Huvudregeln är dock, så som tidigare, att övertidsarbete kompenseras i pengar.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770–870 870 alternativt ditt regionkontor.
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal.
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd, kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.