Unionen i media

Här hittar du nyheter och artiklar om Unionen i media.

Juni 2019

Chefer ska inte behöva åsidosätta sin egen hälsa

2019-06-18
Svenska chefer är så pressade att de tvingas åsidosätta sina egen hälsa för att klara av sitt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Det visar undersökningen Chefsliv som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

Kompetensen sitter inte mellan benen

2019-06-18
Oförklarlig" löneskillnad mellan könen ökar Fotbolls-VM för damer pågår för fullt i Frankrike. På torsdag möter det svenska landslaget USA i åttondelsfinal.

Järvaveckan - en framtidsvecka!

2019-06-17
Nu är Järvaveckan 2019 över och hyllningarna väller över det projektet. Jag vill sälla mig till den kören, i form av lite hyllningar. Järvaveckan är verkligen här för att stanna.

Spelplanen är fortfarande ojämn

2019-06-17
Bollen är rund men spelplanen är ojämn inom svensk fotboll. Trots att jämställdheten går framåt formas unga fotbollsspelare fortfarande av samma ideal, värderingar och normer som tidigare.

Ojämn spelplan på Spånga IP

2019-06-14
Just nu pågår den största turneringen som finns inom damfotboll. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor i fotbollen är stora.

Stipendier och premier på gymnasiet

2019-06-14
Volvogymnasiet Volvo Powertrain Johan Larsson, 3 000 kr Gottfrid Olsson, 2 000 kr Volvo Car Engine Felix Lennartsson, 3 000 kr Jonatan Haraldsson, 2 000 kr IF Metall Amanda Carlsson, 2 000 kr Jacob Fogelström,

Politikerna DJ:ar på Järvaveckan

2019-06-13
Järvaveckan är igång och såväl Stockholmare som folk från andra delar av Sverige drar sig mot Spånga IP. Det är tätt med politiker, intresseorganisationer och myndigheter.

Fem fackförbund: Slopa industriavtalet

2019-06-11
lönebildning Löneklyftan mellan män och kvinnor, och tjänstemän och arbetare måste minska. Men framför allt vill fackförbunden i 6F ha inflytande över lönebildningen som i dag styrs av industriavtalets märke.

För mycket att göra

2019-06-11
Vårdfokus nr 6, 2019-6 För mycket att göra Varannan chef känner stress över för många arbetsuppgifter. I privat sektor stressar även krav på tillgänglighet, i offentlig sektor är för många medarbetare en stressfaktor.

Fackförbund utnyttjar VM-premiären

2019-06-11
Unionen populistiska faktaförnekare Krönika | Unions ordförande Martin Linder har i en debattartikel på A ftonbladet, på vald tidpunkt inför Sveriges VM-premiär i kväll. kommit ut som populist, faktaförnekare och mindre vetande.

Så kan kollektivavtal bli intressant för Spotify

2019-06-10
Publicerat av Stina Bengtsson Spotify är ett av Sveriges mest snabbväxande företag. Ett företag som ständigt försöker attrahera nya medarbetare. Trots det har företaget valt att inte ha kollektivavtal.

Unionen: Kvinnliga spelare kan inte leva på sina löner

2019-06-07
Opinion Mindre än hälften av Sveriges kvinnliga fotbollsproffs kan leva på sitt yrke, skriver fackförbundet Unionens ordförande Martin Linder i en debattartikel i Aftonbladet. Han hänvisar till en ny rapport från förbundet.

När färre är med i facket hotas kollektivavtalen

2019-06-06
Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Cheferna måste också vara rädda om hälsan

2019-06-06
Svenska chefer är så pressade att de tvingas åsidosätta sina egen hälsa för att klara av sitt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Det visar undersökningen Chefsliv som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

HBTQ-utställning på Järvaveckan

2019-06-05
Snart drar Järvaveckan igång och den 13/6 är temat "Hälsa och psykiskt välbefinnande." I samband med detta kommer konstnären Fernando Torres visa sin utställning "The Rainbow Report." - Jag har länge tänkt lansera The Rainbow Raport och fånga

Chefer stressar sönder sig själva

2019-06-04
Chefer i Sverige är så stressade att det går ut över deras egen hälsa. Det är en av slutsatserna vi kan dra ur en ny undersökning från Unionen och Vision.

Många vill byta jobb

2019-06-04
Över fyra av tio privatanställda tjänstemän har övervägt att byta jobb för att få en bättre balans mellan arbete och fritid. Detta visar en undersökning från Novus, på uppdrag av Unionen.

Joanna Abrahamsson ny presschef på Akademikerförbundet SSR

2019-06-04
Pressmeddelande Joanna Abrahamsson börjar idag som ny presschef på Akademikerförbundet SSR. Hon kommer närmast från dryga fyra år som pressekreterare i Regeringskansliet. Vi är mycket nöjda med rekryteringen av Joanna.

Ta vara på semestern - den blir bara viktigare

2019-06-03
Nästan varannan tjänsteman läser jobbmejl dagligen på fritiden. Var tredje arbetsmiljöombud anser att arbetsgivaren har dålig kunskap om psykosocial arbetsmiljö. Var fjärde tjänsteman sover dåligt på grund sitt jobb.

Advokater vill att EU utreds för migrantdöd i Medelhavet

2019-06-03
En grupp internationella advokater har i dag, måndag, vänt sig till Internationella brottsmålsdomstolen i Haag med en begäran om att åtal ska väckas mot EU och dess medlemsstater på grund av unionens migrationspolitik, rapporterar El País.

Vad händer när allt färre väljer att vara med i facket?

2019-06-03
I dag är 59 procent av Sveriges arbetare och 72 procent av tjänstemännen med i facket. En prognos visar att anslutningsgraden till fackförbunden sjunker på hela arbetsmarknaden. Det här kan bli ett hot mot den svenska modellen.

Maj 2019

Fem tips för att förhandla fram en saftig lön

2019-05-31
Vet du inte vad du ska säga under din löneförhandling eller vilka saker du ska trycka på? Var lugn, Nyheter24 har tagit hjälp av en expert så att du får extra klirr i kassan!

Jobba med oss!

2019-05-31
Swedwatch is an independent, not-for-profit organisation that envisions a world in which global economic systems are just, transparent and sustainable.

Dags att nominera: Jämställd industri sökes

2019-05-28
Industrins jämställdhetspris lyfter fram och belönar företag som arbetar långsiktigt och strategiskt med jämställdhet och åstadkommer mätbar förändring. Nu är det dags att nominera till 2019 års pris - är ditt företag nästa vinnare?

Nya regler har synliggjort kvinnors arbetsmiljö

2019-05-28
Arbetsmiljö Föreskriften för organisatorisk och social arbetsmiljö, Osa, har visat sig ha oväntat stor effekt - särskilt för kvinnor i vård- och omsorgsyrken. Det visar ny forskning från Örebro universitet. Emma Lofors

Cyklar mot sexuella trakasserier

2019-05-28
I juli går Hamburg Wasser World Triathlon av stapeln. Då står HRF-ombudsman Marie Birgersson på startlinjen tillsammans med fackliga kollegor från Finland och Italien.

Stressad chef prioriterar inte sin hälsa

2019-05-28
Sju av tio chefer är så pressade på jobbet att de prioriterar sina medarbetares arbetssituation före sig själva. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

Studiesystemet får inte hindra företagens utveckling

2019-05-27
Foto: ERIK G SVENSSON Regeringen måste förändra regelsystemet så att det blir lättare för redan yrkesverksamma att på högskolor och universitet läsa in ny kompetens för att bli attraktivare och kunnigare.

Ny Novus: Stressade chefer prioriterar inte sin egen hälsa

2019-05-27
27.5.2019 06:30:00 CEST | Vision Dela Sju av tio chefer är så pressade på jobbet att de prioriterar sina medarbetares arbetssituation före sig själva. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

Hållbart chefsliv?

2019-05-27
27.5.2019 06:30:00 CEST | Vision Dela Hur är det att vara chef i Sverige idag? Unionen och Vision har frågat 1500 chefer i både privata och offentliga verksamheter. Undersökningen visar att pressen på cheferna är hög.

Polisstudent döms för bidragsbrott

2019-05-26
Fick a-kassa trots anställning HELSINGBORG. Kvinnan skulle börja studera till polis men blev sjuk. Hon erbjöds att genomföra arbetsuppgifter i väntan på nästa utbildningsstart men tackade nej.

Vad står på spel i söndagens val?

2019-05-25
På söndag ska du rösta på Sverigedemokraterna. Högerextremism och fara för demokratin har varit det bärande argumentet för flera partier i EUP-valrörelsen, inte minst för Socialdemokraterna. Paralleller har dragits med 30-talet.

Ge oss makt att föra en Sverigevänlig politik i EU

2019-05-24
INSÄNDARE. I måndags kom SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Hässleholm som en del av sin turné i Skåne med anledning av EU-valet. Besöket blev kort och anspråkslöst. Jimmie hälsade på åhörarna och lät sig fotograferas samt svarade på frågor.

Ett stressat chefsliv

2019-05-23
Chefer har ofta så mycket att göra att de riskerar sin egen hälsa för att klara av sitt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Det visar undersökningen Chefsliv som Novus gjort på uppdrag av Unionen och Vision.

Den tysta jobbomvandlingen

2019-05-23
outsourcing I tysthet pågår sedan minst ett årtionde en strukturomvandling där allt fler jobb läggs ut på entreprenadföretag och upphandlas.

West Pride 2019

2019-05-23
Även i år delar Vårdförbundet TCO-tältet med andra fackförbund i TCO Göteborg familjen: Fackförbundet ST, Lärarförbundet, Polisförbundet, Unionen och Vision samt Sensus.

Så svarar arbetsgivarna på kritiken

2019-05-23
outsourcing ISS och Sodexo är två av de största aktörerna på den upphandlade tjänstemarknaden. Här bemöter de kritiken mot hur branschen fungerar och beskriver hur de anser att de tar ansvar som arbetsgivare.

SD: Låt makten komma till oss

2019-05-22
I måndags kom SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Hässleholm som en del av sin turné i Skåne med anledning av EU-valet. Besöket blev kort och anspråkslöst. Jimmie hälsade på åhörarna och lät sig fotograferas samt svarade på frågor.

Allt färre arbetare med i facket

2019-05-22
Nyhet Antalet fackligt anslutna arbetstagare fortsätter sjunka i Sverige. Framtiden för anställningsskyddet kan vara en viktig faktor för att facken ska kunna vända trenden. Det menar Anders Kjellberg i sin nya rapport om den svenska modellen.

EU väntar på en genomblåsning

2019-05-22
Mer överstatlighet i ett EU som ännu domineras av konservativa och liberaler riskerar att missgynna löntagarkollektiven. Men ingen överstatlighet alls gör kampen för löntagarnas rättigheter nästintill omöjlig.

Polisstudent döms för bidragsbrott

2019-05-22
Fick a-kassa trots anställning HELSINGBORG. Kvinnan skulle börja studera till polis men blev sjuk. Hon erbjöds att genomföra arbetsuppgifter i väntan på nästa utbildningsstart men tackade nej.

Sveriges ingenjörer sticker ut i granskning av fackförbund

2019-05-22
Nyligen publicerade TCO:s tidning Arbetsvärlden listor med löner och arvoden för förbundsdirektörer, kanslichefer och ordföranden i fackförbunden. Sveriges Ingenjörer finns både i toppen och botten. Läs listorna och kommentarer.

Dags att nominera årets Industrins jämställdhetspris

2019-05-21
Industrins jämställdhetspris lyfter fram och belönar företag som arbetar långsiktigt och strategiskt med jämställdhet och åstadkommer mätbar förändring. Nu är det dags att nominera till 2019 års pris - är ditt företag nästa vinnare?

Ett värderingsval

2019-05-21
Unionen ska bygga på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter.

Fortsatt oro på Ikea efter nytt stormöte

2019-05-21
Höstens varsel på 470 tjänster i Malmö och Helsingborg ligger fast. Men oron finns kvar när Ikea går igenom sin största omorganisationen någonsin.

EU står inför avgörande i klimatfrågan

2019-05-20
De närmaste åren avgörs om världen kan undvika de värsta klimatkatastroferna. Ett tungt ansvar vilar därför på de EU-parlamentariker som väljs in i årets val. Unionen har verktygen men ännu är det långt kvar till Parisavtalets mål.

De är toppkandidaterna till EU-valet

2019-05-17
Många nya namn finns bland partiernas toppkandidater i EU-valet. Här är namnen som partierna helst ser tar plats i Europaparlamentet.

Det svänger snabbt i begreppsvärlden

2019-05-17
Ändå älskar folk att märka ord. Ledarskribenten på SVD, Ivar Arpi, är kritisk till politiker som vill dra in EU-bidragen till Polen och Ungern för att regeringarna där inte ämnar gå med på en gemensam fördelning av flyktingar inom unionen.

Minnen av Europa

2019-05-17
Europa är viktigare än någonsin, därmed också EU. Detta påstående vederläggs av dem, och de är många, som vill slita EU i stycken. Till dem hör Putin, Trump och högerpopulisterna. Ett minst sagt blandat sällskap.

"Hög risk" för fake news och påverkansförsök i valet

2019-05-16
Risken för desinformation under EU-valet nästa vecka är "väldigt hög" - och EU:s kampanj för att motverka spridningen kan bara få en begränsad effekt. Det säger Kutz Guellner, ansvarig för EU:s kampanj mot falska nyheter, till Reuters.

Stärk tryggheten i Las för privatanställda

2019-05-16
Nyligen presenterade regeringen direktivet för den utredning som ska föreslå förändringar i arbetsrätten. PTK börjar på samma gång att förhandla med Svenskt Näringsliv. Målet är att förbättra anställningstryggheten för privatanställda tjänstemän.

"Kronan är en skvalpvaluta"

2019-05-15
Den svenska kronan har tappat mycket i värde och många skyller det på Riksbankens expansiva penningpolitik. Men riktigt så enkelt är det inte menar Unionens chefekonom Katarina Lundahl.

Så mycket tjänar branschens facktoppar

2019-05-14
Arbetsvärlden har sammanställt hur mycket ledarna för de olika fackförbunden tjänar i månaden. Bäst betalt av de fackförbund som organiserar mediebranschen har Unionens ordförande Martin Linder.

TCO-ledningen får förlängt

2019-05-14
TCOs kongress ger förnyat förtroende till sin ledartrio. Eva Nordmark, vald 2011, omvaldes enhälligt till ordförande för TCO för ytterligare kongressperiod (2019-2023).

Hedvig tvingades låna till en bil

2019-05-14
Proffsåren i England är över Namn | Målvakten Hedvig Lindahl är en av damlandslagets största fotbollsprofiler. Hon har meriter och utmärkelser som kan fylla en säck. Har hon levt med en dans på rosor? Icke så.

Fackliga rättigheter i fokus på utbildning

2019-05-13
I början av maj fick 25-talet fackliga ombud utbildning i Förtroendemannalagen (FML) av fackets egna jurister. En av frågorna gällde FML 3§ om att en fackligt förtroendevald inte kan omplaceras om det medför att hen inte kan utföra sitt uppdrag.

Jämställd industri sökes

2019-05-13
PRIS. Industrins jämställdhetspris lyfter fram och belönar företag som arbetar långsiktigt och strategiskt med jämställdhet och åstadkommer mätbar förändring. Nu är det dags att nominera till 2019 års pris - är ditt företag nästa vinnare?

Facken stoppade kontroller på storföretaget

2019-05-13
- TEMA. Ett börsnoterat bolag har nyligen valt att enbart göra utdrag från belastningsregister på de allra högsta tjänsterna efter invändningar från den lokala fackföreningen.?

Litar du på kandidaten?

2019-05-13
- TEMA. Bakgrundskontroller - integritetskränkning eller en självklar del av rekryteringen? Med nya digitala tjänster går det lätt att få information om en person genom några få knapptryck. Men hur mycket får du ta reda på?

Bra politik men svaga företrädare

2019-05-13
Moderaterna har anpassat sin EU-politik till en situation där frågan om för eller emot EU alltmer ersätts av den klassiska höger-vänsterkonflikten. Men partiet är ändå inte lika självsäkert som tidigare.

Din livsviktiga semester

2019-05-11
Det finns ingen luft i systemet. Du har inte tid att sjukskriva dig. Du har inte ork att vara ledig. Det slutar alltför ofta i tragedi för den berörde, skriver Magnus Hildebrand.

"Inhousetrenden kommer fortsätta"

2019-05-10
Världen över väljer små och stora annonsörer att plocka hem både medieköp och reklamtjänster. Jätten Procter & Gamble meddelade förra året att man planerar att kapa hälften av sina byråer globalt och reducera antalet från 2500 till 1250.

Stor konkurrens i kvinnoyrken framöver

2019-05-09
Om fem år kommer konkurrensen inom flera tjänstemannayrken vara stor. Enligt Unionens rapport gäller det främst yrken av administrativ karaktär som inte kräver någon längre utbildning.

Industrins mörka baksida

2019-05-09
Exportindustrin går för högtryck, tack vare den svaga kronan. Den höga efterfrågan har en baksida - dödsolyckorna ökar.

PM DETTA HÄNDER 9-17 MAJ

2019-05-09
TORSDAG DEN 9 MAJ RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Oriflame (kl 7.15), MTG (kl 7.30), Nyfosa (kl 7.30), Scandi Standard (kl 7.30), Raysearch (kl 7.45), B3 Consulting (kl 8.00), Bactiguard (kl 8.00), Bioarctic (kl 8.00), Humana (kl 8.00),

Kunskapsbrister hos var tredje arbetsgivare

2019-05-09
Många vittnar om hot och trakasserier mot både företagare och anställda i lantbruket. Det ökar kraven på arbetsmiljöarbetet, men enligt en färsk undersökning behöver var tredje arbetsgivare mer kunskap om psykosocial arbetsmiljö.

PM DETTA HÄNDER 8-16 MAJ

2019-05-08
ONSDAG DEN 8 MAJ RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Ambea (kl 7.00), Calliditas (kl 7.00), Lindab (kl 7.40), Actic (kl 7.45), Arise (kl 8.00), Balder (kl 8.00), Bergs Timber (kl 8.00), Better Collective (kl 8.00), Biogaia (kl 8.00),

PM DETTA HÄNDER 7-14 MAJ

2019-05-07
TISDAG DEN 7 MAJ RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Duroc (kl 7.15), Arjo (kl 7.30), Betsson (kl 7.30), Bravida (kl 7.30), Hemfosa (kl 7.30), Nent (kl 7.30), Scandic Hotels (kl 7.30), Tethys Oil (kl 7.30), Academedia (kl 8.00),

Motförslag om NTM-redigerare

2019-05-07
NT i Norrköping. FOTO: Tor Johnsson Motförslag om NTM-redigerare Förhandlingarna om NTMs planer att skrota redigeringsnavet och överföra redigerarna till Unionens kollektivavtal fortsätter.

Kommunals anseende på väg uppåt

2019-05-07
Kommunal har fortfarande lägst anseende av intresseorganisationerna i Sverige, enligt Kantar Sifos årliga mätning. Men man ökar sakta, från plus 2 förra året till plus 4 i år 2019.

Jämställd industri sökes

2019-05-07
Industrins jämställdhetspris lyfter fram och belönar företag som arbetar långsiktigt och strategiskt med jämställdhet och åstadkommer mätbar förändring. Nu är det dags att nominera till 2019 års pris - är ditt företag nästa vinnare?

PM DETTA HÄNDER 6-13 MAJ

2019-05-06
MÅNDAG DEN 6 MAJ RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Securitas (ca kl 13.00), Boule Diagnostics (kl 15.00), Beijer Alma (på förmiddagen), IBT, NGS NGM - SBC FIRST NORTH - Enlabs (kl 8.00), Index Pharma (kl 8.00), Pledpharma (kl 8.00), Bioservo,

SAS-avtal väcker ilska bland arbetsg...

2019-05-06
Arbetsgivarorganisationerna är upprörda efter SAS-chefens uttalande att löneavtalet med de strejkande piloterna landade på det så kallade märket.

Efter luftfakturorna - 200 miljoner i förlust

2019-05-03
Östersundshem måste avskeda personal Östersundshem meddelar en förlust på totalt 199 miljoner kronor för 2018. - Ett normalår för Östersundshem är resultatet 20 miljoner kronor plus, säger styrelseordförande Mattias Lööv, till P4Jämtland.

100-tal utan lön på Flexenclosure

2019-05-03
Två dagar före beskedet om en företagsrekonstruktion meddelade Flexenclosure att de anställda kanske inte skulle få någon lön den 25. Nu ser det ut att dröja till i nästa vecka innan den statliga lönegarantin träder in.

Falla högt landa mjukt

2019-05-02
Andra chansenPå tre terminer läste hon in sin förlorade skolgång och gick ut med toppbetyg. Författaren Susanna Alakoski skriver om vad andra chansen betytt för henne och många andra.

Svensk Innebandy söker medarbetare för inkludering

2019-05-02
Svensk Innebandys syfte är att erbjuda en enkel, rolig sport som alla kan utöva hela livet. Som bidrar till ökad fysisk aktivitet, rörelserikedom och tar en aktiv roll i att bygga det svenska samhället.

April 2019

Hyrt ut 4.500 kvm i Folksamkvarteret

2019-04-29
Läs även Folksam hyr ut nästan 6.000 kvm av sitt huvudkontor Unionen hyr 2.450 kvm av Folksam vid Skanstull Fullt vid Skanstull - Mer yteffektivt efter ombyggnation.

Anställda står utan lön i granskat rut-företag

2019-04-27
Flera anställda i det Blekingeföretag som systematiskt fuskat med rut-avdrag blev i veckan utan lön. Och någon förklaring från arbetsgivaren har de inte fått. Chefen har gjort sig oanträffbar.

SBU kräver stopp för utförseln av motorer

2019-04-26
Dela på Twitter Dela på Linkedin Det måste bli ett stopp för utförseln av stulna båtmotorer från Sverige. Det kräver SBU:s ordförande, Christer Eriksson. Det stjäls cirka 2 000 utombordsmotorer från svenska båtar varje år.

Debatt om arbetsrätt - fokusera på att utveckla kompetens

2019-04-26
Regeringen ska utreda hur arbetsrätten kan utvecklas. Att initiera lagstiftning på sådant parterna förhandlar och avtalar om är snarare att avveckla än att utveckla modellen. Det menar PTK:s Martin Linder och Ulrika Lindstrand i en debattartikel.

Civil Rights Defenders söker Innovation and community officer

2019-04-25
Brinner du för mänskliga rättigheter och vill jobba i en internationell miljö med kollegor över hela världen? Är du en duktig och förtroendeingivande relationsbyggare som har ett gediget intresse för innovations- och säkerhetsarbete?

Rätt bild av dagens supporter - skrattande!

2019-04-25
Huliganer - saknade av ingen Krönika | SEF, dvs Svensk Elitfotboll, som är en organisation som ägs av de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan bedömer att via fakta,

Sifferlösa avtal gör succé i energibranschen

2019-04-25
Publicerat av Karin Myrén Fler och fler branscher går mot sifferlösa kollektivavtal. En av de branscher som verkar lyckas bäst är energibranschen. Men varför går det så bra där?

Stress får tjänstemän att byta jobb

2019-04-23
Fyra av tio privatanställda tjänstemän funderar på att byta jobb för att de känner sig så stressade på den nuvarande arbetsplatsen. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen.

Fyra av tio vill byta jobb på grund av stress

2019-04-23
Drygt fyra av tio privatanställda tjänstemän har övervägt att byta jobb för att nå en bättre balans mellan arbete och fritid. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen.

"Allt jag kan om hr har jag lärt mig på jobbet"

2019-04-23
- Hennes annorlunda karriärväg har gett henne möjligheten att se på hr med andra ögon och under många år har hon byggt upp viktiga kunskaper och erfarenheter inom inkludering. Möt Marie Nilsson, mångfaldschef på IBM.

Nu är Ukrainas president och premiärminister judar

2019-04-23
Trots en historia av antisemitism har Ukraina nu en judisk president, segraren i helgens presidentval, Volodymyr Zelenskiy (till vänster). Sedan tidigare har landet även en judisk premiärminister, Volodymyr Groysman (till höger).

Dålig kunskap om psykosocial arbetsmiljö

2019-04-23
Foto: Camilla Svensk Var tredje arbetsmiljöombud tycker att arbetsgivarens kunskap om den psykosociala arbetsmiljön är dålig. Det visar Arbetsmiljöbarometern, Unionens årliga undersökning om arbetsmiljö. - Det är alarmerande.

Elevers snillrika uppfinningar prisade i stor tävling

2019-04-20
Åker till Stockholm för prisutdelning SKANÖR. Idéerna skickades in som bidrag till Sveriges största uppfinnartävling för unga, Finn upp, där juryn tyckte att uppfinningarna var så bra att de tog sig ändå upp till prispallen.

Frågor om EU och Brexit

2019-04-20
När England gått ut ur EU ökar avgiften. Man får hoppas inte mest för Sverige (som är solidariskt) utan att alla medlemsländerna delar ökningen mellan sig. Förstår långt ifrån allt när det gäller EU.

Kan EU få Europas tåg att rulla igen?

2019-04-18
Varför är det så svårt att åka tåg i Europa när det satsas flera miljarder euro på att få tågen att rulla? Vad gör EU för att göra det enklare att resa med tåg inom Unionen

NTMs redigerare får inte vara journalister

2019-04-18
FOTO: Tor Johnsson NTMs redigerare får inte vara journalister NTM vill skrota sitt redigeringsnav och överföra redigerarna till Unionens kollektivavtal. Journalistklubben och anställda vid redigeringsnavet är starkt kritiska till förslaget.

Många hoppar över lunchen

2019-04-17
En ny undersökning visar att så många som en av fyra kvinnor och var tredje chef skippar lunchen på grund av att de har för hög arbetsbelastning.

Bråk väntar om svenska EU-avgiften

2019-04-15
Förhandlingar pågår om EU:s nästa sjuårsbudget. Bl.a. föreslås Sverige betala 15 miljarder kr mer i avgift. Frågan splittrar de svenska partierna. Regeringen säger nej, medan L, C och FI accepterar en höjning.

Bråk väntas om den svenska EU-avgiften

2019-04-15
Förhandlingar pågår om EU:s nästa sjuårsbudget. Bl.a. föreslås Sverige betala 15 miljarder kr mer i avgift. Frågan splittrar de svenska partierna. Regeringen säger nej, medan L och C accepterar en höjning.

Sparkad festivalgeneral stämmer Malmö Pride

2019-04-12
av Aftonbladet Malmö Pride stäms på 150 000 kronor i skadestånd för brott mot LAS. Unionen kräver också att avskedandet i december förra året ogiltigförklaras.

I land efter land hotas demokratin

2019-04-12
Vi som värnar demokratin måste gå till valurnorna i maj för att visa anti-demokratiska krafter inom hela Unionen att vi inte låter oss tystas

Unionen tar strid för avskedad Pride-general

2019-04-12
Unionen stämmer nu Malmö Pride och arbetsgivarförbundet Idea inför Arbetsdomstolen sedan festivalgeneralen Filip Filipek avskedats. Fackkförbundet kräver skadestånd på 150 000 kronor.

Kallelse till årsstämma i SSM Holding AB (publ)

2019-04-12
Aktieägarna i SSM Holding AB (publ), 556533-3902 ("SSM" eller "Bolaget"), kallas härmed till årsstämma onsdagen den klockan 13.00 i projekt Tellus Towers visningslokal Tellusgången 3 (Telefonplan), 126 26 Hägersten, Stockholms kommun.

Hemlig uppgörelse mellan facken och ABB

2019-04-12
ABB Figeholm. Facken på ABB, som tidigare krävt en miljard kronor i skadestånd, har nått en uppgörelse med företaget. "Nu har vi dragit ett streck över det som varit", säger Dennis Bäckman.

EU höjer garden gentemot Storbritannien

2019-04-10
EU kommer att ha fler möten utan Storbritannien och kommer kräva att landet lovar att inte underminera beslut inom unionen, i fall de får förlängd brexit.

Elevers snillrika uppfinningar prisade i stor tävling

2019-04-09
Åker till Stockholm för prisutdelning SKANÖR. Idéerna skickades in som bidrag till Sveriges största uppfinnartävling för unga, Finn upp, där juryn tyckte att uppfinningarna var så bra att de tog sig ändå upp till prispallen.

Viktigt att tänka på personalens hälsa

2019-04-06
För att komma tillrätta med stress och ohälsa på arbetsplatsen måste arbetsgivare jobba proaktivt med den psykosociala arbetsmiljön innan medarbetarna bli sjuka.

Algoritmisk arbetsledning en facklig utmaning

2019-04-05
Podcast Unionens utredare Fredrik Söderquist gästar podden och talar plattformsekonomi, eller algoritmisk arbetsledning som han föredrar att kalla det. Mikael Feldbaum

Vabba och vobba på rätt sätt

2019-04-04
Manual Det är högsäsong för influensa, vinterkräksjuka och RS-virus och därmed är tiden för vabbare och vobbare som mest intensiv. Att vara hemma för vård av sjukt barn är en rättighet, men det finns några saker att tänka på.

Skapa en hållbar arbetsmiljö

2019-04-03
För att komma tillrätta med stress och ohälsa på arbetsplatsen måste arbetsgivaren jobba proaktivt med den psykosociala arbetsmiljön innan medarbetarna bli sjuka, skriver Magnus Hildebrand.

Trygghet och kompetensutveckling viktigast för PTK

2019-04-02
Privattjänstemannakartellen, PTK, och Svenskt Näringsliv är på väg in i förhandlingar. För PTK:s del är målet att förbättra anställningstryggheten för de privatanställda tjänstemännen - med bland annat ökat ansvar för kompetensutveckling.

Utan dygd finns ingen frihet

2019-04-01
Tanken om dygd som en absolut nödvändighet för ett fritt samhälle var väldigt essentiell om vi går till Amerika och de tankar som där grundlade nationen, då man ansåg att frihet skulle vara en av landets hörnstenar.

Mars 2019

Tusentals jobbade övertid varje vecka

2019-03-31
Under förra året jobbade en kvarts miljon privatanställda tjänstemän övertid under en genomsnittlig vecka. I genomsnitt arbetade dessa anställda sex timmar övertid, vilket nästan motsvarar en hel arbetsdag per arbetsvecka.

Tusk kallar till extra toppmöte efter brexit-nej

2019-03-29
Efter att parlamentet för tredje gången sänker Theresa Mays utträdesavtal återstår två veckor för Storbritannien att lösa frågan. Nu kallar EU-rådets ordförande Donald Tusk till toppmöte.

Gäng och terrorister - en farlig kombination

2019-03-29
Återvändande krigsvana terrorister för över kunskap om teknik och taktik till kriminella. Ju fler beröringsytor mellan grupperingarna, desto värre för samhället, menar flera debattörer som vill stärka rättsstatens motståndskraft.

Avsnitt 109: Åtta nej och exit May

2019-03-29
Det brittiska underhuset har röstat nej till åtta olika brexitförslag och Theresa May erbjuder sin avgång - men vad händer nu?

Många övertidstimmar för tjänstemän i Norrbotten

2019-03-28
Det är vanligt att tjänstemän i länet arbetar övertid. I Norrbotten jobbade 4 700 tjänstemän sammanlagt 27 600 övertidstimmar per vecka förra året. Det visar en kartläggning som fackförbundet Unionen gjort.

Ökat utländskt ägande flyttar makten över jobben

2019-03-28
LEDARE Nyligen arrangerade IF Metall i Göteborg ett seminarium för medlemmar och förtroendevalda i västra Sverige. Diskussionen handlade om hur det ökade utländska ägandet av industrin påverkar villkoren. Svaren var ambivalenta.

Så mycket jobbar tjänstemän över

2019-03-28
De privatanställda tjänstemännens övertidsarbete motsvarar över 1,3 miljoner timmar per vecka, eller ca 35 000 jobb. 16 procent, eller nästan en kvarts miljon av tjänstemännen, jobbar över, enligt statistik som Unionen beställt från SCB för 2018.

Många tjänstemän jobbar över varje vecka

2019-03-28
Arbetsmiljö En kvarts miljon privatanställda tjänstemän jobbade övertid varje vecka förra året, visar en färsk sammanställning från fackförbundet Unionen. Och flest övertidstimmar har de tjänstemän som inte får ersättning för sin övertid.

Cheferna hoppar över lunchen

2019-03-28
En undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen visar att en av fyra kvinnor väljer att hoppa över lunchen för att de har för mycket att göra på jobbet. Ännu värre bland tjänstemän som har en chefsbefattning.

Unionen: Stress tas inte på allvar

2019-03-28
Karriär72 procent av arbetsmiljöombuden anser att arbetsgivarna bör jobba mer med stress och arbetsbelastning. Var tredje arbetsmiljöombud anser att kunskapen om den psykosociala arbetsmiljön hos arbetsgivaren är dålig.

Redaktionsnedläggningen kostar tolv miljoner

2019-03-27
Lärarförbundets tidningar är nominerade till priser i fem klasser på Fackförbundspressens dag. Men Lärarförbundet kommer inte betala journalisternas biljetter för att delta. FOTO: Tor Johnsson

Tjänstemän jobbar sex timmar övertid i veckan

2019-03-27
Tjänstemän jobbar i genomsnitt sex timmars övertid varje vecka. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som Unionen analyserat. Statistiken visar också att de som inte får övertidsersättning ofta jobbar mer övertid.

Efter miljonskandalen - personal får gå

2019-03-27
I kölvattnet av en omfattande miljonförskingring har bolaget gått närmare 200 miljoner kronor minus. Nu varslar fastighetsägaren för att klara ekonomin.

PODD| Finansfolkets försvarare

2019-03-26
Gäst i nya avsnittet av vår intervjupodd är Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet. Vi snackar om förtroendet för finansanställda, om kvinnolöner, misslyckade strejker och förbundets stora medlemstapp.

Stonewall Jackson fruktade bara Gud

2019-03-23
I en annan tid hade han kanske blivit korsfarare eller bara en stolle som ingen brydde sig om. Istället blev Thomas Jonathan Jackson en av amerikanska inbördeskrigets mest legendariska generaler.

Britta Lejon föreslås bli invald i Folksam Livs styrelse

2019-03-22
Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST och vice ordförande i TCO, blir ny i styrelsen för Folksam Liv. Det föreslår Folksams valberedning inför de ordinarie bolagstämmorna i Folksam Liv och Folksam Sak den 11 april 2019

New Waves guldägg lovar gott

2019-03-22
New Wave hade i fjol stark tillväxt på översta raden men klart sämre på sista. Året avslutades dock bra och bolagets guldägg Craft har fått upp ångan rejält.

Ingenjörer friade i domstol - stal inte företagshemligheter

2019-03-22
År 2015 blev tre ingenjörer som startat ett kemikalieföretag stämda av en konkurrent. De anklagades för att ha kopierat konkurrentens IT-system och kundlistor. Nu, fyra år senare, har tingsrätten avgjort ärendet och friar ingenjörerna.

Distriktet kommer inte lösas upp på stående fot

2019-03-21
Efter att Studiefrämjandet tagit beslut om att distriktet i Västmanland ska upplösas, så pågår nu arbete för att se över hur verksamheterna ska kunna fortsätta trots en upplösning.

En av fyra kvinnor skippar lunchen

2019-03-21
En av fyra kvinnor väljer att hoppa över lunchen på grund av hög arbetsbelastning. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen.

Theresa May får ultimatum

2019-03-20
Disney i jätteaffär och "Bonnesen tar fighten - det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna onsdagsmorgon.

En av tre chefer skippar lunchen för att hinna med jobbet

2019-03-20
FOTO: Grafikbyrån En av tre chefer skippar lunchen för att hinna med jobbet Är du en sådan som skippar lunchen för att du har för mycket att göra? Är du chef eller kvinna? Då är du långt ifrån ensam, visar en ny undersökning.

Dålig kunskap om psykosocial arbetsmiljö

2019-03-19
- RAPPORT. Var tionde arbetsplats bedriver inte något systematiskt arbetsmiljöarbete. Det visar fackförundet Unionens Arbetsmiljöbarometer som presenteras i dag. "Det är alarmerande.

Chefredaktör - Stockholm

2019-03-19
Chefredaktör Unionen är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden och landets största tjänstemannaförbund. Vår vision är att skapa trygghet, framgång och glädje i arbetslivet.

Kallelse till Årsstämma i Resurs Holding

2019-03-19
Aktieägarna i Resurs Holding AB (publ) kallas härmed till årsstämma torsdagen 25 april 2019 klockan 10.30 på Dunkers Kulturhus, Kungsgatan 11, Helsingborg.

Civil Rights Defenders söker IT-ansvarig

2019-03-19
Brinner du för mänskliga rättigheter och vill jobba i en internationell miljö med kollegor över hela världen? Har du ett stort intresse för IT-säkerhet och en vilja att utvecklas och lära dig mer?

Lokalt snabbspår löste kockbristen

2019-03-19
Kockbristen är skriande i hela landet - men inte på Isaberg Restaurang. Tack vare ett kreativt samarbete är problemet löst. "Man behöver inte krångla till det så mycket", säger krögaren Hans Palmgren.

Hidalgo: Vi måste komma ur den här mardrömmen

2019-03-18
Flera politiker i Frankrike riktar kritik mot regeringen efter helgens våldsamma demonstrationer i Paris, skriver The Guardian. Anhängare av proteströrelsen Gula västarna plundrade butiker, startade bränder och kastade gatstenar mot kravallpolis.

Ska norra Norrland utmanövreras igen?

2019-03-17
Debatt Förslaget om ökad dieselskatt för gruvindustrin är illa genomtänkt och dåligt förankrat i ett bristfälligt remissförfarande, skriver Jonas Unger, representant för den politiskt obundna organisationen Basindustririket i en debattartikel.

Legal Counsel - R&D purchasing

2019-03-15
Being a leading supplier of high technology equipment, tools, services, support and technical solutions for the mining and construction industry requires commitment.

EU kräver kraftig skärpning av klimatmålen

2019-03-14
Idag röstade Europaparlamentet igenom en resolution om hur EU ska uppnå sina klimatmål. Signalen var tydlig: Unionen måste höja ambitionerna. Mest betydelsefullt var att parlamentet kräver en kraftig skärpning av EU:s kortsiktiga klimatmål.

"Alla kommer inte behövas"

2019-03-13
FOTO: Tor Johnsson "Alla kommer inte behövas" Krisen på Lärarförbundets tidningar Sedan det stod klart att ett externt bolag ska ta över produktionen av Lärarförbundets sju medlemstidningar har de stått fast vid att alla journalister ska

ABB rundade facken - krävs på skadestånd

2019-03-13
När ABB i december sålde Power Grids till japanska Hitachi skedde inga förhandlingar med facken. Nu pågår en tvisteförhandling mellan fackförbunden och ABB för brott mot medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och lagen om styrelserepresentation.

Facken stämmer ABB på en miljard

2019-03-11
Inga krav på 50 procent men väl en procent av köpeskillingen kräver Dennis Bäckmans Pappers och fyra andra fackföreningar för att de hölls i mörkret när Hitachi och ABB gjorde upp Power Grids-affären.

Klart med outsourcingen av lärartidningarna

2019-03-11
FOTO: Tor Johnsson Klart med outsourcingen av lärartidningarna Krisen på Lärarförbundets tidningar Det blir contentbyrån Make Your Mark som tar över produktionen av Lärarförbundets sju medlemstidningar.

Ville vara pappaledig - blev av med jobbet

2019-03-11
Företag stäms för brott mot föräldraledighetslagen ÖSTRA GÖINGE. Pappan ville vara ledig med sitt barn och begärde föräldraledigt i samband med sommarsemestern.

Samarbeta i Europa utan statsbygge

2019-03-10
Debatt Vi lever i en föränderlig tid inte minst när det gäller det europeiska samarbetet. Inför valet till Europaparlamentet den 26 maj är det nödvändigt att även vi i Sverige på allvar diskuterar hur vi vill se samarbetet framöver.

Jobbstressen ökar i nästan hela landet

2019-03-09
Foto: Janerik Henriksson/TT Stressnivån i landet ligger hyfsat jämn över länen. Mellan 61-77 procent uppger att de känner sig stressade i jobbet.

Lyft kvinnors välfärd genom att ta från de rika

2019-03-08
DEBATT De rikaste måste avstå sina skattesänkningar för att kvinnor inom vår gemensamma välfärd ska kunna få en rimlig arbetsmiljö och en lön det går att leva på, skriver Vänsterpartiets vice partiledare Nooshi Dadgostar.

Tengbom varslar 12 anställda

2019-03-07
Igår eftermiddag lade Tengbom arkitektkontor ett varsel gällande 12 anställda på Stockholmskontoret. Arkitekter och byggnadsingenjörer kan bli berörda om uppsägningar behöver göras.

Varför cementera stereotyper av muslimska kvinnor?

2019-03-05
I Iran kämpar kvinnor för att slippa bära slöja. I Sverige porträtteras den muslimska kvinnan nästan alltid bärandes just slöja. Det är en fördomsfull bild som försvårar det individuella valet för den enskilda kvinnan.

"Klyftan är avgrundsdjup"

2019-03-05
Enikö Koch sitter i valberedningen till journalistklubben och var en av dem som bevakade de lärarfackliga frågorna på Lärarnas Tidning, periodvis också förbundets politik. FOTO: Tor Johnsson

Unionen om kritiken mot slöjbilden

2019-03-05
De tre bilderna som syns i Unionens digitala kanaler. Unionen om kritiken mot slöjbilden Publicerat den 5 mars 2019 En bild på en kvinna i slöja som synts i Unionens digitala kanaler har väckt starka reaktioner i sociala medier.

Unionen tar strid för stöldanklagad säljare

2019-03-05
En säljledare på Lidl anklagas för att ha stulit två dagskassor på 90 000 kronor. Nu begär hans fackförbund Unionen att Arbetsdomstolen förklarar avskedandet ogiltigt.

Därför blev presskonferensen inställd

2019-03-01
Media anklagas för felaktig rapportering. Under fredagen hade facket tillsammans med Cementas arbetare kallat till presskonferens för en presentation av den nya cementen som skulle ha lanserats i år.

Februari 2019

"Håll huvudet kallt när det gäller Kina"

2019-02-28
Trots Kinas många kontroverser, som ifrågasatta investeringsmetoder och brott mot mänskliga rättigheter, bör Sverige inte dras med i en debatt som lätt leder till minskad frihandel och en mer sluten värld.

Marknadsansvarig (Digitala plattformar) - Stockholm

2019-02-28
Marknadsansvarig (Digitala plattformar) Marknadsansvarig med fokus på digitala plattformar Som marknadsansvarig kommer du spela en viktig roll i arbetet med den digitala förändringsresa som Sveriges Radio genomgår.

Marknadsansvariger - Stockholm

2019-02-27
Marknadsansvarig Som marknadsansvarig kommer du spela en viktig roll i arbetet med den digitala förändringsresa som Sveriges Radio genomgår.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?