Unionen i media

Här hittar du nyheter och artiklar om Unionen i media.

Augusti 2019

Postens framtid

2019-08-21
är inom logistiken! Som medlem i Unionen postal i Schweiz följer jag vad som händer inom postmarknaden. Brevvolymerna sjunker medan logistiken ökar kraftigt i och med e-handeln. Frågan är hur länge till man kan dela ut post måndag till fredag.

Säljares avsked kan kosta bolag halv miljon

2019-08-19
Nära en halv miljon i ekonomiskt skadestånd, minst. Det kan en säljare få som avskedats, misstänks för oegentlighet i samband med redovisning av utlägg. Unionen stämmer nu arbetsgivaren och menar att säljaren har papper på allt.

Här finns det bara förlorare

2019-08-15
Damkronorna förstår inte fakta Krönika | De är uttagna till ett upptaktsläger inför en fyrnationsturnering för ishockeyns damlandslag - och väljer att bojkotta. De vill ha betalt för att spela.

Livs stödjer arbetarna i Hongkong

2019-08-15
Hundratusentals arbetare i offentlig och privat sektor strejkade den 5 augusti i Hongkong. Strejken skedde på uppmaning av HKCTU, Kinas enda fria fackförening. Anställda ordnade arbetsplatsmöten och demonstrerade till stöd för HKCTU:s fem krav:

Samhällsnytta ger nöjda medarbetare

2019-08-14
Annons i samarbete med HBV Anna-Lena Lehto, HR-konsult, och Hanna Sternhall, ordförande för den lokala fackklubben, är ense om att HBV är en arbetsplats med högt i tak, bra ledarskap och som satsar på att kompetensutveckla personalen.

Spelare vittnar om mobbning i AFC Eskilstuna

2019-08-13
Tränaren anklagas: "Du kom hit som ett socialfall" Spelare i AFC Eskilstuna vittnar om mobbning och utfrysning. - Du kom hit förra året som ett socialfall, ska tränaren Nemanja Miljanovic sagt till en spelare under ett möte.

Ulysses S Grant - nordstaternas segermaskin

2019-08-10
När amerikanska inbördeskriget bröt ut jobbade Ulysses S Grant som allt-i-allo i sin pappas läderbutik. När kriget var slut hade han som hyllad överbefälhavare vunnit det åt nordstaterna. Några år senare blev han USA:s president.

Mur som mur?

2019-08-10
Israel är inte bättre än det vita Sydafrika. Det är bara utsidan som är vackrare, skriver Fredrik Wadman, tankesmedjan PALPAC.

Prideparaden är bra men kollektivavtal är bättre

2019-08-09
Häromveckan firades och uppmärksammades allas lika värde. Hbtq-frågor var på allas läppar. Men nu är firandet är över. Och när vardagen är tillbaka tvingas många hbtq-personer att vara någon annan är den de egentligen är.

Varumärkena som dominerade Stockholm Pride

2019-08-08
Alltfler varumärken har tagit plats i Pride-paraden de senaste åren. Försvarsmakten, IKEA och Nobina stack ut i mediebruset visar en kartläggning som Meltwater har tagit fram på uppdrag av Resumé.

Lära för livet och på håll

2019-08-07
Den ena handen vet inte vad den andra gör. För att vara mer specifik ägnar sig den ena handen åt att tala om vikten av livslångt lärande medan den andra minskar antalet distansutbildningar.

Kvinnor i kontaktyrken gynnas av osa-föreskrift

2019-08-06
Anmälningar. Osa-föreskriften har lett till fler anmälningar från kvinnliga skyddsombud och ökade krav på arbetstagarinflytande från Arbetsmiljöverket. Det visar en ny kartläggning.

Fyra av tio vill byta jobb på grund av stress

2019-08-05
Foto: Camilla Svensk Drygt fyra av tio privatanställda tjänstemän har övervägt att byta jobb för att nå en bättre balans mellan arbete och fritid. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen.

Juli 2019

Nobina hbtq-prisade

2019-07-31
Bussbolaget Nobina Sverige får Unionens hbtq-pris 2019 för att respekt och mångfald inte bara är fint formulerade ord, utan en del av vardagen - priset delades ut 31 juli.

Nobina får hbtq-pris

2019-07-31
Bussbolaget Nobina får hbtq-pris av fackförbundet Unionen för sitt arbete med mångfald och inkludering.

Sänkt lön, men hela jobbet - kvinnor drabbas

2019-07-29
Foto: Camilla Svensk Fyra av tio kvinnor har gått ner i arbetstid för att lättare kombinera föräldraskap och arbete. Av männen har endast knappa två av tio män gjort samma sak.

Färre distansutbildningar bekymrar facket

2019-07-29
Distansutbildningarna på universitetsnivå blir allt färre. Utvecklingen oroar nu fackförbundet Unionen och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Tillsammans kan vi göra fotbollen jämställd

2019-07-25
Perspektiv: Representanter för IF Eksjö Fotboll skriver i en replik till Unionens Magnus Sjöholm att de blir förvånade över hur han har uppfattat de småländska fotbollsklubbarnas arbete.

EU: Rädda för att bidra till förtryck i Sudan

2019-07-25
EU pausar projekt som arbetat för att stoppa och kontrollera så kallad olaglig migration i Sudan. I mars i år stoppades stöd och utbildning av gränspolisen och i juni pausades arbetet med ett underrättelsecenter i Sudans huvudstad Khartoum.

Bulls Presstjänst anmäls till Arbetsmiljöverket

2019-07-23
Unionens huvudskyddsombud på Bulls Presstjänst har lämnat in en begäran om föreläggande eller förbud till Arbetsmiljöverket, på grund av brister i arbetsmiljöarbetet. Det rapporterar Siren.

Volvo går som tåget - men skär ned

2019-07-18
Första halvåret 2019 blev Volvos bästa någonsin. 340 000 bilar sålda. Samtidigt slutar 750 personer på företaget med start i höst.

"Vidareutbildning en ödesfråga för industrin"

2019-07-12
Möjligheterna till vidareutbildning är för knappa för att den svenska industrin ska hänga med i en tid av omvandling, skriver Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg och Unionens förbundsordförande Martin Linder på Dagens Nyheters debattsida.

Alla behöver en rast från jobbet

2019-07-10
Både hälsan och arbetsresultatet blir bättre Hos Vårdguiden 1177 i Västra Götaland har de anställda sjuksköterskorna fått schemalagda raster där de kan lämna arbetsplatsen och telefonen.

Regeringen ökar pressen på parterna om LAS

2019-07-08
Publicerat av Henrik Svidén Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är tydlig i sitt besked till arbetsmarknadens parter: Lös LAS-frågan, annars blir det lagstiftning.

Makthavarlistan: Så var Almedalen 2019

2019-07-07
Varje år gör gänget bakom makthavare.se en traditionell lista där vi sammanfattar Almedalsveckan. Här finns allt, och lite till, som har hänt under veckan. Nu är den äntligen här!

Stor brist på kvalificerad arbetskraft

2019-07-06
Det kommande halvåret kommer sysselsättningen på landets företag öka, samtidigt som många arbetsplatser har stora problem att hitta rätt kompetens.

Vi står upp för löntagarna

2019-07-05
Debatt I våras bjöd Unionen länets riksdagsledamöter till ett arbetsplatsbesök på Tieto i Kalmar för att möta både företag och fack. Endast S och C dök upp.

Slaget vid Antietam

2019-07-05
George McClellan var en försiktig nordstatsgeneral. Så försiktig att han allt för ofta överskattade motståndarens styrka och missade flera avgörande segrar. Som i slaget vid Antietam.

Jobbstressad på semestern?

2019-07-05
Den välförtjänta semestern är äntligen här. En tid för ledighet med avkoppling från jobbet och en möjlighet att fylla på med ny energi. Kan du vara avkopplad och nedkopplad eller känner du att du måste vara uppkopplad mot jobbet?

Branschprofiler invalda i regeringens Digitaliseringsråd

2019-07-05
Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef Internetstiftelsen och Daniel Akenine, teknikchef Microsoft har båda utsetts som ledamöter i regeringens Digitaliseringsråd av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Böneförbudet utreds av DO

2019-07-05
NYHET Nu utreds Bromölla kommuns böneförbud på arbetstid av fler instanser. Här är de åtta frågor Diskrimineringsombudsmannen vill ha svar på.

Efter kampen - nu höjs Mathems löner

2019-07-04
Mathems anställda kan glädja sig åt högre löner. Det blir resultatet när näthandlaren får ett nytt kollektivavtal. Samma gäller för de inhyrda chaufförerna som nu blir en del av bolaget.

Nya ledamöter i regeringens Digitaliseringsråd

2019-07-04
Pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet Nya ledamöter i regeringens Digitaliseringsråd 2019 Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman har utsett nya ledamöter i regeringens digitaliseringsråd.

Brist på kvalificerad arbetskraft leder till övertidsarbete

2019-07-04
Arbetskraftsbehovet ökar det kommande halvåret. Det spår Unionen efter att ha gjort en undersökning bland de egna medlemmarna. Men svårigheterna att få tag i nya medarbetare med rätt kompetens är fortsatt ett stort problem.

Unionenmedlemmars personnummer exponerade

2019-07-04
Computer Sweden rapporterar att fackföreningen Unionens administrationssida för lokala fackklubbar och förtroendevalda har exponerat profilbilder på hundratals medlemmar med filnamn där deras personnummer framgått.

Regeringen ökar pressen på parterna om LAS

2019-07-03
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är tydlig i sitt besked till arbetsmarknadens parter: Lös LAS-frågan, annars blir det lagstiftning. Vi kommer att genomföra utredningen om parterna inte når fram till en lösning, säger hon.

Domen: Aldrig mer högkonjunktur i Sverige

2019-07-03
Publicerat av Daniel Mellwing Avmattning, men krisen står inte för dörren. Den bilden delas av de flesta ekonomer just nu. Men få pratar om vad det egentligen betyder och om jobbet som måste göras.

AFA miljardsäljer till Union på Kungsholmen

2019-07-02
Fastighetsvärlden kan berätta att AFA Fastigheter har sålt fastigheten Smultronet 6 på Kungsholmen i Stockholm till tyska Union Investment. Pangea var rådgivare till köparen.

Domen: Aldrig mer högkonjunktur i Sverige

2019-07-02
Avmattning, men krisen står inte för dörren. Den bilden delas av de flesta ekonomer just nu. Men få pratar om vad det egentligen betyder och om jobbet som måste göras.

ARBETSMARKNAD: SKROTAD LAS GER "KANSKE" FLER JOBB

2019-07-01
VISBY (Nyhetsbyrån Direkt) Om Lagen om anställningsskydd, LAS, skrotas skulle det kanske leda till fler jobb. Mer klart är att det skulle leda till att fler jobb blir med tillsvidareanställning.

Livet är inte en fråga om statistik

2019-07-01
Jan Scherman och Martin Linder diskuterade ålderism i News55:s tält i Almedalen. Båda var kritiska mot att äldre inte används längre upp i åren i arbetslivet. Foto: Ulf Hammarlund.

"Allt handlar om att lyssna"

2019-07-01
Ny bas När han var ny på Skärblacka åkte han på stryk. I dag, mer än trettio år senare, har Pontus Georgsson valts till ordförande för hela Pappers.

Juni 2019

Veckans Brief 21: Allt om Almedalen 2019

2019-06-30
VECKANS BRIEF. Utgåva 21 är Dagens Opinions stora utgåva inför Almedalsveckan med bland annat 15 regioner som sina varumärken och resor till Almedalen, Kinas offensiv i Almedalen med bland annat Huawei på plats,

»Konflikter om religion i arbetslivet kommer att öka«

2019-06-28
NYHET SD-styrda Bromölla kommun har infört förbud mot att be på arbetstid för sina anställda. Beslutet är JO-anmält - och Unionens chefsjurist Martin Wästfelt tror att antalet konflikter om religion kommer att öka.

Sjukförsäkringsexpert: Statistiken visar att Unionen har fel

2019-06-28
Publicerat av Stina Bengtsson Sjuktalen ökar bland privata tjänstemän, varnar fackförbundet Unionen och hänvisar till statistik från Alecta. Men i själva verket har sjukfrånvaron gått ner de senaste åren - enligt just Alecta.

Morgonens viktigaste medienyheter

2019-06-27
MORGONKOLLEN * Expressen ändrar rubrik efter Ager-Hanssens kritik * Hon tar över Kollega * Facebook funderar om deep-fakes. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.

Träffa Lernia i Almedalen

2019-06-27
27.6.2019 09:48:32 CEST | Lernia Dela Svensk arbetsmarknad befinner sig i ett utmanande läge. Arbetsförmedlingen ska reformeras och i det så kallade januariavtalet finns en rad förslag på förändringar som berör arbetsmarknaden.

Hon är Kollegas nya chefredaktör

2019-06-27
Helena Ingvarsdotter är ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Unionens medlemstidning Kollega och tidningen Chef & Karriär.

Unionen hittar stridbar chefredaktör

2019-06-27
Fackförbundet Unionen har hittat en ny chefredaktör för sina tidningar Kollega och Chef & Karriär. Den nya chefredaktören slutade efter en strid med Lärarförbundets ledning.

Unionen kör sin Almedalsvecka digitalt - från Stockholm

2019-06-26
Det var en gång (senast 2018) när Sveriges största fackförbund hade stormingel insvept i gröna vepor i Almedalen. No more. I år tänker Unionen rodda ihop sin närvaro digitalt och i huvudsak från hemmaplan.

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

2019-06-26
Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Svenskt näringsliv kräver löneökningar under 2 procent

2019-06-25
Avtal 2020 Löneökningstakten ska växlas ned från nuvarande nivå. Och lägstalönerna sänkas relativt andra löner. Det kräver Svenskt Näringsliv som nu presenterar mål inför avtalsrörelsen 2020. Mikael Feldbaum

Varför strejkar flygpersonal så ofta?

2019-06-24
Pilotstrejken var en av de största strejker vi sett på länge, det känns som att flygpersonal strejkar oftare än andra. Är det så? Och i så fall varför? Så lyder veckans Ekonomifråga.

Populära resmål med usla arbetsvillkor

2019-06-20
Platser som för många är en drömdestination kan vara en mardröm för arbetstagare. Nätverket Schyst resande har gjort en genomgång av världens värsta länder att jobba i.

Chefer ska inte behöva offra sin egen hälsa

2019-06-20
Svenska chefer är så pressade att de tvingas åsidosätta sina egen hälsa för att klara av sitt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Det visar undersökningen Chefsliv som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

Kompetensen sitter inte mellan benen

2019-06-18
Oförklarlig" löneskillnad mellan könen ökar Fotbolls-VM för damer pågår för fullt i Frankrike. På torsdag möter det svenska landslaget USA i sista gruppspelsmatchen.

Chefer ska inte behöva åsidosätta sin egen hälsa

2019-06-18
Svenska chefer är så pressade att de tvingas åsidosätta sina egen hälsa för att klara av sitt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Det visar undersökningen Chefsliv som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

Spelplanen är fortfarande ojämn

2019-06-17
Bollen är rund men spelplanen är ojämn inom svensk fotboll. Trots att jämställdheten går framåt formas unga fotbollsspelare fortfarande av samma ideal, värderingar och normer som tidigare.

Järvaveckan - en framtidsvecka!

2019-06-17
Nu är Järvaveckan 2019 över och hyllningarna väller över det projektet. Jag vill sälla mig till den kören, i form av lite hyllningar. Järvaveckan är verkligen här för att stanna.

Stipendier och premier på gymnasiet

2019-06-14
Volvogymnasiet Volvo Powertrain Johan Larsson, 3 000 kr Gottfrid Olsson, 2 000 kr Volvo Car Engine Felix Lennartsson, 3 000 kr Jonatan Haraldsson, 2 000 kr IF Metall Amanda Carlsson, 2 000 kr Jacob Fogelström,

Ojämn spelplan på Spånga IP

2019-06-14
Just nu pågår den största turneringen som finns inom damfotboll. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor i fotbollen är stora.

Politikerna DJ:ar på Järvaveckan

2019-06-13
Järvaveckan är igång och såväl Stockholmare som folk från andra delar av Sverige drar sig mot Spånga IP. Det är tätt med politiker, intresseorganisationer och myndigheter.

Fem fackförbund: Slopa industriavtalet

2019-06-11
lönebildning Löneklyftan mellan män och kvinnor, och tjänstemän och arbetare måste minska. Men framför allt vill fackförbunden i 6F ha inflytande över lönebildningen som i dag styrs av industriavtalets märke.

För mycket att göra

2019-06-11
Vårdfokus nr 6, 2019-6 För mycket att göra Varannan chef känner stress över för många arbetsuppgifter. I privat sektor stressar även krav på tillgänglighet, i offentlig sektor är för många medarbetare en stressfaktor.

Fackförbund utnyttjar VM-premiären

2019-06-11
Unionen populistiska faktaförnekare Krönika | Unions ordförande Martin Linder har i en debattartikel på A ftonbladet, på vald tidpunkt inför Sveriges VM-premiär i kväll. kommit ut som populist, faktaförnekare och mindre vetande.

Så kan kollektivavtal bli intressant för Spotify

2019-06-10
Publicerat av Stina Bengtsson Spotify är ett av Sveriges mest snabbväxande företag. Ett företag som ständigt försöker attrahera nya medarbetare. Trots det har företaget valt att inte ha kollektivavtal.

Unionen: Kvinnliga spelare kan inte leva på sina löner

2019-06-07
Opinion Mindre än hälften av Sveriges kvinnliga fotbollsproffs kan leva på sitt yrke, skriver fackförbundet Unionens ordförande Martin Linder i en debattartikel i Aftonbladet. Han hänvisar till en ny rapport från förbundet.

När färre är med i facket hotas kollektivavtalen

2019-06-06
Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Cheferna måste också vara rädda om hälsan

2019-06-06
Svenska chefer är så pressade att de tvingas åsidosätta sina egen hälsa för att klara av sitt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Det visar undersökningen Chefsliv som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

HBTQ-utställning på Järvaveckan

2019-06-05
Snart drar Järvaveckan igång och den 13/6 är temat "Hälsa och psykiskt välbefinnande." I samband med detta kommer konstnären Fernando Torres visa sin utställning "The Rainbow Report." - Jag har länge tänkt lansera The Rainbow Raport och fånga

Joanna Abrahamsson ny presschef på Akademikerförbundet SSR

2019-06-04
Pressmeddelande Joanna Abrahamsson börjar idag som ny presschef på Akademikerförbundet SSR. Hon kommer närmast från dryga fyra år som pressekreterare i Regeringskansliet. Vi är mycket nöjda med rekryteringen av Joanna.

Chefer stressar sönder sig själva

2019-06-04
Chefer i Sverige är så stressade att det går ut över deras egen hälsa. Det är en av slutsatserna vi kan dra ur en ny undersökning från Unionen och Vision.

Många vill byta jobb

2019-06-04
Över fyra av tio privatanställda tjänstemän har övervägt att byta jobb för att få en bättre balans mellan arbete och fritid. Detta visar en undersökning från Novus, på uppdrag av Unionen.

Ta vara på semestern - den blir bara viktigare

2019-06-03
Nästan varannan tjänsteman läser jobbmejl dagligen på fritiden. Var tredje arbetsmiljöombud anser att arbetsgivaren har dålig kunskap om psykosocial arbetsmiljö. Var fjärde tjänsteman sover dåligt på grund sitt jobb.

Advokater vill att EU utreds för migrantdöd i Medelhavet

2019-06-03
En grupp internationella advokater har i dag, måndag, vänt sig till Internationella brottsmålsdomstolen i Haag med en begäran om att åtal ska väckas mot EU och dess medlemsstater på grund av unionens migrationspolitik, rapporterar El País.

Vad händer när allt färre väljer att vara med i facket?

2019-06-03
I dag är 59 procent av Sveriges arbetare och 72 procent av tjänstemännen med i facket. En prognos visar att anslutningsgraden till fackförbunden sjunker på hela arbetsmarknaden. Det här kan bli ett hot mot den svenska modellen.

Maj 2019

Fem tips för att förhandla fram en saftig lön

2019-05-31
Vet du inte vad du ska säga under din löneförhandling eller vilka saker du ska trycka på? Var lugn, Nyheter24 har tagit hjälp av en expert så att du får extra klirr i kassan!

Jobba med oss!

2019-05-31
Swedwatch is an independent, not-for-profit organisation that envisions a world in which global economic systems are just, transparent and sustainable.

Cyklar mot sexuella trakasserier

2019-05-28
I juli går Hamburg Wasser World Triathlon av stapeln. Då står HRF-ombudsman Marie Birgersson på startlinjen tillsammans med fackliga kollegor från Finland och Italien.

Stressad chef prioriterar inte sin hälsa

2019-05-28
Sju av tio chefer är så pressade på jobbet att de prioriterar sina medarbetares arbetssituation före sig själva. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

Dags att nominera: Jämställd industri sökes

2019-05-28
Industrins jämställdhetspris lyfter fram och belönar företag som arbetar långsiktigt och strategiskt med jämställdhet och åstadkommer mätbar förändring. Nu är det dags att nominera till 2019 års pris - är ditt företag nästa vinnare?

Nya regler har synliggjort kvinnors arbetsmiljö

2019-05-28
Arbetsmiljö Föreskriften för organisatorisk och social arbetsmiljö, Osa, har visat sig ha oväntat stor effekt - särskilt för kvinnor i vård- och omsorgsyrken. Det visar ny forskning från Örebro universitet. Emma Lofors

Ny Novus: Stressade chefer prioriterar inte sin egen hälsa

2019-05-27
27.5.2019 06:30:00 CEST | Vision Dela Sju av tio chefer är så pressade på jobbet att de prioriterar sina medarbetares arbetssituation före sig själva. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

Hållbart chefsliv?

2019-05-27
27.5.2019 06:30:00 CEST | Vision Dela Hur är det att vara chef i Sverige idag? Unionen och Vision har frågat 1500 chefer i både privata och offentliga verksamheter. Undersökningen visar att pressen på cheferna är hög.

Studiesystemet får inte hindra företagens utveckling

2019-05-27
Foto: ERIK G SVENSSON Regeringen måste förändra regelsystemet så att det blir lättare för redan yrkesverksamma att på högskolor och universitet läsa in ny kompetens för att bli attraktivare och kunnigare.

Polisstudent döms för bidragsbrott

2019-05-26
Fick a-kassa trots anställning HELSINGBORG. Kvinnan skulle börja studera till polis men blev sjuk. Hon erbjöds att genomföra arbetsuppgifter i väntan på nästa utbildningsstart men tackade nej.

Vad står på spel i söndagens val?

2019-05-25
På söndag ska du rösta på Sverigedemokraterna. Högerextremism och fara för demokratin har varit det bärande argumentet för flera partier i EUP-valrörelsen, inte minst för Socialdemokraterna. Paralleller har dragits med 30-talet.

Ge oss makt att föra en Sverigevänlig politik i EU

2019-05-24
INSÄNDARE. I måndags kom SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Hässleholm som en del av sin turné i Skåne med anledning av EU-valet. Besöket blev kort och anspråkslöst. Jimmie hälsade på åhörarna och lät sig fotograferas samt svarade på frågor.

Så svarar arbetsgivarna på kritiken

2019-05-23
outsourcing ISS och Sodexo är två av de största aktörerna på den upphandlade tjänstemarknaden. Här bemöter de kritiken mot hur branschen fungerar och beskriver hur de anser att de tar ansvar som arbetsgivare.

Ett stressat chefsliv

2019-05-23
Chefer har ofta så mycket att göra att de riskerar sin egen hälsa för att klara av sitt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Det visar undersökningen Chefsliv som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

Den tysta jobbomvandlingen

2019-05-23
outsourcing I tysthet pågår sedan minst ett årtionde en strukturomvandling där allt fler jobb läggs ut på entreprenadföretag och upphandlas.

West Pride 2019

2019-05-23
Även i år delar Vårdförbundet TCO-tältet med andra fackförbund i TCO Göteborg familjen: Fackförbundet ST, Lärarförbundet, Polisförbundet, Unionen och Vision samt Sensus.

Sveriges ingenjörer sticker ut i granskning av fackförbund

2019-05-22
Nyligen publicerade TCO:s tidning Arbetsvärlden listor med löner och arvoden för förbundsdirektörer, kanslichefer och ordföranden i fackförbunden. Sveriges Ingenjörer finns både i toppen och botten. Läs listorna och kommentarer.

SD: Låt makten komma till oss

2019-05-22
I måndags kom SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Hässleholm som en del av sin turné i Skåne med anledning av EU-valet. Besöket blev kort och anspråkslöst. Jimmie hälsade på åhörarna och lät sig fotograferas samt svarade på frågor.

Allt färre arbetare med i facket

2019-05-22
Nyhet Antalet fackligt anslutna arbetstagare fortsätter sjunka i Sverige. Framtiden för anställningsskyddet kan vara en viktig faktor för att facken ska kunna vända trenden. Det menar Anders Kjellberg i sin nya rapport om den svenska modellen.

EU väntar på en genomblåsning

2019-05-22
Mer överstatlighet i ett EU som ännu domineras av konservativa och liberaler riskerar att missgynna löntagarkollektiven. Men ingen överstatlighet alls gör kampen för löntagarnas rättigheter nästintill omöjlig.

Polisstudent döms för bidragsbrott

2019-05-22
Fick a-kassa trots anställning HELSINGBORG. Kvinnan skulle börja studera till polis men blev sjuk. Hon erbjöds att genomföra arbetsuppgifter i väntan på nästa utbildningsstart men tackade nej.

Ett värderingsval

2019-05-21
Unionen ska bygga på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter.

Fortsatt oro på Ikea efter nytt stormöte

2019-05-21
Höstens varsel på 470 tjänster i Malmö och Helsingborg ligger fast. Men oron finns kvar när Ikea går igenom sin största omorganisationen någonsin.

Dags att nominera årets Industrins jämställdhetspris

2019-05-21
Industrins jämställdhetspris lyfter fram och belönar företag som arbetar långsiktigt och strategiskt med jämställdhet och åstadkommer mätbar förändring. Nu är det dags att nominera till 2019 års pris - är ditt företag nästa vinnare?

EU står inför avgörande i klimatfrågan

2019-05-20
De närmaste åren avgörs om världen kan undvika de värsta klimatkatastroferna. Ett tungt ansvar vilar därför på de EU-parlamentariker som väljs in i årets val. Unionen har verktygen men ännu är det långt kvar till Parisavtalets mål.

De är toppkandidaterna till EU-valet

2019-05-17
Många nya namn finns bland partiernas toppkandidater i EU-valet. Här är namnen som partierna helst ser tar plats i Europaparlamentet.

Det svänger snabbt i begreppsvärlden

2019-05-17
Ändå älskar folk att märka ord. Ledarskribenten på SVD, Ivar Arpi, är kritisk till politiker som vill dra in EU-bidragen till Polen och Ungern för att regeringarna där inte ämnar gå med på en gemensam fördelning av flyktingar inom unionen.

Minnen av Europa

2019-05-17
Europa är viktigare än någonsin, därmed också EU. Detta påstående vederläggs av dem, och de är många, som vill slita EU i stycken. Till dem hör Putin, Trump och högerpopulisterna. Ett minst sagt blandat sällskap.

Stärk tryggheten i Las för privatanställda

2019-05-16
Nyligen presenterade regeringen direktivet för den utredning som ska föreslå förändringar i arbetsrätten. PTK börjar på samma gång att förhandla med Svenskt Näringsliv. Målet är att förbättra anställningstryggheten för privatanställda tjänstemän.

"Hög risk" för fake news och påverkansförsök i valet

2019-05-16
Risken för desinformation under EU-valet nästa vecka är "väldigt hög" - och EU:s kampanj för att motverka spridningen kan bara få en begränsad effekt. Det säger Kutz Guellner, ansvarig för EU:s kampanj mot falska nyheter, till Reuters.

"Kronan är en skvalpvaluta"

2019-05-15
Den svenska kronan har tappat mycket i värde och många skyller det på Riksbankens expansiva penningpolitik. Men riktigt så enkelt är det inte menar Unionens chefekonom Katarina Lundahl.

Hedvig tvingades låna till en bil

2019-05-14
Proffsåren i England är över Namn | Målvakten Hedvig Lindahl är en av damlandslagets största fotbollsprofiler. Hon har meriter och utmärkelser som kan fylla en säck. Har hon levt med en dans på rosor? Icke så.

Så mycket tjänar branschens facktoppar

2019-05-14
Arbetsvärlden har sammanställt hur mycket ledarna för de olika fackförbunden tjänar i månaden. Bäst betalt av de fackförbund som organiserar mediebranschen har Unionens ordförande Martin Linder.

TCO-ledningen får förlängt

2019-05-14
TCOs kongress ger förnyat förtroende till sin ledartrio. Eva Nordmark, vald 2011, omvaldes enhälligt till ordförande för TCO för ytterligare kongressperiod (2019-2023).

Litar du på kandidaten?

2019-05-13
- TEMA. Bakgrundskontroller - integritetskränkning eller en självklar del av rekryteringen? Med nya digitala tjänster går det lätt att få information om en person genom några få knapptryck. Men hur mycket får du ta reda på?

Bra politik men svaga företrädare

2019-05-13
Moderaterna har anpassat sin EU-politik till en situation där frågan om för eller emot EU alltmer ersätts av den klassiska höger-vänsterkonflikten. Men partiet är ändå inte lika självsäkert som tidigare.

Fackliga rättigheter i fokus på utbildning

2019-05-13
I början av maj fick 25-talet fackliga ombud utbildning i Förtroendemannalagen (FML) av fackets egna jurister. En av frågorna gällde FML 3§ om att en fackligt förtroendevald inte kan omplaceras om det medför att hen inte kan utföra sitt uppdrag.

Jämställd industri sökes

2019-05-13
PRIS. Industrins jämställdhetspris lyfter fram och belönar företag som arbetar långsiktigt och strategiskt med jämställdhet och åstadkommer mätbar förändring. Nu är det dags att nominera till 2019 års pris - är ditt företag nästa vinnare?

Facken stoppade kontroller på storföretaget

2019-05-13
- TEMA. Ett börsnoterat bolag har nyligen valt att enbart göra utdrag från belastningsregister på de allra högsta tjänsterna efter invändningar från den lokala fackföreningen.?

Din livsviktiga semester

2019-05-11
Det finns ingen luft i systemet. Du har inte tid att sjukskriva dig. Du har inte ork att vara ledig. Det slutar alltför ofta i tragedi för den berörde, skriver Magnus Hildebrand.

"Inhousetrenden kommer fortsätta"

2019-05-10
Världen över väljer små och stora annonsörer att plocka hem både medieköp och reklamtjänster. Jätten Procter & Gamble meddelade förra året att man planerar att kapa hälften av sina byråer globalt och reducera antalet från 2500 till 1250.

PM DETTA HÄNDER 9-17 MAJ

2019-05-09
TORSDAG DEN 9 MAJ RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Oriflame (kl 7.15), MTG (kl 7.30), Nyfosa (kl 7.30), Scandi Standard (kl 7.30), Raysearch (kl 7.45), B3 Consulting (kl 8.00), Bactiguard (kl 8.00), Bioarctic (kl 8.00), Humana (kl 8.00),

Kunskapsbrister hos var tredje arbetsgivare

2019-05-09
Många vittnar om hot och trakasserier mot både företagare och anställda i lantbruket. Det ökar kraven på arbetsmiljöarbetet, men enligt en färsk undersökning behöver var tredje arbetsgivare mer kunskap om psykosocial arbetsmiljö.

Stor konkurrens i kvinnoyrken framöver

2019-05-09
Om fem år kommer konkurrensen inom flera tjänstemannayrken vara stor. Enligt Unionens rapport gäller det främst yrken av administrativ karaktär som inte kräver någon längre utbildning.

Industrins mörka baksida

2019-05-09
Exportindustrin går för högtryck, tack vare den svaga kronan. Den höga efterfrågan har en baksida - dödsolyckorna ökar.

PM DETTA HÄNDER 8-16 MAJ

2019-05-08
ONSDAG DEN 8 MAJ RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Ambea (kl 7.00), Calliditas (kl 7.00), Lindab (kl 7.40), Actic (kl 7.45), Arise (kl 8.00), Balder (kl 8.00), Bergs Timber (kl 8.00), Better Collective (kl 8.00), Biogaia (kl 8.00),

Kommunals anseende på väg uppåt

2019-05-07
Kommunal har fortfarande lägst anseende av intresseorganisationerna i Sverige, enligt Kantar Sifos årliga mätning. Men man ökar sakta, från plus 2 förra året till plus 4 i år 2019.

Jämställd industri sökes

2019-05-07
Industrins jämställdhetspris lyfter fram och belönar företag som arbetar långsiktigt och strategiskt med jämställdhet och åstadkommer mätbar förändring. Nu är det dags att nominera till 2019 års pris - är ditt företag nästa vinnare?

PM DETTA HÄNDER 7-14 MAJ

2019-05-07
TISDAG DEN 7 MAJ RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Duroc (kl 7.15), Arjo (kl 7.30), Betsson (kl 7.30), Bravida (kl 7.30), Hemfosa (kl 7.30), Nent (kl 7.30), Scandic Hotels (kl 7.30), Tethys Oil (kl 7.30), Academedia (kl 8.00),

Motförslag om NTM-redigerare

2019-05-07
NT i Norrköping. FOTO: Tor Johnsson Motförslag om NTM-redigerare Förhandlingarna om NTMs planer att skrota redigeringsnavet och överföra redigerarna till Unionens kollektivavtal fortsätter.

PM DETTA HÄNDER 6-13 MAJ

2019-05-06
MÅNDAG DEN 6 MAJ RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Securitas (ca kl 13.00), Boule Diagnostics (kl 15.00), Beijer Alma (på förmiddagen), IBT, NGS NGM - SBC FIRST NORTH - Enlabs (kl 8.00), Index Pharma (kl 8.00), Pledpharma (kl 8.00), Bioservo,

SAS-avtal väcker ilska bland arbetsg...

2019-05-06
Arbetsgivarorganisationerna är upprörda efter SAS-chefens uttalande att löneavtalet med de strejkande piloterna landade på det så kallade märket.

100-tal utan lön på Flexenclosure

2019-05-03
Två dagar före beskedet om en företagsrekonstruktion meddelade Flexenclosure att de anställda kanske inte skulle få någon lön den 25. Nu ser det ut att dröja till i nästa vecka innan den statliga lönegarantin träder in.

Efter luftfakturorna - 200 miljoner i förlust

2019-05-03
Östersundshem måste avskeda personal Östersundshem meddelar en förlust på totalt 199 miljoner kronor för 2018. - Ett normalår för Östersundshem är resultatet 20 miljoner kronor plus, säger styrelseordförande Mattias Lööv, till P4Jämtland.

Svensk Innebandy söker medarbetare för inkludering

2019-05-02
Svensk Innebandys syfte är att erbjuda en enkel, rolig sport som alla kan utöva hela livet. Som bidrar till ökad fysisk aktivitet, rörelserikedom och tar en aktiv roll i att bygga det svenska samhället.

Falla högt landa mjukt

2019-05-02
Andra chansenPå tre terminer läste hon in sin förlorade skolgång och gick ut med toppbetyg. Författaren Susanna Alakoski skriver om vad andra chansen betytt för henne och många andra.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?