Unionen i media

Här hittar du nyheter och artiklar om Unionen i media.

December 2019

Få företag främjar anställdas utveckling

2019-12-08
Företagen skriker efter kompetens. Och de anställda ropar tillbaka, att de gärna kompetensutvecklar sig för att stärka både företagets och sitt eget framåtskridande, i en allt snabbare global konkurrens.

Slumpen får inte styra löneökningstakten

2019-12-06
Logiken att konjunkturen ska avgöra storleken på löneökningarna verkar bara gälla när det passar arbetsgivarna, skriver Magnus Hildebrand och Katarina Lundahl.

XSPRAY: EMISSION TILLFÖR 122 MLN KR, KURS 73 KR/AKTIE (OMS)

2019-12-06
Omsändning: skickades första gången på torsdagskvällen) STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Xspray Pharma har genomfört en riktad emission som tillför bolaget 122 miljoner kronor före transaktionskostnader. Det framgår av ett pressmeddelande.

Facket efter Ryanairs besked: Medlemmarna är jätteoroliga

2019-12-05
Över 100 anställda berörs av att Ryanair stänger ner sin bas på Skavsta flygplats. Nu inleds förhandlingar med fackförbunden. - Medlemmarna är jätteoroliga och vi är här för att stötta dem, säger Robin Larsson, ombud på fackförbundet Unionen.

"Sverige behöver permanent system för korttidsarbete"

2019-12-05
Svensk industri har inte råd med att konkurrenskraftiga verksamheter slås ut vid kriser för att vi saknar ett system för korttidsarbete, skriver parterna inom industrin i ett gemensamt debattinlägg i Di.

Kyrkfacket jagar medarbetare som pratat med media

2019-12-05
Facktopparna Kyrkfacket jagar medarbetare som pratat med media Får munkavle efter Aftonbladets avslöjanden Styrelseledamöter beläggs med munkavle och ledningen jagar folk som pratar med media, enligt medarbetare.

Unga måste få lära sig den svenska modellen

2019-12-04
Debatt Unga måste få lära sig den svenska modellen Kommunal och Unionen: Fel av Skolverket att stryka avsnittet i nya kursplanen Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ryanair stänger verksamhet på Skavsta

2019-12-04
Ryanair stänger ned sin verksamhet på Skavsta flygplats utanför Nyköping den 29 mars nästa år. Det beror på leveransproblem av Boeing-modellen Max 737, enligt bolaget.

Samtal om reformeringen av Arbetsförmedlingen

2019-12-04
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet Samtal om reformeringen av Arbetsförmedlingen 2019 Denna vecka kommer rundabordssamtal hållas på Arbetsmarknadsdepartementet med anledning av reformeringsarbetet av Arbetsförmedlingen.

Stabil konjunktur i Västsverige

2019-12-04
När 2019 skrider mot sitt slut har de västsvenska företagen en fortsatt neutral syn på konjunkturen, framtidssynen blir en aning dystrare inför 2020.

Industrin i Skåne går mot strömmen

2019-12-03
Det kommande halvåret ser konjunkturen i Skåne och Blekinge starkare ut än i resten av Sverige. Framförallt är det livsmedelsindustrin i Skåne som har en positiv framtidssyn. Det visar Unionens branschbarometer som presenteras i Malmö.

Unionsupplösningen Sverige-Norge

2019-12-02
Med tungt hjärta nedlade Oscar II sin norska krona den 26 oktober 1905. Nu var Sveriges union med Norge, som farfar Karl XIV Johan skapat, definitivt över. Varför gick det som det gick?

November 2019

Mer än lönekrav i lasten

2019-11-29
Arlanda. Fler möjligheter till fortbildning, jämnare antal timmar i arbetspassen, rejäl löneökning - som inte äts upp direkt av befarad, kraftig höjning av p-avgiften på personalparkeringen.

Industrifacken har antagit förslag inför avtalsrörelsen

2019-11-29
Industrifacken IF Metall, GS, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer har nu antagit förslaget till avtalspolitisk plattform som presenterades i början av november. Det skriver de fem industrifacken i ett pressmeddelande.

Weihes avgång förvånar motparten

2019-11-26
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är förvånad över att hans motpart på arbetsgivarsidan, Anders Weihe, slutar som förhandlingschef för Teknikförtagen.

Plattformsekonomin

2019-11-26
Europa står mitt i en digital omställning. Den digitala ekonomin präglas allt mer av nätplattformar där kunder kan köpa varor eller boka tjänster (t.ex. Airbnb, Uber, Amazon).

Längdskidtränare sökes till Umeå

2019-11-26
Svenska Skidförbundet söker en tränare som ska stötta verksamheten på elitskidcentrum i Umeå samt även vara ett extra stöd på hemmaplan för våra landslagsåkare.

LO: Nej till privata sjukvårdsförsäkringar

2019-11-26
De privata sjukvårdsförsäkringarna fortsätter att öka enligt nya siffror från branschorganisationen Svensk försäkring. I dag har drygt var tionde anställd en försäkring som ger dem förtur i sjukvårdskön, i många fall genom facket.

Nu ska a-kassan göras om - så påverkas du

2019-11-26
Färre arbetslösa får a-kassa och ersättningen har blivit en allt mindre del av tidigare lön. De med låga inkomster eller tillfälliga anställningar är särskilt hårt drabbade.

Färjor påverkas av finsk poststrejk

2019-11-25
Finlandsfärjor ställs in på grund av poststrejken i Finland, som fortsätter och blir allt mer omfattande - redan idag har flyg börjat ställas in.

Sök jobb - 147 Jobb / 182 tjänster just nu

2019-11-25
Nyligen varslade Bravida 63 anställda vid entreprenadavdelningen för el i Sollentuna. Förhandlingarna har nu avslutats med de fackliga organisationerna Svenska Elektrikerförbundet, Unionen och Ledarna.

Många fackförbund tappar medlemmar

2019-11-24
Fler arbetsplatsolyckor, pressade arbetsförhållanden och en alltmer flexibel arbetsmarknad. Facken har många, stora frågor att kämpa med. Trots det sjunker anslutningsgraden i många förbund.

Hennes mål är att alla ska dra åt samma håll

2019-11-24
På Varbergs kusthotell är facket en välkommen spelare, och med hjälp av förebyggande arbete vill Terese Asplund minimera antalet akuta frågor. Målet är en arbetsplats där alla drar åt samma håll.

Unionen säger ja till avtalskrav

2019-11-22
Unionens förbundsstyrelse beslutade vid sitt möte onsdag 20 november att säga ja till förslaget till avtalsplattform som Facken inom industrin presenterade i början av november.

Hon förslås bli chef för TCO

2019-11-22
TCO-styrelsen har sållat fram en kandidat som ska ta över som ordförande för TCO efter Eva Nordmark som gick till jobbet som arbetsmarknadsminister.

Sjöfartsstrejken närmar sig

2019-11-22
I torsdags utvidgade Finlands Sjömans-Union sina sympatiåtgärder till att omfatta lastning av lastenheter i Finland på finskflaggade färjor i utrikes trafik.

Therese Svanström blir TCO-bas

2019-11-22
Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för Tjänstemännens fackliga centralorganisation TCO. Hon är nu kanslichef på det största medlemsförbundet Unionen.

TCO samlas till kongress och ordförandeval

2019-11-22
Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för Tjänstemännens centralorganisation. Hon är idag kanslichef på Unionen och har en bakgrund som bland annat kanslichef på Vision och statssekreterare på Socialdepartementet.

Therese Svanström föreslås som ny TCO-ordförande

2019-11-22
Styrelsen för TCO föreslår Therese Svanström som ny ordförande efter Eva Nordmark, som utsågs till arbetsmarknadsminister under hösten. TCO kommer att hålla en extrakongress den 9 december då beslut om ny ordförande ska fattas.

Sanningen om aktivitetsbaserade kontor

2019-11-22
Akademikerbloggen Få kontorslösningar i vår samtid skapar så mycket känslor och debatt som aktivitetsbaserade kontor. Men vad säger forskningen?

Hon kan bli ny TCO-boss

2019-11-22
FACKLIGT Therese Svanström föreslås bli fackliga organisationen TCO:s nya ordförande.

Eva Nordmark besöker Luleå och Boden

2019-11-21
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet Eva Nordmark besöker Luleå och Boden 2019 Fredag den 22 november kommer arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att besöka Luleå och Boden.

Så skapar du ett starkt team

2019-11-21
En trygg grund med starka gemensamma mål. Det är två av huvudingredienserna i ett starkt team enligt Åsa Bergman, VD och koncernchef på Sweco.

Satsa på forskning för en hållbar handel

2019-11-19
En fungerande handel spelar en central roll för privatpersoner, företag och den offentliga sektorn. Men handeln står även inför stora förändringar i och med miljö- och klimatomställningen.

Många fackförbund tappar medlemmar

2019-11-18
Fler arbetsplatsolyckor, pressade arbetsförhållanden och en alltmer flexibel arbetsmarknad. Facken har många, stora frågor att kämpa med. Trots det sjunker anslutningsgraden i många förbund.

Hennes mål är att alla ska dra åt samma håll

2019-11-18
På Varbergs kusthotell är facket en välkommen spelare, och med hjälp av förebyggande arbete vill Terese Asplund minimera antalet akuta frågor. Målet är en arbetsplats där alla drar åt samma håll.

Därför diggar jag distans

2019-11-18
Ett varierat utbud distanskurser är nödvändigt för att tillgängliggöra högre utbildning. Cecilia Falkman påpekar att studiemetoden möter många svårigheter. Vad som krävs, menar hon, är mer resurser.

Dra inte undan mattan för första linjens chefer

2019-11-16
Regionerna står inför stora ekonomiska utmaningar och på många håll väntas nedskärningar. Det ställer extra krav på ett närvarande ledarskap som ser och bekräftar medarbetarna.

UNIONEN: SVENSK KONKURRENSKRAFT STÄRKTS, VÄXELKURS SVEPSKÄL

2019-11-14
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska företags relativa kostnadsläge har förbättrats de senaste åren. Arbetsgivarna tar till argumentet att det enbart handlar om en svagare växelkurs, och att löneökningarna därför måste växla ned.

Högkonjunktur fortsätter i Göteborg enligt undersökning

2019-11-14
Dämpad tillväxt efter flera goda år - så ser läget ut i Sverige i stort, enligt en färsk konjunkturrapport från Unionen. Men i Göteborgsregionen fortsätter den starka konjunkturen det närmaste halvåret, trots att industrin väntar nedgång.

UNIONEN: AVMATTNING MEN INGEN LÅGKONJUNKTUR, BNP +1,4% I ÅR

2019-11-14
STOCKHOLM (Direkt) Det är en avmattning i svensk ekonomi, men med god marginal från lågkonjunktur. Färsk statistik globalt pekar mot att stämningsläget vänt upp något och global tillväxt väntas växla upp igen nästa år och världshandeln med den.

PM DETTA HÄNDER 14-22 NOVEMBER

2019-11-14
TORSDAG DEN 14 NOVEMBER RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Calliditas (kl 7.00), Catella (kl 7.00), Balco (kl 7.30), Opus (kl 7.30), Raysearch (kl 7.45), Boozt (kl 8.00), Active Biotech (kl 8.30),

Flera tjänster försvinner på Natur & kultur

2019-11-13
Över tio tjänster försvinner på Natur & Kulturs tre förlagsdelar samt inom dotterbolaget Digilär, det bekräftar Per Almgren, vd för Natur & Kultur, till Kulturnyheterna.

PM DETTA HÄNDER TORSDAG 14 NOVEMBER

2019-11-13
RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Catella (kl 7.00), Balco (kl 7.30), Opus (kl 7.30), Raysearch (kl 7.45), Boozt (kl 8.00), Active Biotech (kl 8.30), Calliditas (kl 12.30), Novotek (kl 14.00) NGM - Real Holding FIRST NORTH - Acarix (kl 8.00),

Nevs vd: Miljardsatsning i Trollhättan

2019-11-13
Kinesiska Evergrande investerar ytterligare 30 miljarder kronor i elbilstillverkaren Nevs. Exakt hur mycket av pengarna som hamnar i Trollhättan vill Nevs vd Stefan Tilk inte säga nu, men han säger att det handlar om en miljardsatsning.

PM DETTA HÄNDER 12-19 NOVEMBER

2019-11-12
TISDAG DEN 12 NOVEMBER RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Oscar Properties (kl 8.30) NGM - Swedish Stirling FIRST NORTH - Vertiseit (kl 7.30), Absolent (kl 8.00), Paradox (kl 8.00), Storytel (kl 8.00), Byggpartner (kl 8.30),

PM DETTA HÄNDER 11-18 NOVEMBER

2019-11-11
MÅNDAG DEN 11 NOVEMBER RAPPORTER NGM - Chordate Medical (ändrat datum från 15/11) FIRST NORTH - Unibap (ändrat datum från 14/11) SPOTLIGHT - EQL Pharma, Hybricon,

Kommun vill kräva handhälsning för jobb

2019-11-08
Den som vill ha anställning inom Trelleborgs kommun måste gå med på att skaka hand. Så lyder det krav kommunen vill införa - trots att det strider mot grundlagen, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Kamp mot för låga kvinnolöner

2019-11-08
Tre procent i löneökningar kräver fackföreningarna inom industrin. LO kräver också tre procent men lägst 783 kronor i lönelyft. LO-förbunden är inte eniga inför avtalsrörelsen 2020, Kommunal och Pappers förhandlar för sig själva.

Debatt: Förlegad syn på handelsforskning måste brytas

2019-11-07
DEBATT. Handeln står för 11 procent av jobben men får inte ens en halv procent av forskningsanslagen. Regeringen behöver öka anslagen till branschen, skriver fem representanter för fackförbund och arbetsgivare inom handeln.

Kongolesisk ex-krigsherre döms till 30 års fängelse

2019-11-07
Internationella brottmålsdomstolen i Haag dömer den tidigare krigsherren Bosco Ntaganda till 30 års fängelse för förbrytelser i östra Kongo-Kinshasa under åren 2002-2003. Det rapporterar internationella medier.

PM DETTA HÄNDER 7-14 NOVEMBER

2019-11-07
TORSDAG DEN 7 NOVEMBER RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - New Wave (kl 7.00), Duroc (kl 7.15), Bactiguard (kl 7.30), Coor (kl 7.30), Garo (kl 7.30), Q-linea (kl 7.30), Skanska (kl 7.30), Recipharm (kl 7.45), Addlife (kl 8.00),

Unionen på SVT ifrågasätter uppgifter om mobbning

2019-11-06
FOTO: Tor Johnsson Unionen på SVT ifrågasätter uppgifter om mobbning Unionenklubben på SVT anser att Journalistens skildring av situationen på SVT Nyheter är onyanserad och ställer sig frågande till uppgifterna om mobbning.

Sossarna behöver Thorwaldsson

2019-11-05
Hans argument för att lämna LO är ihåliga Inget av de argument som Karl-Petter Thorwaldsson anger som skäl för att sluta som LO:s ordförande håller. Det ligger något annat bakom, jag kommer strax att lansera en teori.

De slöt upp när storvarslet slog ner

2019-11-05
- Ett stort varsel är en hård smäll för en kommun och en hel region. Varslet av 450 medarbetare på industriföretaget Eberspächer satte Nyköpings kommun på prov.

Industrifacken kräver tre procent mer

2019-11-05
Fem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Det framgick vid en gemensam presskonferens på måndagen.

Industrifacken kräver 3 procents lönehöjning

2019-11-04
Under en presskonferens på måndagen lade fem industrifack, med totalt 1,1 miljoner medlemmar, fram sina krav - 3 procents lönehöjning i ett ettårsavtal och den lägsta höjningen ska vara 530 kronor.

Industrifackens krav - 3 procent

2019-11-04
Industrifacken ville se löneökningar om 3 procent vid nästa års avtalsförhandlingar, meddelar Facken inom industrin. "Drömmerier", kallar Teknikföretagens förhandlingschef kravet.

Facken kräver tre procent

2019-11-04
På måndagen meddelade industrifacken att de kräver löneökningar på tre procent i nästa avtal. Några timmar senare stämde LO-facken in i kravet.

Industrifacken presenterar lönekrav

2019-11-04
I eftermiddag lägger de fem facken Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Livs och GS de första lönekraven i vinterns stora avtalsrörelse.

Kamp mot för låga kvinnolöner

2019-11-04
Tre procent i löneökningar kräver fackföreningarna inom industrin. LO kräver också tre procent men lägst 783 kronor i lönelyft. LO-förbunden är inte eniga inför avtalsrörelsen 2020, Kommunal och Pappers förhandlar för sig själva.

Industrifacken kräver tre procent

2019-11-04
De fem industrifacken IF Metall, GS, Livs, Unionen och Svenska ingenjörer ställer krav på en löneökning på 3 procent i ett nytt ettårsavtal. LO-förbunden Kommunal och Pappers står utanför LO-samordningen.

Industrifacken kräver 3,0 procent

2019-11-04
Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som nu går ut med sitt lönekrav - 3,o procent på ett år.

Nu startar 2020 års avtalsrörelse

2019-11-04
På måndagen lade Facken inom industrin fram kraven inför nästa års avtalsförhandlingar. Riktiga löneökningar, förbättrad arbetsmiljö, flexpension och åtgärder för att stärka jämställdheten är våra viktigaste krav.

Facken växlar upp lönekraven

2019-11-04
Trots den förväntat svagare konjunkturen växlar industrifacken överraskande upp sina lönekrav. Orealistiskt, alldeles för högt, svarar arbetsgivarna.

Nu sätts standaren för fackavtal

2019-11-04
Facken inom industrin presenterar nu sitt förslag till löneökning. Dessa fackförbund brukar fungera som ett riktmärke för de övriga fackförbundens förhandlingar.

Högutbildade arbetsinvandrare får lägre lön

2019-11-04
arbetskraftsinvandring Lönerna ligger klart lägre för arbetskraftsinvandrare inom it-sektorn och ingenjörsyrken, än vad den gör för svenskar anställda i samma branscher. Dessutom är skyddet mot lönediskriminering svagt.

Industrifacken vill inte pruta på lönekrav

2019-11-04
Löneökningar på tre procent, avsättningar till deltidspension samt åtgärder för att förbättra arbetsmiljön och stärka jämställdheten. Det är industrifackens gemensamma krav inför avtalsrörelsen 2020.

Studio Ett

2019-11-04
Avtalsrörelsen som berör nära tre miljoner löntagare som får nytt avtal nästa år.

Industrifacken kräver löneökningar på 3 procent

2019-11-04
Löneökningar på 3 procent, fortsatta avsättningar till deltidspension/flexpension och flera konkreta åtgärder för att förbättra arbetsmiljö och jämställdhet. Det är kraven från Facken inom industrin inför avtalsrörelsen.

Facken kräver 3 procents löneökning

2019-11-04
De fem industrifacken Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Livs och GS föreslår 3 procents löneökningskrav i vinterns stora avtalsrörelse.

V ska bredda sin målgrupp - vill locka tjänstemän

2019-11-03
Vänsterpartiet ska försöka bredda sin målgrupp och i större utsträckning än tidigare vända sig till människor som har tjänstemannayrken. Det är en del av arbetet med att fram ett nytt partiprogram.

Måttliga lönekrav väntas i avtalsrörelsen

2019-11-02
På måndag kommer facken inom industrin med de första lönekraven i vinterns stora avtalsrörelse. Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo tror att kraven kommer likna dem som facken ställde förra gången.

Swexit 2030?

2019-11-01
David Cameron var en lyckad premiärminister, tills han inte var det. Jonas Grafström har läst Camerons nyutkomna självbiografi For the Record för att förstå varför britterna valde att lämna EU - och funderar över Sveriges framtid i Unionen.

Oktober 2019

Söndrade vi falla

2019-10-31
ledare Hur ska facken samordna sig i framtiden? LO:s misslyckande att samla samtliga 14 medlemsförbund bakom gemensamma avtalskrav pekar mot den större frågan om vilken roll de fackliga centralorganisationerna ska - och kan - fylla.

Espresso House-anställda larmar om dåliga arbetsvillkor

2019-10-31
Den senaste tiden har anställda på Espresso House runtom i landet vittnat om bristfälliga arbetsförhållanden. Nu planerar facket att besöka alla kedjans fik för att informera de anställda om sina rättigheter.

Jurist får lön efter förlikning

2019-10-31
Den unga juristen fick ett nytt jobb. Men den tidigare arbetsgivaren betalade inte ut lön och semesterersättning. Nu har parterna förlikats.

Facktopp avgår hastigt: "Man vill tysta ner det här"

2019-10-30
Fackförbundet Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg har hastigt lämnat sin tjänst, rapporterar Expressen. Enligt källor till både Expressen och Aftonbladet ville förbundet ligga lågt om avgången.

4 av 10 tjänstemän har kränkts på jobbet - VD-tidningen

2019-10-30
HR Fyra av tio tjänstemän har drabbats av kränkande beteende på jobbet - allt från att de undanhålls information till att de utsätts för hot och våld, visar en färsk undersökning. Trots det drar sig många chefer för att ta tag i problemen.

Unionen-chef avgår plötsligt: "Affären skulle tystas ner"

2019-10-30
Aftonbladet granskade förbundets slöseri Unionens slöseri med medlemspengarna avslöjades i Aftonbladets granskning "Facktopparna". I efterdyningarna av granskningen har förbundets samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg nu hastigt slutat.

DEBATT: Arbetsmiljöombuden kämpar för liv - och hälsa

2019-10-29
Just som du ska gå hem dimper det ned ytterligare ett mejl, det ringer i telefonen och ett möte bokas in. Och med det följer ytterligare en arbetsuppgift som det inte finns tid för. Om inte allt görs nu kommer morgondagen inte att gå ihop.

Mät hur ni har det på jobbet

2019-10-29
Hur kan man mäta på rätt sätt, och göra förändringar och förbättringar på arbetsplatsen som hör ihop med resultaten av mätningen? Det berättade Dan Hasson om på Gilla Jobbet.

Arbetsgivarna är inte trovärdiga om lönerna

2019-10-29
Nu finns tecken på att konjunkturen bromsar in. Då menar företrädare för Svenskt Näringsliv i Kalmar län att löneökningstakten måste växlas ned i den kommande avtalsrörelsen (Östra Småland/Nyheterna i måndags).

Råkade peta på kvinnlig kollega i sömnen - fick sparken

2019-10-28
Inrikes. Ett trendigt konsultföretag i Stockholm avskedade en man som råkade komma åt en kvinnlig kollega som lagt sig för att sova i samma säng som honom under en konferens- och fylleresa som bolaget ordnat i fjällen.

Välbesökt frukostseminarium om LAS och turordning i praktiken

2019-10-28
Den 23 oktober genomförde PTK ett frukostseminarium med rubriken "Så fungerar LAS turordningsregler i mindre företag". Många kom för att lyssna på diskussionen om vilka konsekvenser en ändrad lagstiftning skulle kunna få. Foto: PTK

Arbetsmiljöombuden kämpar för liv - och hälsa

2019-10-26
Just som du ska gå hem dimper det ned ytterligare ett mejl, det ringer i telefonen och ett möte bokas in. Och med det följer ytterligare en arbetsuppgift som det inte finns tid för. Om inte allt görs nu kommer du inte få ihop morgondagen.

Hon har hjälpt 800 som mobbats på jobbet

2019-10-25
I över 20 års tid har Anita Wallstedt hjälpt personer som har utsatts för mobbning och kränkande särbehandling på sina arbetsplatser. I veckan kom nya siffror om kränkningar på jobbet.

En regnig dag är också ett underverk

2019-10-24
Regnet smattrar på paraplyet i samband med hundpromenaden. Molnen tycks vara så tunga att de når ända ner till marken. Dagarna blir snabbt allt mörkare. På söndag ställer vi om klockan till vintertid.

Jobbet får aldrig ta hälsan ifrån oss

2019-10-24
De tidigare gränsdragningarna som fanns mellan arbete och fritid, arbetsplats och hem, och gränserna mellan chef och medarbetare har blivit allt mer flytande, eller satta under ständig omdefinition, skriver Magnus Hildebrand.

Privattjänstemän emot ändrad turordning

2019-10-24
Ändrade turordningsregler skulle leda till att parterna får svårare att komma överens om lösningar som gynnar alla. Det skriver Martin Wästfelt och Camilla Frankelius i PTKs förhandlingschefsgrupp i en debattartikel.

Låt parterna hitta lösningarna

2019-10-23
Förslaget om utökade undantag från turordningsreglerna riskerar att bli ett slag i luften, skriver Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp och förhandlingschef på Unionen och Camilla Frankelius,

LO splittrat kring kvinnolöner

2019-10-23
Avtalsrörelsen 2020 Ett minst sagt splittrat LO kräver låglönesatsningar och bättre avtalspensioner i den kommande avtalsrörelsen.

Forskare: "Finns logik i samgåendet"

2019-10-23
Civilekonomerna och Jusek avser att gå ihop och bilda ett större fackförbund. Detta är inte det första samgåendet mellan två svenska fackförbund - och sannolikt inte det sista.

Widegren i fint sällskap

2019-10-22
Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot från Norra Vånga, har valts in i Executive Committée för den Interparlamentariska Unionen.

Se upp för Unionen!

2019-10-22
Nu har vi råkat ut för Unionens "nycker" två gånger. Först ville min man gå ur facket men blev vid varje tillfälle rekommenderad att inte göra detta då han hade en inkomstförsäkring som skulle täcka om han blev uppsagd.

Sextett till Make Your Mark

2019-10-22
Ulrika Alforsen, Hampus Hagman, Marlene Nilsson, Emma Olsson, Maja Brünteson och Ylva Rehnberg ansluter till contentbyrån Make Your Mark.

Låglönekampen splittrar fackliga samarbetet

2019-10-22
När Sekotidningen sammanför IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Sekos ordförande Valle Karlsson för ett samtal om löner vet de inte att Kommunal inom några dagar kommer att gå sin egen väg när det är dags att förhandla om löner och villkor

Låt parterna hitta lösningarna Debatt 22 oktober, 2019

2019-10-22
Förslaget om utökade undantag från turordningsreglerna riskerar att bli ett slag i luften, skriver Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp och förhandlingschef på Unionen och Camilla Frankelius,

Arbetsmiljöombuden kämpar för liv - och hälsa

2019-10-22
Just som du ska gå hem dimper det ned ytterligare ett mejl, det ringer i telefonen och ett möte bokas in. Och med det följer ytterligare en arbetsuppgift som det inte finns tid för. Om inte allt görs nu kommer morgondagen inte att gå ihop.

Nej från EU - val i Nordmakedonien i april

2019-10-20
Sedan EU tidigare i veckan gjort klart att Bryssel inte kommer att öppna för förhandlingar om medlemskap med Nordmakedonien har landets politiska ledare beslutat att det blir nyval i april nästa år.

SD vill förstatliga skyddsombuden

2019-10-18
I sin skuggbudget skriver Sverigedemokraterna att de vill ta ifrån fackförbunden rätten att utse skyddsombud. Istället vill man esätta dem med "oberoende arbetsmiljörådgivare" underställda Arbetsmiljöverket.

Så kunde en lajk kosta Sofia jobbet

2019-10-18
Att man inte får skada sin arbetsgivare, sprida företagshemligheter, eller extraknäcka hos en konkurrent vet de flesta som jobbar i handeln. Men vad händer när lojalitetsplikten krockar med rätten till bra arbetsmiljö?

Kompetensförsörjning på en modern arbetsmarknad

2019-10-16
Pal-dagen är ett årligt återkommande evenemang som genomförs i samarbete med Högskolan Dalarnas personal- och arbetslivsprogram, Studentföreningen DalPal (Dalarnas personal & arbetslivsstudentförening), Kraftplan,

Svepet: 4 av 5 kommuner tvingas göra nedskärningar nästa år

2019-10-16
Fyra av fem tvingas till nedskärningar nästa år, och i dag, onsdag, kommer SKL med höstens ekonomirapport som ytterligare förväntas stärka bilden av ekonomiska bekymmer i kommunerna. Fem regioner får fortfarande inga sjukhusleveranser.

Damkronorna klara för spel

2019-10-15
CEST | Svenska Ishockeyförbundet Dela Damkronorna gör sig klara för kommande landslagsläger och turneringen i december. Fullt fokus är nu på att återta platsen i VM:s högsta division kommande säsong.

Damkronornas konflikt med ishockeyförbundet löst

2019-10-15
Konflikten mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet är löst, skriver Sportbladet. Konflikten har i huvudsak handlat om två punkter: förlorad arbetsinkomst och försäkring för spelarna.

SD vill inte att facket ska utse lokala skyddsombud

2019-10-15
I Sverigedemokraternas budgetmotion föreslår de att fackens rätt att utse lokala skyddsombud tas bort, och att de regionala skyddsombuden ska utses av Arbetsmiljöverket. Förslaget har väckt starka reaktioner hos facken.

Het debatt om flexiblare arbetsrätt

2019-10-15
Arbetsgivare drar mot en flexiblare arbetsrätt. Vad kommer fackförbunden kunna kräva i gengäld? På måndagen togs temperaturen på frågan om hur arbetsrätten ska reformeras på ett SNS-seminarium i Stockholm.

Nio av tio väljer att gå ner i tid hos SSAB

2019-10-14
90 procent av SSAB:s 1750 tjänstemän i Sverige har nappat på erbjudandet att gå ner i arbetstid under tre och en halv månad mot ett tjänstledighetsavdrag, rapporterar Kollega.

Lättare säga upp högsta önskan

2019-10-14
Arbetsrätt Att lättare få säga upp av personliga skäl står högt upp på arbetsgivarnas önskelistor nu när arbetsrätten är i stöpsleven. Fackförbunden borde dock använda frågan om hyvling som motvapen, menar Lars Calmfors.

EU står bakbundet när Turkiet går till anfall

2019-10-14
Turkiets offensiv i gränsområdet i norra Syrien håller på att utvecklas till ännu en humanitär katastrof. Människoliv väger lätt när en nationalpopulist som president Erdogan vill visa sig handlingskraftig.

Nio av tio tjänstemän på SSAB går ner i tid

2019-10-11
90 procent av SSAB:s 1750 tjänstemän i Sverige har nappat på erbjudandet att gå ner i arbetstid under tre och en halv månad mot ett tjänstledighetsavdrag, rapporterar Kollega.

Astra Zenaca stäms av fackförbund

2019-10-11
Astra Zeneca krävs på hundratusentals kronor i skadestånd av fackförbunden Unionen, Naturvetarna och Sveriges Ingenjörer.

Tre fackförbund stämmer Astra Zeneca

2019-10-11
Fackförbunden Unionen, Naturvetarna och Sveriges Ingenjörer kräver nu Astra Zeneca på hundratusentals kronor i skadestånd, eftersom de menar att företaget brutit mot lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL).

Naturvetarna stämmer AstraZeneca

2019-10-11
Naturvetarna har lämnat in en stämningsansökan mot AstraZeneca och Innovations- och kemiarbetsgivarna i Sverige (IKEM). Skälet till stämningen är att AstraZeneca har underlåtit att förhandla i tre ärenden som berör Naturvetarnas medlemmar.

"Astra Zeneca tillsatte chefer utan förhandling"

2019-10-10
Tre fackförbund stämmer Astra Zeneca på sammanlagt närmare en halv miljon kronor för brott mot mbl. Omorganisationer och chefstillsättningar har genomförts utan fackliga förhandlingar, enligt Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna.

Digitaliserad transportbransch öppnar för IT-angrepp

2019-10-09
Att se över och öka IT-säkerheten i transportbranschen har blivit allt viktigare när automatiseringen tilltar. Frågan är hur väl rustad transportsektorn är mot it-angrepp och vem som bär ansvaret vid en olycka?

Dubbla ministrar besökte Skånes bästa vårdcentral

2019-10-09
Två år i rad har Anderslövs vårdcentral utsetts till Skånes bästa. Det har gett eko ända till Stockholm och regeringskansliet. Under onsdagsförmiddagen besökte statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) verksamheten.

Allt du behöver veta inför avtalsrörelsen

2019-10-09
2020 omförhandlas cirka 500 kollektivavtal för 2,8 miljoner anställda. Men redan nu är avtalsrörelsen igång - åtminstone verbalt. Under augusti och september har medieutspelen duggat tätt.

Just nu: Dubbla ministrar på plats i Anderslöv

2019-10-09
Två år i rad har Anderslövs vårdcentral utsetts till Skånes bästa. Det har gett eko ända till Stockholm. Under onsdagen besöker statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren verksamheten.

Fackförbund öppna för straffrihet Global 9 oktober, 2019

2019-10-09
Greenpeacechefen Parul Sharma kritiserar politiker och fack för att vara alltför slapphänta gällande företags hållbarhetsarbete. Nu vill hon se krav på lagstiftning. LO och Unionen slår tillbaka och menar att globala ramavtal är bättre verktyg.

Blandade reaktioner på motorbesked från Volvo

2019-10-08
I grunden positivt, men det finns orosmoln och frågetecken. Det är de fackliga kommentarerna efter beskedet att Volvo Cars och Geely vill bilda ett nytt gemensamt bolag som ska utveckla och tillverka motorer.

"SR tar inte problemen på allvar"

2019-10-08
Journalistsektionen på P4 Östergötland tycker att arbetsgivaren struntar i de långvariga arbetsmiljöproblemen på radiokanalen. SR menar att flera åtgärder vidtagits. FOTO: Tor Johnsson

Checklistan som visar om du har en jämställd arbetsplats

2019-10-08
Att ha en jämställd arbetsplats är något som alla chefer bör sträva efter, men hur kan man vara säker på att man verkligen lyckats? Den frågan har Unionen tittat närmare på och som ett hjälpmedel har organisationen skapat en checklista.

Här finns flest kvinnliga företagare

2019-10-08
Kan du gissa vilken kommun som toppar listan? Fackförbundet Unionen står bakom analysen, som enligt Kvalitetsmagasinet visar att var tredje företagare i Sverige är en kvinna men också att mansdominansen fortsätter i alla kommuner.

Facket: 650 i Göteborg berörs av omorganisationen

2019-10-07
650 anställda i Göteborg påverkas av en omorganisation när Volvo Cars slår ihop utvecklingen av förbränningsmotorer med Geelys. Det säger Unionens ordförande på Volvo Cars, Jörgen Olsson, till GP.

Fem råd till den pressade chefen

2019-10-07
Ge frihet och coacha medarbetarna, ha koll på arbetsmiljö, leverera resultat, skriva rapporter och se till att verksamheten fungerar. Det är lätt att känna sig pressad som chef. Silvia Prego från Unionen tipsar om fem steg för att hantera kraven.

7 faktorer för ett framgångsrikt arbetsliv - Kvalitetsmagasinet

2019-10-07
Arbetsmiljö En bra balans mellan arbete och fritid är det som unga tjänstemän ser som allra viktigast för ett framgångsrikt arbetsliv. Samtidigt ökar pressen på arbetstagarna och mer än varannan upplever stress på jobbet en vanlig arbetsvecka.

Höganäs prisas för sitt jämställdhetsarbete

2019-10-04
Industrins jämställdhetspris 2019 går till Höganäs. De prisas för sitt omfattande och strategiska arbete för ökad jämställdhet både på företaget och i branschen som helhet.

Hållbarhet i fokus på årets industridag

2019-10-04
Den 8 oktober är det dags för Industridag Östergötland, den här gången med ett hållbart arbetsliv som tema. Landshövding Carl Fredrik Graf kommer under dagen bland annat att besöka företaget Swisslog i Boxholm.

Norran går in i nytt mediebolag

2019-10-04
Nu skrivs mediehistoria i Västerbotten. Efter snart 110 år som fristående tidning väljer Norran att gå in i ett helt nytt mediebolag.

Eva Nordmark besöker Malmö

2019-10-04
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet Eva Nordmark besöker Malmö 2019 Måndagen den 7 oktober besöker arbetsmarknadsminister Eva Nordmark Malmö.

Klart: Så många får gå från rederiet

2019-10-02
Förhandlingen klar för personal i land HELSINGBORG/HELSINGÖR. Så sent som under tisdagen kunde Lokaltidningen berätta att förhandlingar pågick om nerskärningar och omstruktureringar på Forsea.

Transport: Inkomstförsäkra nu!

2019-10-02
Försäkring. Mer pengar varje månad för de flesta arbetslösa medlemmar. Och ökad trygghet för den som riskerar att förlora jobbet. Transport genomför en kampanj för att informera om förbundets inkomstförsäkring.

Förhandlingar pågår om nya nerdragningar på färjorna

2019-10-01
När det är färdigt får vi se vad det innebär" HELSINGBORG/HELSINGÖR. Sedan tidigare i höst har viss personal som arbetade på färjan Mercandia IV fått sluta sedan den gjordes om för att bara rikta sig till transport.

Inget facit för Lidls krav på skadestånd

2019-10-01
Unionen krävde att avskedandet av den stöldanklagade säljledaren skulle förklaras ogiltigt. Svensk Handel krävde att han skulle betala 89 100 kronor i skadestånd till Lidl. Hur AD skulle ställa sig, får vi aldrig veta.

September 2019

Ibrahim Baylan inledningstalar på Handelsrådets dag

2019-09-30
Pressmeddelande från Näringsdepartementet Ibrahim Baylan inledningstalar på Handelsrådets dag 2019 Imorgon, tisdag den 1 oktober, medverkar näringsminister Ibrahim Baylan på Handelsrådets dag.

"Vi behöver ert fortsatta stöd"

2019-09-30
Enigheten bland Hongkongborna och det internationella stödet har varit avgörande för att Hongkongs ledning ska dra tillbaka det kritiserade lagförslaget att misstänkta brottslingar ska kunna utelämnas till Fastlandskina.

Glöm inte bort den psykosociala arbetsmiljön

2019-09-30
Arbetsmiljö förknippas ofta med den fysiska arbetsmiljön, särskilt inom bygg- och installationssektorn. Den psykosociala arbetsmiljön, som ofta påverkar tjänstemän mest, glöms ibland bort. Detta vill vi ändra på.

Få stenkoll på avtalsrörelsen - månad för månad

2019-09-30
Publicerat av Per Braconier Avtalsrörelsen har redan smygstartat, men det är egentligen först i oktober som det bränner till ordentligt. Arbetsmarknadsnytt ger dig datumen som du måste ha koll på.

De kan vinna Inhouse 2019

2019-09-30
Happy Socks, ATG, Semcon, Unionen, Tele2, Nent Group Radio och Folkspel är några av de bolag som slåss om att vinna Inhouse 2019. Här är alla nominerade bidrag.

Fokus på arbetsmiljö för entreprenörers chefer

2019-09-30
I maskinentreprenörernas bransch är arbetsmiljön tyvärr inte alltid den bästa. Till och med dödsolyckor inträffar årligen. Nu läggs fokus även på den psykosociala miljön i ny landsomfattande satsning inom byggsektorn.

Glöm aldrig starkölsexperimentet

2019-09-28
HÅKANS HÖRNA | Dagens Arenas politiske redaktör Håkan A Bengtsson skriver om veckans händelser och icke-händelser i den politiska världen. Den här gången bland annat om anglofil sorg, MUFs Myrdalskopia och Åsa-Nissemarxismens oväntade återkomst.

De utser en ny TCO-ordförande

2019-09-27
TCO har riggat valberedningen som ska hitta en ersättare till ordförande Eva Nordmark som i dag är arbetsmarknadsminister.

Facket om Ericsson: Avstå aktieutdelning

2019-09-27
Fackförbundet Sveriges Ingenjörer tycker att Ericssons ägare bör avstå en del av aktieutdelningen. Bakgrunden är att bolaget avsätter tolv miljarder efter en mututredning i USA.

Nobina delårsrapport 1 juni-31 augusti 2019

2019-09-27
FORTSATT STABIL UTVECKLING Andra kvartalet Nettoomsättningen uppgick till 2 528 MSEK (2 224), en ökning med 13,7 procent varav 10,0 procent relaterar till förvärv, -0,6 procent avser organisk tillväxt och 4,3 procent avser valutaeffekter.

Snart har vi fackliga ambulanser

2019-09-27
FREDAGSMYS | Chefredaktör Nordling noterar de verkliga sprickorna bland svenska fackföreningar. Och de är mycket tydliga om du tittar på rätt ställe.

Så många företagare är kvinnor i Blekinge

2019-09-26
Företagare har länge dominerats av män och utvecklingen mot ett mer jämställt näringsliv går sakta. På nio år har andelen kvinnliga företagare endast ökat med två procentenheter. I Blekinge är färre än var tredje företagare en kvinna.

Jumboplats för länet i kvinnligt företagande

2019-09-26
Sedan 2008 har andelen kvinnliga företagare i Sverige enbart ökat med 2 procentenheter, visar facket Unionen i en ny rapport. Av länen i landet hamnar Västra Götaland bland de tio med lägst andel.

Unionen ställer sig bakom klimatmanifestationen

2019-09-26
Fackens roll i klimatstrejker har varit en omtvistad fråga. Nu har Stockholms regionstyrelse i Unionen, Sveriges största fackförbund, beslutat sig för att stödja fredagens klimatmanifestation.

Parterna oftast ense vid uppsägningar

2019-09-25
Nio gånger av tio kommer facket och arbetsgivaren överens när det kommer till neddragningar på arbetsplatsen, enligt en undersökning som Novus gjort för PTK. Kompetens är avgörande för vem som får gå.

Etableringsjobb: Frågor kring»lägsta lön«väcker kritik

2019-09-25
etableringsjobb Löftet om att införa etableringsjobb är en av de viktigaste arbetsmarknadsreformerna inom januariavtalet. Men flera parter riktar i sina remissvar kritik mot hur lägsta lön ska kunna fastslås utan kollektivavtal.

Facket hoppfulla trots konkursbesked

2019-09-25
Efter vikande lönsamhet har Componenta i Främmestad begärt sig i konkurs, ett beslut som påverkar drygt 100 anställda. Trots beskedet är fackföreningen Unionen inte alltför nedstämd.

Etableringsjobb

2019-09-25
TCO har getts möjlighet att yttra sig över Ds 2019:13 Etableringsjobb. TCO hänvisar till och stödjer det gemensamma yttrande som skickas av Unionen, LO och Svenskt Näringsliv.

Egmont Publishing kapar 36 redaktionella tjänster

2019-09-24
Egmont Publishing planerar att lägga ut merparten av allt redaktionellt innehåll på frilans. Sammanlagt berörs 43 personer av förslaget och över hälften av de redaktionella tjänsterna försvinner.

Vings kunder fortsatt strandade

2019-09-24
De resenärer som skulle ha flugit hem med Ving i går efter Thomas Cook-konkursen har ännu inte fått någon ny hemresa bokad. Men dagens resor ska avgå som planerat.

Fackliga förhandlingar inledda i Ersmark

2019-09-23
Nu har förhandlingarna mellan företaget Metso och de fackliga företrädarna dragit i gång. För en vecka sedan hade man en första inledande förhandling - en process som både företag och fack tror kommer bli en långdragen process.

Britta Lejon ett av namnen i jakten på ny TCO-ordförande

2019-09-23
Nu har jakten startat på en ny TCO-ordförande efter Eva Nordmark, som blivit arbetsmarknadsminister. En av flera personer som figurerar i förhandsspekulationerna som hennes efterträdare är Fackförbundet STs ordförande Britta Lejon.

Många företag stödjer de ungas klimatstrejk

2019-09-20
Flera företag stöder Greta Thunberg och Fridays for futures klimatstrejker. Bland annat deltar Google, Amazon, Lush Cosmetics. Fordonstillverkaren Scania stoppar verksamheten under en timme och utbildar de anställda inom hållbarhet.

Nygamla vd:n möttes av jubel

2019-09-20
Lisebergs personal mötte nygamla vd:n Andreas Andersen med jubel och applåder. - Ett bra beslut, säger Anastassios Grozos, klubbordförande för Unionen.

Svalt mottagande för budgeten bland fack och arbetsgivare

2019-09-19
Regeringens budgetproposition möttes som vanligt med både ris och ros, men när det gäller arbetsmarknadspolitiken blev det mest ris. Både fack och arbetsgivare tycker att regeringen satsar för lite och på fel saker.

De flyr PK-Sverige för att köpa sex i Thailand Kultur

2019-09-18
Svenska män som lever i Thailand har skapat en subkultur med egna normer där de förväntar sig tacksamhet av kvinnorna de köper sex av. Myra Åhbeck Öhrman läser boken Thailandssvenskarna och fylls av sorg över mänskligheten.

Arbetsmiljön het i avtalsrörelsen

2019-09-18
- Avtal 2020. Avtalsrörelsen drar i gång i höst och arbetsmiljöfrågorna blir hetare än vanligt. Det förutspår flera fackförbund.? Jag tror att förbunden flyttar fram sina positioner, säger Tommy Andersson på LO.

Arbetsmiljön en het fråga i avtalsrörelsen

2019-09-19
Avtal 2020. Avtalsrörelsen drar i gång i höst och arbetsmiljöfrågorna blir hetare än vanligt. Det förutspår flera fackförbund som Lag & Avtal har pratat med.- Jag tror att förbunden flyttar fram sina positioner, säger Tommy Andersson på LO.

Martin Wästfelt ny förhandlingschef på Unionen

2019-09-18
Martin Wästfelt är ny förhandlingschef för Unionen. Tidigare förhandlingschefen Niklas Hjert går vidare till rollen som vd för PTK, LO och Svenskt Näringslivs nybildade informationsbolag.

Unionen kritiskt till regeringens budget

2019-09-18
Unionen, som är det största fackförbundet i Sverige, bedömer att reformpolitiken i senaste budgetpropositionen från regeringen är ineffektiv på arbetsmarknadsområdet.

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

2019-09-17
Avtalsupptakt Lönen hamnar alltid i centrum i avtalsrörelsen. Men makten över arbetstid och fritid hamnar högt på listan över vad medlemmarna tycker att GS-facket ska driva i förhandlingarna.

Regnbågsflaggat i Skövde

2019-09-17
Under Skövde Pridefestival som äger rum i helgen, det vill säga den 26 - 28 september regnbågsflaggar Västtrafik stadsbussarna i Skövde.

"Upphandling skulle bli för dyrt"

2019-09-17
Norrköpings kommun lyfter in driften av spårvägens trafikledning i egen regi. Konkurrensen på marknaden är liten vilket riskerar att göra en ny upphandling dyr, enligt den politiska ledningen. Men både oppositionen och facket är kritiska.

Så skilda bilder målar parterna av framtiden

2019-09-17
Svenskt Näringsliv målar upp ett stort mörkt moln över himlen i sin rapport om förutsättningarna för avtalsrörelsen 2020. Men Unionen kontrar och försöker lyfta fram ljusglimtarna.

Semesterersättning är a-kassegrundande

2019-09-11
Enligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.

Nya ministrar: TCO:s ordförande efterträder Ylva Johansson

2019-09-10
regeringsombildning TCO:s ordförande Eva Nordmark efterträder Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister. Ann Linde blir utrikesminister, medan mer okända Anna Hallberg blir handelsminister. Dagens Arena har samlat röster om de nya ministrarna.

Många ser utmaningar för minister Eva Nordmark

2019-09-10
Arbetsmarknadsminister Reaktionerna på Stefan Löfvens tillsättning av TCO:s ordförande Eva Nordmark som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson är i stort positiva. Men det saknas knappast utmaningar. Monica Kleja och Ewa Persson

Två av tre får hjälp vid bostadsköp

2019-09-09
Två av tre unga behöver ekonomisk hjälp från sina föräldrar eller någon annan närstående för att kunna köpa en bostad i Stockholm. Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen, skriver DN.

Avskedad krävs på skadestånd för stöld

2019-09-09
Uppdaterad) Svensk Handel stämmer en avskedad säljledare på Lidl och hans fackförbund Unionen i Arbetsdomstolen. Enligt stämningen har mannen i början av oktober 2018 gjort sig skyldig till stöld av en värdepåse innehållande 89 100 kronor.

Hjälp! Får mina medarbetare klimatstrejka?

2019-09-09
Den 27 september uppmanar Greta Thunberg till klimatstrejk i hela landet. "Alla arbetsgivare bör redan nu bestämma vilken hållning de ska ta", menar Fredrik Dahl, Chefs expert på arbetsrätt.

Chefer ska inte behöva riskera sin egen hälsa

2019-09-06
Debatt. Att chefer saknar förutsättningar för sitt ledarskap är problematiskt. Forskningen pekar tydligt ut att ett närvarande ledarskap kan bidra till friskare arbetsplatser.

Föräldrarna bidrar vid 2 av 3 bostadsköp i Stockholm

2019-09-05
Två av tre unga behöver ekonomisk hjälp från sina föräldrar eller någon annan närstående för att kunna köpa en bostad i Stockholm. Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen, skriver DN.

701 sparkas av H&M:s leverantör

2019-09-05
ledare H&M har slutit ett globalt ramavtal med det globala facket IndustriAll. Nu måste företaget offentligt redovisa hur de agerar när fackliga rättigheter kränks. Som nyligen när över 700 arbetare sparkades hos en leverantör i Bangladesh.

Sobi lägger ner forskningen

2019-09-04
Trots att läkemedelsföretaget Sobi går som tåget är avsikten att 88 tjänster inom forskning och utveckling ska bort. Nu är det skarpt läge i förhandlingarna, där de lokala fackklubbarna försöker rädda kvar så många som möjligt.

"För tidigt att prata siffror"

2019-09-04
Det är för tidigt att gå ut och prata siffror, tycker IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, om Pappers utspel att de vill ha 4 procent i löneökningar.

Alla ska kunna visa vem man är på jobbet

2019-09-03
Vi är alla varandras arbetsmiljö. Tänk då om dina arbetskamrater tydligt skulle visa att de inte skulle acceptera om din partner hade samma kön som du själv.

Arbetsmiljön het i avtalsrörelsen

2019-09-03
Avtal 2020. Avtalsrörelsen drar i gång i höst och arbetsmiljöfrågorna blir hetare än vanligt. Det förutspår flera fackförbund som Arbetarskydd har talat med.- Jag tror att förbunden flyttar fram sina positioner, säger Tommy Andersson på LO.

GKN gör stor omorganisation

2019-09-03
GKN Aerospace ska göra en stor omorganisation de kommande åren, vilket bland annat innebär att 1 000 tjänster väntas försvinna. Beskedet kom på tisdagsförmiddagen.

150 jobb kan försvinna från Metsos fabrik i Ersmark

2019-09-03
Ulf Kendrup, administrativ vd för Metso Sweden, bekräftar nu att personalförhandlingar ska påbörjas kring en eventuell nedläggning av fabriken i Ersmark. Detta berör cirka 150 jobb i produktionen.

Erica har en nyckelroll i stundande avtalsrörelse

2019-09-03
Det är mycket tankemöda bakom den löneökning som Livs kommer att kräva i avtalsrörelsen. Många faktorer ska vägas in när siffersättningen görs. Erica Sjölander, kanslichef på Facken inom industrin, har en nyckelroll.

Anja och Foppas producent blir opinionschef

2019-09-03
Det är Tora Heckscher som är Unionens nya press- och opinionschef. Under våren har hon jobbat som producent på Nordisk Film TV för programmet Vem kan slå Anja och Foppa?

Ljusdesigner avskedad efter skedning

2019-09-02
Under en konferensresa i fjällen sov ljusdesignern för nära en kollega. Det ledde till att han blev avskedad, rapporterar tidningen Lag & Avtal.

Augusti 2019

Skedande på kickoff ledde till avsked

2019-08-30
En ljusdesigner blev avskedad efter att han ska ha sovit för nära en kollega under en konferensresa i fjällen. Nu stämmer Unionen bolaget i Arbetsdomstolen.

Konfronterades om resor och lägenhet - avgick direkt

2019-08-28
Facktoppen Jonas Wallin lämnar efter Aftonbladets frågor I måndags konfronterades Elektrikerförbundet med frågor om ordföranden Jonas Wallins utnyttjande av en lägenhet i centrala Stockholm, hans utlandsresor,

Svårt för företagen att hitta kompetens

2019-08-28
En enkätundersökning som fackförbundet Unionen gjort bland de egna klubbarna visar att samtidigt som sysselsättningen hos landets företag ökar har många arbetsplatser svårt att hitta kompetens.

"De kunde kört med lite mer öppna kort"

2019-08-28
Nettos tidigare huvudlager i Falkenberg ska läggas ned. Nu sprider sig oron hos de 170 anställda. - Såklart känns det här inte bra. Jag fyller snart 50 år och nu gäller det att hitta ett nytt arbete, säger lageradministratör Håkan Nordlinder.

Variera mera!

2019-08-22
Enligt Arbetsmiljöverket förekommer belastningsskador till följd av bristfällig ergonomi i så gott som alla branscher.

Uppsagd eller avskedad? Här är dina rättigheter

2019-08-22
Guide: Det här gäller vid uppsägning enligt LAS När får en arbetsgivare säga upp en anställd, vilka rättigheter har man - och vad är egentligen skillnaden mellan att bli uppsagd och avskedad? Här är allt du behöver veta.

Postens framtid

2019-08-21
är inom logistiken! Som medlem i Unionen postal i Schweiz följer jag vad som händer inom postmarknaden. Brevvolymerna sjunker medan logistiken ökar kraftigt i och med e-handeln. Frågan är hur länge till man kan dela ut post måndag till fredag.

Nelly.com vill flytta lager - konsult fackets hopp

2019-08-21
Ökade krav från kunder gör att e-handelsföretaget Nelly kan flytta sitt lager med 166 anställda från Falkenberg. Fackklubben har tagit in en arbetstagarkonsult i hopp om att få företaget att stanna.

Lärarförbundet köper mest reklam av alla fackförbund

2019-08-21
I förra veckan lanserade Lärarförbundet en omfattande utomhuskampanj. Under första halvåret är fackförbundet överlägset störst i klassen när det kommer till medieinvesteringar, enligt Kantar Sifos bruttossiffror.

Säljares avsked kan kosta bolag halv miljon

2019-08-19
Nära en halv miljon i ekonomiskt skadestånd, minst. Det kan en säljare få som avskedats, misstänks för oegentlighet i samband med redovisning av utlägg. Unionen stämmer nu arbetsgivaren och menar att säljaren har papper på allt.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?