Unionen i media

Här hittar du nyheter och artiklar om Unionen i media.

April 2020

Stort intresse för facket i coronatider

2020-04-03
När det är oroliga tider på arbetsmarknaden vill fler gå med i facket. I mars hade vissa förbund en medlemstillströmning som var nästan fem gånger så stor som normalt.

Skyhög anslutning till a-kassan: "Saknar motstycke"

2020-04-02
När Unionens a-kassa, den största arbetslöshetskassan för kulturarbetare, summerar mars månad slår siffrorna i taket: över 1800 nya medlemmar från kultursektorn, att jämföra med 18 personer i februari.

EU inför korttidsarbete

2020-04-01
Länder som har drabbats hårt ska få ett solidariskt stöd från andra länder sa EU-kommissionens ordförande i dag.

Panikrusning till a-kassorna

2020-04-01
Coronavirusets spridning slår stenhårt mot svensk ekonomi och har skapat rejäl oro bland svenska folket.

"Egenföretagare får mer generösa stöd i andra länder"

2020-04-01
Krispaketen Frilansare, egenföretagare och småföretag kommer definitivt behöva mer stöd än vad regeringen hittills satt in. Deras intresseorganisationer sneglar på lösningar i våra grannländer som innebär mer omfattande stöd än vad Sverige har.

Mars 2020

A-kassor överhopade av ansökningar

2020-03-31
Det har blivit rusning till a-kassorna efter att regeringen föreslagit att fler ska kunna få en högre ersättning från försäkringen. Stundtals har det varit svårt att göra sin anmälan.

Specialartikel för anställda inom sporthandeln

2020-03-31
Hundratals anställda inom sportbranschen berörs av coronavirusets effekter. Sportfack har kollat upp förslagen från regeringen och reglerna för vad som gäller för dig som anställd inom sporthandeln, med fackförbundet Unionen.

Gå med i Unionens A-kassa

2020-03-31
En åtgärd i regeringens senaste krispaket underlättar för fler att få a-kassa snabbare. Som medlem i Teaterförbundet bör du gå med i Unionens a-kassa, som har en särskild kultursektion.

Explosionsartad ökning av medlemmar till a-kassan

2020-03-31
Antalet medlemmar i a-kassan stiger kraftigt i de branscher som drabbats hårt av coronutbrottet. - Det är en explosionsartad ökning, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund.

Ekonomer: Regeringen är för optimistisk

2020-03-31
Flera ekonomiska bedömare tror att regeringen är för optimistisk i sin prognos för utvecklingen i coronakrisen med ett BNP-fall på 4 procent i år.

Prolongering gällande Tjänstemannaavtalet

2020-03-31
Med anledning av det extraordinära läget som coronaviruset orsakat samhället i allmänhet, och svensk arbetsmarknad i synnerhet, har Installatörsföretagen enats med Unionen,

Byggföretagen överens om prolongering av Tjänstemannaavtalet

2020-03-30
30.3.2020 15:10:46 CEST | Byggföretagen Dela Med anledning av det extraordinära läget kring Coronaviruset har Byggföretagen enats med Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer om att prolongera förhandlingarna av Tjänstemannaavtalet.

"Bra samverkan kring arbetsmiljö extra viktigt i kristider"

2020-03-30
Systembolaget är en av de arbetsplatser som påverkats mycket av den rådande corona-krisen. Men en bra samverkan mellan fack och arbetsgivare har öppnat för kreativa lösningar, menar Maria Nilsson, ordförande i Systembolagets personalförening.

Tusentals ingenjörer söker sig till facket

2020-03-30
I spåren av de permitteringar och varsel som kommit i samband med coronakrisen har ansökningarna till fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ökat kraftigt, skriver Ny Teknik/Ingenjörskarriär.

Praktik och sommarjobb för skolungdomar

2020-03-30
Nr 4 «2020 Medverka till att ge så många ungdomar som möjligt en chans att pröva på ett sommarjobb. Det är ett viktigt led i att marknadsföringen och för att få fler ungdomar att söka sig till utbildningar som anknyter till vår bransch.

Nu strömmar ingenjörer till fackförbunden

2020-03-29
Permitteringar, uppsagda konsultavtal och problem för underleverantörer inom främst industrisektorn har väckt stor oro bland medlemmar i Sveriges ingenjörer.

AHK permitterar all sin personal

2020-03-27
Alingsås HK korttidspermitterar spelare, tränare och anställda på klubbens kansli. Avtalet gäller från och med 20 mars. - Detta är en nödvändig åtgärd för att långsiktigt säkerställa verksamheten, säger ordförande Richard Fredriksson.

SBBF korttidspermitterar sin personal

2020-03-27
Svenska Basketbollförbundet har beslutat att korttidspermittera all kanslipersonal med start den 30 mars. - Ett tråkigt men nödvändigt beslut, säger generalsekreterare Johan Stark.

Liseberg permitterar 160 anställda

2020-03-27
Liseberg meddelar att man permitterar 160 anställda till följd av coronaviruset. En fjärdedel av alla tjänstemän på kontorssidan som jobbar på nöjesparken påverkas.

Samtliga anställda måste permitteras

2020-03-26
Östersund permitterar alla anställda Affärer | Östersunds FK måste korttidspermittera samtliga anställda. Permitteringarna gäller till den sista april till att börja med. De anställda får lönen delvis betald av staten.

Varbergs Bois tvingas till permittering

2020-03-26
Storklubbar som Blåvitt och Frölunda har redan gjort det. Nu gäller det även Varbergs Bois FC. - Vi är en solid förening idag och det vill vi fortsätta vara. Därför tar vi de här stegen, säger klubbchefen Dan Skogman.

Östersund och Örebro permitterar anställda

2020-03-26
Den allsvenska fotbollsklubben Östersund har dragits med ekonomiska problem en längre tid. Nu korttidspermitteras samtliga anställda fram till den 30 april. Även Örebro genomför samma krisåtgärd.

Lösningar saknas fortfarande för konsulter och inhyrda

2020-03-26
Coronakrisen Otydliga regler om korttidsarbete har skapat stor oro bland bemanningsanställda och tidsbegränsat anställda. Från företagarhåll finns det undran och oro inför det krispaket för småföretagare som regeringen lagt fram.

Egen företagare? - så hanterar du krisen

2020-03-26
Många egenföretagare drabbas hårt av coronakrisen. Men hur ska man undvika konkurs? Här svarar experten på några av de vanligaste frågorna. I onsdags presenterade regeringen ytterligare ett coronakrispaket för ekonomin.

Vänta med lönesamtalen till hösten

2020-03-25
Avtalsrörelsen 2020 skjuts upp med anledning av coronaviruset. Det påverkar lönebildningen för miljontals svenskar. Sveriges Ingenjörers råd till företagen som berörs är att vänta med lönesamtalen.

Onsdagens hetaste nyheter på HockeyNews.se

2020-03-25
Riksidrottsnämnden avslår Modo och Väsbys överklagan, Frölunda värvar Leksandstalangen och de bägge trotjänarna Martin Thörnberg och Oscar Sundh får lämna HV71. Det och mycket mer hittar

Häcken-spelarna går ner i lön

2020-03-24
Spelarna i BK Häcken går ner i lön - på eget initiativ. - Kan vi hjälpa till på något sätt så vill vi göra det, säger lagkapten Rasmus Lindgren. Dessutom kommer en majoritet av de anställda i klubben korttidspermitteras den närmsta månaden.

Korttidsarbete ska gälla även för kompetensföretag

2020-03-24
Arbetsmarknad Corona Coronavirus 24 mars, 2020 Korttidsarbete ska gälla även för kompetensföretag Branschen ska omfattas av stödet för korttidsarbete. Så tolkar vi informationen på Tillväxtverkets hemsida.

Årets avtalsrörelse skjuts upp

2020-03-23
- Årets stora lönerörelse skjuts fram på grund av coronakaoset. Facken och arbetsgivarna inom industrin har enats om att återuppta förhandlingarna i höst. Även LO och Svenskt Näringsliv skjuter på lönerörelsen.

C&W redo sälja åtta innerstadsfastigheter

2020-03-23
Läs även Genesta köper Repslagaren 34 från Unionen SBB säljer till Alecta inom tullarna i Stockholm Hemsö köper 5.800 kvm av SBB nära S:t Eriksplan Bröderna Johansson bakom köpet av Åhlénshuset vid Odenplan Säljprocesser inleds.

Vi omfattas inte av nya förslaget

2020-03-23
Nyheter En hel bransch får inte samma förutsättningar som övriga näringslivet. Läs Jaana Franssons debattartikel här

"Total bluff och lögn"

2020-03-22
Spelarfacket tänker stoppa storklubbens plan Från och med i morgon tänkte IFK Kristianstad permittera alla sina spelare. Det fick spelarfacket att rasa. Nu förtydligar IFK:s ordförande att det bara var en avsikt.

Klart för permittering inom idrotten

2020-03-20
Arbetsgivaralliansen och Unionen är överens om ett nytt kollektivavtal som möjliggör permitteringar inom idrotten. Det skriver Aftonbladet.

Bekräftat: Lönerörelsen skjuts upp

2020-03-20
Fack och arbetsgivare inom industrin har enats om att årets lönerörelse skjuts upp med anledning av corona, skriver facken i ett pressmeddelande.

Troligt att Sveriges Arkitekters avtalsrörelse skjuts upp

2020-03-20
Under fredagen blev det klart att industrins parter ajournerar löneförhandlingarna på grund av det nya coronaviruset. Sannolikt kommer parterna på Innovationsföretagens område, där Sveriges Arkitekter ingår, gå efter.

Alla varslas på Hotell Lappland

2020-03-20
All personal på Hotell Lappland varslas och fackliga förhandlingar inleds till veckan. - Om vi ska kunna överleva i den här situationen måste vi minimera våra kostnader, säger Mattias Forsgren, vd, till SVT Västerbotten.

AB Volvo stoppar produktionen - permitterar 20 000

2020-03-20
AB Volvo följer efter Volvo Cars och stänger produktionen i Sverige korttidspermitterar nu samtliga 20 000 medarbetare. Samtidigt får tusentals konsulter och bemanningsanställda gå.

Klart: Svenska klubbar kan permittera spelare

2020-03-20
Flera klubbar har en ansträngd ekonomi till följd av coronaviruset. Nu är det godkänt att permittera spelare - även i Sverige. Detta efter att Arbetsgivaralliansen och Unionen kommit överens om ett nytt kollektivavtal, skriver Aftonbladet.

Spelare kan permitteras

2020-03-20
Nytt avtal öppnar för spelarvarsel Affärer | Nu kan det bli aktuellt med permitteringar inom idrotten. Det är resultatet av uppgörelsen mellan Arbetsgivaralliansen och Unionen.

Avtal om korttidsarbete för I-avtalsområdet

2020-03-20
I-avtalet «Nr 1 «2020 För att underlätta för medlemsföretagen till följd av coronaviruset har Fastigo och Unionen, Ledarna, AiF träffat nedanstående avtal om korttidsarbete,

Peter Franke: Fånga upp coronavarslens offer

2020-03-20
Följden av coronapandemin blir en ekonomisk krasch av samma dimensioner som århundradets största kriser. Det är oerhört viktigt att regeringen förbereder sig för nya insatser för att rädda jobb och människor, skriver Arbetet ledarskribent.

Avtalsrörelsen skjuts upp på grund av coronaviruset

2020-03-20
Avtalsrörelsen 2020 skjuts nu upp med anledning av coronaviruset. I dag meddelar parterna att industriavtalet skjuts upp till i höst, något som kommer att påverka lönebildningen för miljontals svenskar.

Coronaviruset pausar industrins löneförhandlingar

2020-03-20
På torsdagen anmodade medlaren Opo parterna att skjuta upp förhandlingarna om Industriavtalet till den 1 oktober 2020. Ett nytt Industriavtal skulle enligt planen börja gälla den 1 april.

Avtalsrörelsen skjuts upp

2020-03-20
till följd av coronakrisen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke kallar till pressträff fredagseftermiddagen.

Tjänstemannaavtalet: avtal klart för korttidsarbete

2020-03-20
Med anledning av den allvarliga situation som till följd av coronapandemin uppstått på den svenska arbetsmarknaden har Byggföretagen tillsammans med Ledarna, Sveriges Ingenjörer respektive Unionen träffat avtal om så kallat korttidsarbete.

Avtal klart om korttidspermittering för tjänstemän!

2020-03-19
I dag har Måleriföretagen i Sverige träffat en överenskommelse med fackförbunden Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer om att införa systemet med korttidspermitteringar, som regeringen beslutat om för att förhindra varsel i corona-krisen.

Avenyfamiljen säger upp all personal

2020-03-19
Sent på onsdag kväll kom beskedet. Samtliga Avenyfamiljens medarbetare får gå efter avslutade fackliga förhandlingar. Uppsägningarna har redan börjat verkställas.

Opartiska ordförandena föreslår uppskjuten avtalsrörelse

2020-03-19
Avtal 2020 Nu kom beskedet att de opartiska ordförandena för industriavtalet vill skjuta upp förhandlingarna till i höst. Det innebär sannolikt att hela avtalsrörelsen försätts i vänteläge med anledning av den kris som coronaviruset orsakat.

Korttidspermittering - centrala kollektivavtal på plats

2020-03-19
Installatörsföretagen har den 19 mars 2020 tecknat centrala kollektivavtal gällande korttidspermittering med fackliga parter. Överenskommelser om korttidspermittering gäller nu på flera av Installatörsföretagens avtalsområden.

Grannländerna går längre än Sverige i företagshjälpen

2020-03-19
I det läge som nu råder behövs ett mycket tydligare fokus på de små och medelstora företagen och även på den nya, stora del av svensk ekonomi som nu utgörs av egenföretagare, skriver Janerik Larsson i en krönika.

Nyheter

2020-03-19
Avenyfamiljen säger upp all personal Redaktionen / 19 mars, 2020 I går kväll blev det klart efter avslutade MBL-förhandlingar mellan arbetsgivaren Avenyfamiljen och de fackliga motparterna från Hotell- och restaurangförbundet, samt Unionen,

Avtal om korttidsarbete slutna

2020-03-18
Förhandlingar med de fackliga motparterna för att få till centrala kollektivavtal som möjliggör korttidsarbete är nu i mål. Syftet med det centrala avtalet är att öppna upp möjligheten för företagen att sluta lokala avtal om korttidsarbete.

Coronaviruset skakar om avtalsförhandlingarna

2020-03-18
Den värsta varselvågen sedan finanskrisen slår nu mot den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt pågår kollektivavtalsförhandlingar, som enligt uppgifter till Ekot nu riskerar att skjutas upp. Max Sohl Stjernberg

Så fungerar regeringens permitteringsregler

2020-03-18
Svenskt Näringsliv och Unionen kom på onsdagen överens om ett centralt kollektivavtal om korttidspermitteringar, men vad innebär egentligen permittering i det här fallet? Och är det tillräckligt för att»rädda svenska jobb«?

De nya reglerna om korttidspermittering

2020-03-18
Korttidspermittering innebär att arbetstagare tillfälligt minskar sin arbetstid med 20, 40 eller 60 procent. Staten tar 75 procent av kostnaden och därutöver delar arbetsgivaren och arbetstagaren lika på kostnaderna.

Läget oklart efter Avenyfamiljens chockbesked

2020-03-17
Avenyfamiljen varslar samtliga sina anställda. Personalen arbetar vidare i ovisshet inför förhandlingarna med facket. - Alla våra medlemmar är givetvis oroliga, säger Pierre Svensson regionchef på fackförbundet Unionen.

Krisens djup står skrivet i stjärnorna

2020-03-17
Corona-skräcken har satt ordentlig prägel på finansmarknaderna under den senaste månaden. Det tycks ändå vara så att begränsad fallhöjd, lägre oljepris och massiva stimulanser skyddat en del marknader från än större börsfall.

Facket: Det gäller om skolorna stänger

2020-03-16
Coronaviruset påverkar mångas jobb och arbetsplatser och det kan vara svårt att hänga med i vad som egentligen gäller. Håkan Danielsson Wahl från fackförbundet Unionen svarar på de vanligaste frågorna som arbetstagare har.

Coronaviruset: Så kan arbetstiden anpassas

2020-03-13
Coronaviruset ställer till problem för många företag i Sverige då leveranser försenas eller helt uteblir som en följd av de åtgärder som görs runt om i världen för att hindra smittspridning. Problem som kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser.

Etableringsjobben skjuts upp igen - inte förvånande

2020-03-13
Införandet av etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa skjuts upp ytterligare i tre månader. Samtidigt föreslås flera åtgärder för att stoppa fusk med subventionerade anställningar. - Vi är inte förvånade.

Lernia lämnar STs avtalsområde

2020-03-12
ST rekommenderar sina medlemmar på Lernia att byta fackförbund i samband med att utbildningsföretaget byter avtalsområde 1 april. Nya fackliga parter på Lernia blir Unionen och Sveriges ingenjörer.

Förebygg mobbning med material från Prevent

2020-03-11
Kränkande särbehandling på jobbet, som olika former av trakasserier och mobbning, leder till sjukdomar och ohälsa. Därför har Prevent tillsammans med Svenskt Näringsliv, LO och PTK tagit fram material för att motverka kränkande särbehandling.

Viruset hotar lönerörelsen

2020-03-10
Årets stora lönerörelse kan komma att ställas helt på ända av coronavirusets härjningar, enligt arbetsgivarna.

Varannan vab för ett mer jämställt arbetsliv

2020-03-10
Debatt. Löneutfyllnaden vid vab skulle skapa bättre förutsättningar för ett jämställt och föräldravänligt arbetsliv där vab inte slentrianmässigt förknippas med kvinnor.

Rätt innehåll är avgörande

2020-03-10
På tisdagen (10/3) svarade Sveriges Ingenjörer tillsammans med övriga fackförbund i industrin på den översiktliga skiss som de opartiska ordförandena lämnat till parterna.

Vad trodde EU och Sverige?

2020-03-09
Turkiet har aldrig egentligen brytt sig om de syriska krigsflyktingarna - de har använts förtjänstfullt och utnyttjats till max för att stoppa kurdernas rättigheter.

3 exempel på hur facken jobbar för en jämställd värld

2020-03-06
Skillnaderna mellan kvinnors och mäns arbets- och lönevillkor runt om i världen fortsätter att vara stora. Fackföreningsrörelsen har stora möjligheter att påverka såväl i arbetslivet som i samhället i stort.

Coop stänger kontor och lager i sommar

2020-03-05
Coop avvecklar verksamheten i Falkenberg i sommar. Lagret har 80 tillsvidareanställda medarbetare och på kontoret är det 50 tjänstemän som berörs.

Vallentunapappor är hemma mest i länet

2020-03-05
Allt fler pappor tar ut föräldradagar, enligt siffror från TCO. Men det är lång väg kvar innan det blir helt jämställt, menar TCO:s ordförande Therese Svanström.

Statliga miljoner ska stoppa Corona-varsel

2020-03-04
Korttidsarbete Coronaviruset hotar jobb och sysselsättning. Den bedömningen gör nu januaripartierna, S, MP, C och L, som är beredda att tillföra statliga medel för krisande arbetsgivare som vill behålla snarare än varsla anställda. Monica Kleja

Sverige kräver att EU höjer sina klimatambitioner

2020-03-04
Sverige och 11 andra länder krävde under onsdagen att EU-kommissionen höjer ambitionerna kring klimatet inför 2030. Kommissionen presenterade under onsdagen ett förslag till en ny Klimatlag.

Varannan vab - för ett mer jämställt arbetsliv

2020-03-04
Kvinnor tar ut sex av tio vab-dagar. Februari - förkylningar och febertoppar avlöser varandra. Många föräldrar pusslar för att vara hemma med sjuka barn. Men kvinnor vabbar betydligt mer, och förlorar ekonomiskt både på kort och på lång sikt.

Facktopp polisanmäld för miljonbedrägeri

2020-03-03
En tidigare Unionen-topp har polisanmälts för ett miljonbedrägeri. Det ska handla om förfalskade fakturor till ett värde av nära två miljoner kronor - som fackets medlemmar fått stå för, rapporterar Aftonbladet.

Semester 2020

2020-03-03
Nr 3 «2020 Vid förläggning av semesterledighet är det flera viktiga saker att tänka på. Fastigo redovisar här de viktigaste reglerna i semesterlagen och tillämpligt kollektivavtal.

Dags för fackförbunden att bli miljöpopulistiska

2020-03-02
De svenska fackförbunden mobiliserar fortfarande flera miljoner svenska arbetare. Det är dags att använda den kraften för klimatet. Det är dags att göra som oss i Lärarförbundet Student: det är dags att sluta flyga.

Nytt kapitel i den syriska tragedin

2020-03-03
Turkiet har öppnat porten till EU för syriska flyktingar, meddelade president Recep Tayyip Erdogan i helgen. Grekisk polis och militär skjuter tårgas mot flyktingar som försöker ta sig in i landet.

Reseavtal 2020

2020-03-03
Nr 2 «2020 «Fastigo Från 1 januari 2020 har skattereglerna för traktamenten ändrats. Fastigos reseavtal har därför justerats på motsvarande sätt. Notera att övriga ersättningar är oförändrade.

Bryr sig C och L om att folk dör på jobbet?

2020-03-02
En person i veckan dör i en arbetsolycka i Sverige. Hur kan två partier med rötter i folkrörelser hamna så helt ur kurs i frågan om skyddsarbetet på arbetsplatserna?

Februari 2020

För frisk för F-kassan - för sjuk för att jobba

2020-02-28
Unionen: Sjukförsäkringen fungerar inte Reglerna i den allmänna sjukförsäkringen innebär att sjuka blir av med sin rätt till sjukpenning och tvingas säga upp sig i onödan. Nyligen överlämnade regeringens utredare förslag på åtgärder.

Vill ha balanserade löneökningar

2020-02-27
Svensk handel säger inför avtalsförhandlingarna med handelns tjänstemän att man vill ha det man kallar balanserade löneökningar och en modell med mer individuell lönesättning.

Vill du leda vår inkluderingssatsning?

2020-02-27
Ett av Svenska Orienteringsförbundets viktigaste mål är att vi ska bli fler och att orientering blir en idrott för alla. Nu söker vi en person som vill leda ett nystartat inkluderingsprojekt där syftet är att nå nya målgrupper.

Bättre kontroll av fusk gynnar alla

2020-02-27
En miljard kronor. Det är priset för felaktiga vab-utbetalningar som skattebetalarna får ta. Och just därför är alla initiativ för att stoppa det mer än välkomna.

Saknas kunskap för att förebygga stress - VD-tidningen

2020-02-27
HR & Arbetsmiljö Unionens Arbetsmiljöbarometer visar att nästan var tredje arbetsmiljöombud tycker att arbetsgivaren saknar kunskap för att förebygga stress på jobbet och mer än fyra av tio uppger att de saknar rutiner för hur tillgängliga

HD prövar inte förlängd uppsägningstid

2020-02-27
Anställda som byter arbetsgivare och kollektivavtal får inte förlängd uppsägningstid enligt avtal hos den gamla arbetsgivaren. Det kom Arbetsdomstolen fram till. Högsta Domstolen håller med och avslår en resningsansökan från Unionen.

För frisk för F-kassan - för sjuk för att jobba

2020-02-26
Reglerna i den allmänna sjukförsäkringen innebär att sjuka blir av med sin rätt till sjukpenning och tvingas säga upp sig i onödan. Nyligen överlämnade regeringens utredare förslag på åtgärder.

Nu hotas Helsingborgs IF med vite

2020-02-26
Arbetsmiljöverket instämmer nu i skyddsombudets kritik. Helsingborgs IF hotas med ett vite på 30 000 kronor om inte klubben skaffar sig rutiner mot kränkande särbehandling.

Stressen på jobbet dödar hundratals

2020-02-26
Arbetsmiljön måste tas på allvar Sveriges största fackförbund, tjänstemannafacket Unionen, har frågat sina arbetsmiljöombud hur det står till på arbetsplatserna. Inget vidare visar det sig.

Ovärdiga löneskillnader mellan könen

2020-02-25
Vi har just gått in i 2020-talet. Den tekniska utvecklingen går i ett rasande tempo. Men när det kommer till jämställda löner står det nästan still.

Sämre trygghet stärker inte företagen

2020-02-24
Det är möjligt genom kollektivavtal som, vid sidan av de undantag för små företag som redan i dag finns i LAS, skapar utrymme för att förhandla fram lösningar som gynnar alla parter, skriver Martin Wästfelt och Camilla Frankelius.

Årets lönerevision startar nu

2020-02-24
Löneavtalen som Installatörsföretagen har med såväl Ledarna som Sveriges Ingenjörer är så kallade processlöneavtal. De bygger på att lönen revideras årligen efter samtal mellan medarbetaren och chefen.

Hon tar över rodret inom V

2020-02-24
Vänsterpartiet i Eslöv har genomfört ett skifte i partitoppen, under årsmötet som hölls i veckan som gick. Lasse Holmström lämnar över ordförandeklubban till Laila Fast Petrovic, som valdes in på den posten under mötet.

Därför tar Agenda upp Gigekonomin

2020-02-23
I Agenda söndag 23 februari intervjuar vi arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om en ny arbetsform har tagit fäste i Sverige de senaste åren - gigekonomin - företag som erbjuder appar i mobiltelefonen där privatpersoner kan få tjänster

IRLAB säkrar kapital för två kliniska studier

2020-02-21
Antalet individer som lever med Parkinsons sjukdom har dubblerats på 20 år och väntas återigen öka tvåfalt under de kommande två decennierna. Idag saknas fortfarande effektiva läkemedel mot sjukdomens svåraste symtom.

PTK växer stadigt - nu nära 900 000 medlemmar

2020-02-20
Den positiva trenden med ökande medlemssiffror håller i sig. Sedan årsskiftet är närmare 900 000 privatanställda tjänstemän medlemmar i något av PTK:s 26 medlemsförbund. Illustration: Lage Lind |

Reshaping Work Stockholm

2020-02-20
Digitala plattformsekonomier, automatisering och utvecklingen inom AI utmanar på olika sätt organiseringen av arbete, men hur påverkar det ekonomi, arbetsmarknad och den svenska modellen på längre sikt?

Parterna röt ifrån om minimilönerna

2020-02-20
Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige, mötte kompakt motstånd när parterna diskuterade EU:s syn på minimilöner: - Det känns som vi vill samma sak, fast ändå blir det väldigt fel. När man lyssnar på debatten, säger hon.

Emissioner och insideraffärer

2020-02-20
Morgonens emissioner och insideraffärer Här är bolagen som genomfört emissioner, och insiders som gjort affärer.

En frisk debatt om sjukförsäkringen

2020-02-20
TCO höll på torsdagen den 20/2 ett seminarium om förslagen i betänkandet En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering.

Jämställda löner i fokus på internationella kvinnodagen

2020-02-20
Samtal om ledarskap, manifestationer för jämställda löner och en digital kampanj i sociala medier. Vision deltar i en rad olika aktiviteter för att uppmärksamma jämställdhet i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars.

För frisk för F-kassan - för sjuk för att jobba

2020-02-20
Reglerna i den allmänna sjukförsäkringen innebär att sjuka blir av med sin rätt till sjukpenning och tvingas säga upp sig i onödan. Nyligen överlämnade regeringens utredare förslag på åtgärder.

Stor ökning av strejkdagar förra året

2020-02-19
Förra året förlorades drygt 7500 arbetsdagar i konflikter, enligt nya siffror från Medlingsinstitutet. Det är betydligt fler än föregående år, i synnerhet jämfört med 2018 som var rekordfredligt med bara 50 förlorade arbetsdagar.

Ny lönerapport - godis för siffernötare

2020-02-19
Löner. Förra året steg lönerna i snitt med 2,5 procent på arbetsmarknaden. Det kan jämföras med de 2,3 procent som parterna gjorde upp om i avtalsrörelsen. Siffrorna finns i den årliga rapport som statliga Medlingsinstitutet precis släppt.

Stor ökning av strejkdagar i fjol

2020-02-19
Utvecklingen mot en allt fredligare arbetsmarknad med få strejker fick sig en törn förra året då det blev konflikter både inom flyget och i hamnarna.

SF Studios nya storfilm

2020-02-18
SF Studios och regissören Charlotte Sieling har handplockat ett imponerande team både framför och bakom kameran för det historiska dramat Drottning Margareta.

TCO satsar på digital utbildning

2020-02-18
TCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.

Norrmän storköper i Kindred: Aktien kan dubblas

2020-02-17
Robur Fonder vräkte ut 9,5 miljoner aktier i Kindred strax före vinstvarningen och kursraset i januari. Vilka köpte? Dimmorna har börjats skingras även om flera tillkännagivna köparna uppger för DI att de köpte på sig aktier först efter raset.

Samförståndsanda kan trygga svensk infrastruktur

2020-02-17
17.2.2020 13:14:37 CET | Byggföretagen Dela Idag växlar Byggföretagen och Seko avtalsyrkanden. Yrkandena berör det sista avtalsområdet av tre på vilka Byggföretagen är avtalspart.

Trine Dyrholm spelar Margareta

2020-02-14
Den danska skådespelaren Trine Dyrholm ska göra huvudrollen som Drottning Margareta i en historiska dramafilm med samma namn.

Läkaresällskapet varnar för sjukvårdsförsäkringar

2020-02-13
Sjukvård Privata sjukvårdsförsäkringar strider mot läkaretiska principer om vård efter behov. Det slog Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik fast i ett uttalande som publicerades under onsdagen. Johanna Palmström

Sirius Forum: "Fler unga talanger till skogsindustrin"

2020-02-13
NYHET Hur ska vi locka fler unga att välja tekniska utbildningar? Och hur ska vi hitta rätt medarbetare till massa- och pappersbranschen? De frågorna stod i fokus när årets Sirius Forum gick av stapeln i Stockholm den 12 februari.

Seko: Stoppa farligt ensamarbete i telebranschen

2020-02-12
Även telebranschens parter har nu träffats och bytt krav med varandra. Seko kräver bland annat stopp för riskfyllt ensamarbete. Almega kräver mer flexibla arbetstider och rätt för arbetsgivaren att ta ut mer övertid.

Planering av hemarbete stressar kvinnor

2020-02-11
Jämställdhet Planering och organisering av hemarbetet sliter ut kvinnor i 30-45-årsåldern, visar ny forskning. Det är en oro och ett ältande som pågår, säger Ulf Ericsson, biträdande professor i arbetsvetenskap. Enikö Arnell-Szurkos

Volvo Cars och Geely kan slås ihop - facken positiva

2020-02-10
Systerföretagen Volvo Cars och Geely Automobilen har planer på att slå sig samman. Glenn Bergström, ordförande för verkstadsklubben på Volvo Cars ser flera anledningar till att bolagen vill få till en sammanslagning.

Ge parterna tid att finna hållbara lösningar

2020-02-08
Med fyra månader kvar till dess att den statliga utredningen om framtidens arbetsrätt ska presenteras vill vi uppmana politikerna låta parterna arbeta vidare i lugn och ro för att åstadkomma långsiktiga hållbara lösningar,

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

2020-02-07
Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

Räkna med konflikt i år

2020-02-07
Årets avtalsrörelse har dragit igång. År 2020 kommer att bli ett år med ökad press på fackföreningsrörelsen. Januariavtalet mellan rödgröna regeringen och de båda liberala partierna innebär en facklig mobilisering.

Här är arbetsgivarnas bud i industriförhandlingarna

2020-02-07
Publicerat av Stina Bengtsson 1,4 procent. Det är budet som arbetsgivarna inom industrin ger sin fackliga motpart i årets avtalsförhandlingar och som presenterades på en presskonferens på fredagsförmiddagen.

Arbetsgivarna bjuder 1,4 procent - "skambud"

2020-02-07
Ekonomi Arbetsgivarna inom industrin lägger ett kärvt bud till sina fackliga motparter i förhandlingarna om nya löner - 1,4 procent. Facken har begärt tre procent.

Facket: 1,4 procent ett skambud

2020-02-07
Arbetsgivarnas lönebud i dag på 1,4 procent avvisades direkt av den fackliga sidan. På tok för lågt, säger IF Metall-basen och tjänstemannafacket Unionens ordförande Martin Linder skräder inte orden i sin kritik.

Stressen i föräldrars livspussel

2020-02-07
Igår släppte vi en ny rapport om hur tjänstemännen som har barn får ihop sina livspussel och passade även på att presentera den på Forum Jämställdhet som pågick i Jönköping.

Tryckt stämning på Bergendahls

2020-02-06
Hässleholm Stämningen hos de anställda på Bergendahls Food är tryckt, efter beskedet att många tjänster försvinner i sparpaketet på 200 miljoner kronor.

Värdehanterare får behålla vilkoren

2020-02-06
Bevakning. Loomis och Nokas värdehantering slås ihop till ett bolag när storaffären har gått igenom. Det betyder att alla anställda behåller sina anställningsår och villkor.

Civil Rights Defenders söker projektadministratör

2020-02-05
Brinner du för mänskliga rättigheter och vill jobba i en internationell miljö med kollegor över hela världen? Är du en fena på att strukturera och gillar att ge bra service? Då kan du vara den vi söker.

Debatt - Ge parterna tid att förhandla

2020-02-04
Att i en tid som präglas av politisk instabilitet pressa igenom nya lagregler är ett hot mot en fungerande arbetsmarknad. Det skriver Camilla Frankelius och Martin Wästfelt från PTK:s förhandlingschefsgrupp i en debattartikel.

Får tjänstemännen ihop livspusslet?

2020-02-04
Hinner tjänstemännen med både arbete och föräldraskap? Hur viktigt är det att arbetet är föräldravänligt och hur ser arbetssituationen faktiskt ut? Vilka konsekvenser får det att det oftast är kvinnor som anpassar arbetslivet efter familjelivet?

Ge parterna tid att hitta hållbara lösningar

2020-02-03
Politikerna borde vara rädda om den svenska förhandlingsmodellen, skriver förhandlingschef Camilla Frankelius med PTK:s förhandlingsgruppchef Martin Wästfelt på Länstidningen Östersunds debattsida.

Januari 2020

Hall Medias fack rasar mot ledningens lönepåslag

2020-01-31
Fackklubbarna på Hall Media reagerar kraftigt på ledningsgruppens löneökning. "Det är ett stort hån", skriver de i ett öppet brev. Nu kräver klubbarna 15 procentiga löneökningar för sina medlemmar.

Debatt: Facklig kritik mot höjda chefslöner på Hall Media

2020-01-31
I veckan berättade P4 Jönköping om lönehöjningar bland chefer inom mediebolaget Hall Media - vilket väckte reaktioner bland medarbetarna. "Ett stort hån", skriver fackförbunden, som också kräver löneökningar på 15 procent i år.

Fastighet på Linnégatan till salu

2020-01-31
Enligt vad FV erfar är fastigheten Repslagaren 34, på Linnégatan 18, i Stockholm ute till försäljning. Fastigheten ligger i hörnet av Linnégatan/Majorsgatan, ett kvarter från Östermalmstorg och två ifrån Humlegården.

Unionen i tårar

2020-01-30
Europaparlamentet röstade med överväldigande majoritet för Storbritanniens utträdesavtal. De europavänliga brittiska ledamöterna rördes till tårar av insikten att de nått vägs ände.

Rejäla löneökningar krävs i energiföretagen

2020-01-29
Sveriges Ingenjörer vill skrota det sifferlösa löneavtalet, införa VAB-tillägg och skapa bättre riktlinjer för kompetensutveckling. Det är några av avtalskraven som den 29 januari lämnades över till arbetsgivarna Energiföretagen (EFA).

Fokus på Avtal20 i senaste Avtalsnytt

2020-01-29
NYHET. - Just nu sitter vi i täta möten med motparterna, där vi försöker ta reda på vad som är möjligt att jobba vidare med och se om vi kan hitta bra lösningar,

Nedskärningar bakom STs medlemstapp

2020-01-27
Förra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt.

Rekordstort antal nya medlemmar i ST

2020-01-27
Medlemsutvecklingen för fackförbundet ST under 2019 var stabil trots omfattande uppsägningar inom avtalsområdet. Vid årsskiftet var 95 125 personer aktiva medlemmar i förbundet, en liten minskning med 324.

"Låga löneökningar skadar svensk industri"

2020-01-27
Vi har aldrig hört arbetsgivarsidan argumentera för höjd löneökningstakt under åren då industrikonjunkturen var stark. Våra lönekrav är välavvägda, skriver förbundet gemensamt med övriga Facken inom Industrin på Arbetet Debatt.

Ingen diskriminering när döv nekades receptionistjobb

2020-01-26
Genrebild Foto: Fredrik Sandberg / TT En döv man blev inte diskriminerad i processen med att rekrytera en receptionist till den av Stockholms läns landsting drivna Tolkcentralen, enligt en ny dom från Arbetsdomstolen.

Tack för kalaset!

2020-01-25
HÅKANS HÖRNA | Dagens Arenas politiske redaktör Håkan A Bengtsson skriver om veckans händelser och icke-händelser i den politiska världen. Den här gången bland annat om politikens dödgrävare, Johnny Bode, årets svensk och fackliga älgar.

Inte diskriminering att neka döv jobb

2020-01-23
Det var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.

Fler kommunalare får a-kassa

2020-01-23
Utbetalningarna från a-kassan ökade med 1,5 miljarder kronor förra året, vilket ses som ett trendbrott. Och antalet kommunalare som får a-kassa ökar.

Bilda i blåsväder efter Dubairesa

2020-01-23
Det stormar kring Bildas ledning. Kritiker menar att studieförbundet är på väg att få en uttunnad kristen identitet. En konferensresa till Dubai har också lett till en förtroendekris från fackligt håll.

Avlönad idrott ingen rättighet

2020-01-23
Publikens intresse ändå avgörande Krönika | En manlig spelare i den svenska hockeyligan tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden. En kvinnlig spelare i SDHL kvitterar ut 5000. Och det är helt i sin ordning.

Avtalsrörelsen från a till ö

2020-01-23
Ordlista Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Mer betalas ut i a-kassa

2020-01-23
Bland flera tecken på att konjunkturen försvagas visar ny statistik att utbetalningarna från a-kassan ökar. Ett trendbrott som enligt Sveriges a-kassor pekar på en tuffare arbetsmarknad.

Bra surr i bikupor på Säkerhetsdagen

2020-01-23
Ett stort antal chefer och skyddsombud fick med sig viktiga budskap och nya kunskaper under TMF:s Säkerhetsdag. Dagen genomfördes i Stockholm den 21 januari med Trä- och möbelbranschens arbetsmiljöråd (TMA*).

AD: Tolkcentral diskriminerade inte döv sökande

2020-01-23
Unionen menade att en medlem blivit diskriminerad när tolkcentralen i en platsannons krävde att sökande skulle kunna alla telefontekniker, även taltelefon. Medlemmen skulle ha kunnat utföra arbetet efter anpassningar, hävdade förbundet.

Utmaning att organisera de digitala spökarbetarna

2020-01-23
Digitalisering Moderna fackföreningar uppstod när arbetare föstes ihop att arbeta i samma fabriksbyggnader. Men hur organiserar man en grupp arbetare som är utspridda över hela jorden, var och en i sitt hem?

Här nätverkar chefer och arbetsmiljöombud ihop

2020-01-22
I stället för att chefer och skyddsombud/arbetsmiljöombud träffas var för sig har man i Boråstrakten börjat nätverka tillsammans. På flera arbetsplatser har arbetsmiljöarbetet fått ett uppsving.

Gratis arbetskraft på Kollega

2020-01-22
Journalistpraktikanter på fackförbundet Unionens medlemstidning Kollega får ingen lön. Unionen hävdar att praktikanterna inte ska utföra arbete - men det gör de.

Arbetsdomstolens beslut -" en stor besvikelse

2020-01-22
Pressmeddelande från Sveriges Dövas Riksförbund Idag meddelade Arbetsdomstolen (AD) domen i fallet där den döve Laith Fathulla, med uppbackning av fackförbundet Unionen, stämde Tolkcentralen och Region Stockholm.

MI: Så riskabelt är minimilöner för systemet

2020-01-21
Kollektivavtalens lägsta löner påverkar lönenivån för alla anställa, även dem hos arbetsgivare som saknar kollektivavtal. Det visar en rapport som Medlingsinstitutet, MI, gjort om arbetsmarknadens lägsta löner.

En manlig hockeyspelare tjänar mer än kvinnligt lag

2020-01-21
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor som spelar hockey på elitnivå i Sverige är minst sagt stor. En manlig hockeyspelare tjänar i snitt mer än ett helt hockeylag på damsidan, visar en ny studie som SVT tagit del av.

Chefens nya vapen mot myglare

2020-01-21
En brittisk ingenjör har uppfunnit en lutande WC-stol som ska hindra anställda från att slösa bort arbetstid på toaletten. Det skriver Kollega, fackföreningen Unionens medlemstidning.

Etableringsjobb är (kanske) på gång!

2020-01-20
Enligt Tidningen Arbetet kommer ett lagförslag om etableringsjobb presenteras i mars. Redan hösten 2017 slöts en överenskommelse mellan Svenskt näringsliv, Unionen och ett flertal av LO-förbunden. Därefter har det inte skett mycket.

Dahl: Fackens krav kan leda till uppsägningar

2020-01-17
Publicerat av Stina Bengtsson Det kan bli nödvändigt för arbetsgivare att säga upp medarbetare om fackens krav blir verklighet i årets avtalsrörelse. Det menar Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

Så pudlar Gekås efter hårda klädkritiken

2020-01-17
Bertil Ericson / TT Gekås i Ullared gör inte en sak som många stora klädkedjor gör, enligt en kartlägging. Efter kritiken vänder utlovar vd: Boris Lennerhov bättring.

Facklig oro inför fortsatta las-förhandlingar

2020-01-17
Efter fackliga avhopp och öppna konflikter lyckades parterna teckna en avsiktsförklaring före jul. Men nu är förhandlingarna om las och omställning satta på paus och när de återupptas kommer regeringens utredning vara klar.

Max fem minuter på toa

2020-01-15
Arbetsmarknad Foto: GettyImages Max fem minuter på toa 2020 Text:Jan Fredriksson En sluttande WC ska förhindra att anställda slösar arbetstid på toaletten. Uppfinningen är godkänd av en brittisk branschorganisation.

Droger på Volvo speglar omvärlden

2020-01-15
Under 2019 har flera medier rapporterat om droganvändning och försäljning inne på Volvo Cars. För Anna Margitin Blomberg, ordförande för akademikerna på företaget, har rapporterna överraskat, och ändå inte.

Vilken väg väljer världen 2020? Global

2020-01-10
Minimilöner, det globala klimatet och den krympande demokratin. Det är några av de internationella frågorna som blir heta under 2020, enligt fack och arbetsgivare.

Kompetensutveckling ökar flexibiliteten

2020-01-09
Grunden för en fungerande balans i arbetslivet är kompetensutveckling, skriver förbundets förhandlingschef Camilla Frankelius tillsammans med Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, på UNT:s debattsida.

Unionen upp 2,7 procent

2020-01-09
Fackförbundet Unionen ökar antalet yrkesverksamma medlemmar med 2,7 procent till 566 000.

STORVARSEL VID FÖRETAG I REGIONEN

2020-01-09
På torsdagsförmiddagen fick de anställda på CNH Industrial i Överum besked om att mer än 20 tjänster kommer att försvinna från företaget.

Unionen växer ytterligare

2020-01-09
Största fackförbundet Unionen växer ytterligare. Enligt den egna årsstatistiken fick tjänstemannaförbundet 15 000 fler yrkesverksamma medlemmar under 2019.

Sades upp via sms - nu stäms företaget i tingsrätten

2020-01-08
Medlemmen var anställd av ett företag i Skåne. Men våren 2019 blev han uppsagd via sms. Då företaget inte hade varslat facket om uppsägningen stämmer nu Elektrikerförbundet företaget i tingsrätten. Detsamma gör medlemmen.

Nu är det arbetarnas tur

2020-01-07
ledare Löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän är nu lika stor som på 1930-talet. I år måste arbetarna få sin rättmätiga andel av de värden som skapas i produktionen.

EU:s utrikesministrar till krismöte om Iran och USA

2020-01-06
EU:s utrikesministrar kommer att hålla ett krismöte om det upptrappade läget mellan Iran och USA, enligt AFP. Unionens talesperson för utrikesfrågor, Peter Stano, uppmanade under måndagen till lugn.

Appjobb - prövning för arbetsmarknaden

2020-01-03
Den så kallade plattformsekonomin, där människor försörjer sig via korta uppdrag, utmanar arbetsmarknaden i EU. En fråga är hur systemen för socialförsäkringar och pensioner påverkas.

Krav på tre procent

2020-01-03
Oansvarigt, menar Gröna arbetsgivare Gröna arbetsgivare utbytte före jul avtalsyrkanden med sin motpart GS-facket för Skogsavtalet och Virkesmätningsavtalet.

Passagerarrekord för Eckerö Line

2020-01-03
Åländska Eckerö Line satte nytt rekord i sin trafik mellan Helsingfors och Tallinn tack vare nytt fartyg och internationella resenärer.

Margot Wallströms pressek till Unionen

2020-01-03
Sveriges största fackförbund, Unionen, har anställt en pressekreterare som senast jobbade med den förra utrikesministern Margot Wallström (s).

December 2019

Facket: Ingen tvingas bort från Ringhals

2019-12-30
Ingen som idag jobbar på Ringhals kommer att tvingas att sluta inom den närmsta framtiden men anställda kan få byta arbetsuppgifter, enligt facken.

Facken inom LO fortsätter tappa medlemmar

2019-12-30
Facken inom LO fortsätter att tappa medlemmar. Under 2019 har LO-medlemmarna blivit nästan 9 000 färre, enligt preliminära siffror som Ekot har tagit del av.

Här är 2019-års mest lästa artiklar

2019-12-27
Tack alla läsare av Lag & Avtal för ännu ett givande år. Det är interaktionen med er som lyfter inehåller. Här är några av era favoritartiklar.

Ta tag i frågan om validering

2019-12-27
Svenska företag är beroende av att kompetensen deras medarbetare utvecklar kan valideras och tillgodoräknas i högskolan.

Nu stängs Radiotjänst - men 50 ersättningsjobb saknas

2019-12-27
På nyårsnatten läggs Radiotjänst i Kiruna slutgiltigt ned. Lokalerna är tömda och de allra flesta i personalen har gjort sina sista arbetspass. Men fortfarande saknas omkring 50 av de 120 utlovade statliga ersättningsjobben.

Portugals kolonialvälde: De första världserövrarna

2019-12-27
När den moriska hamnstaden Ceuta erövrades i augusti 1415 blev Portugal den första kolonialmakten. Deras imperium kom att sträcka sig över Asien, Afrika och Sydamerika och varade in på 1900-talets sista månader.

Sjukförsäkringar gör inte vården sämre

2019-12-22
Debatt Sjukförsäkringar gör inte vården sämre Replik från Svensk Försäkring om privat och offentlig vård 2019 kl. 17:05 Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. REPLIK.

LO-medlemmar nekas privata vårdförsäkringar

2019-12-22
LO-medlemmar får inga privata sjukvårdsförsäkringar - av ideologiska skäl. LO vill ta striden eftersom försäkringarna hotar den svenska välfärden, men det innebär samtidigt att både TCO:s och Sacos medlemmar får gå före i vårdköerna.

Vill facken rasera den gemensamma vården?

2019-12-21
Debatt Vill facken rasera den gemensamma vården? John Lapidus: TCO:s och Sacos privata sjukförsäkringar urholkar svensk välfärd 2019 kl. 04:00 Detta är en debattartikel.

Parterna överens om fortsatta förhandlingar

2019-12-20
Parterna PTK, LO och Svenskt Näringsliv har enats om en avsiktsförklaring för fortsatta förhandlingar. De har lyft ekonomisk trygghet vid arbetslöshet, kompetensutveckling och utökat stöd i omställning.

Det här är fackens krav inför avtalsrörelsen

2019-12-20
På fredagmorgonen har If Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer överlämnat sina samlade krav till Teknikföretagen. IF Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer har idag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.

Arbetstid en stridsfråga i avtalskraven

2019-12-20
Större möjligheter att variera arbetstiden och höjt övertidsuttag. Det vill Teknikarbetsgivarna se. IF Metall möter med krav på det motsatta.

"Vi är tvungna att kräva en individgaranti"

2019-12-20
De tre industrifacken, Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall, står fast vid sitt tidigare löneyrkande på 3,0 procent när de idag växlade krav med Teknikföretagen. De kräver även en individgaranti på minst 530 kronor per månad.

Avtalsyrkanden mellan TMF och GS-facket

2019-12-20
Ska värna konkurrenskraften Nu på morgonen utväxlades avtalsyrkanden mellan Trä- och Möbelföretagen, TMF, och GS-facket. Yrkanden avser Träindustri- respektive Stoppmöbelindustriavtalen.

Nu börjar lönematchen för svensk arbetsmarknad

2019-12-20
Fackens krav kostar fyra procent, enligt industrins arbetsgivare. Rond ett är inledd i 2020 års avtalsrörelse. Och som vanligt låter det som om parterna kommer från olika planeter.

Parterna vill ta kontroll över a-kassan

2019-12-19
Fack och arbetsgivare är överens om huvuddragen i en avsiktsförklaring om arbetsrätten. Ett tungt förslag är att parterna ska återta kontrollen av a-kassan. Och enligt LO-basen ska "saklig grund" inte förhandlas bort. - Jag tror på det här.

Parterna: Allmän visstid ska ersättas

2019-12-19
Tillsvidareanställning ska stärkas på bekostnad av tidsbegränsade jobb, enligt den avsiktsförklaring som arbetsrätten som LO, PTK och Svenskt Näringsliv har undertecknat i dag.

Stora brister i kompetensutvecklingen - VD-tidningen

2019-12-19
Kompetensutveckling Det är nu fjärde året i rad som fyra av tio tjänstemän inte genomfört någon form kompetensutveckling. Samtidigt vill hela åtta av tio tjänstemän gärna ha det. Det visar Unionens kompetensundersökning 2019.

Unionen efterlyser utredning om privata sjukvårdsförsäkringar

2019-12-19
Sjukvårdsföräkringar Patienter med privata sjukvårdsförsäkringar går före i kön på privata vårdbolag. TCO-förbundet Unionen som själva erbjuder medlemmarna sjukvårdsföräkringar efterfrågar nu utredningar och åtgärder. Johanna Palmström

Volvohinder, ABB-styckning och nära penningtvättsböter

2019-12-19
Här är tidningarnas nyheter i ett svep. SKATTEREFORM. Det blir tufft att få lagstiftningen för den utlovade skattereformen på plats före nästa val, enligt finansministern Magdalena Andersson (S). (DN) ETABLERING.

Regeringen sinkar etableringsjobben

2019-12-18
Nu menar LO, Unionen och Svenskt Näringsliv att regeringen och samarbetspartierna har satt käppar i hjulen för de etableringsjobb som parterna kom överens om att införa våren 2018.

Den sjuka jobbstressen måste bort

2019-12-18
I slutet av maj i år gick Arbetsmiljöverket ut med larmet att arbetsrelaterad stress skördar 500 liv årligen i Sverige. Det är alltså långt fler liv än vad arbetsplatsolyckorna orsakar.

Pressträff om avtalskraven

2019-12-18
CET | Teknikföretagen Dela Det är skarpt läge i avtalsförhandlingarna. Den 20 december utbyter Teknikföretagen de formella avtalskraven med IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Bättre Brexit

2019-12-17
Samtidigt som klockan tickar på för Storbritanniens utträde ur EU har pressen minskat från båda sidorna av förhandlingen.

Tjänstemännens kompetensutveckling står och stampar

2019-12-17
Åtta av tio tjänstemän vill ha kompetensutveckling på arbetsplatsen, men bara hälften så många får det. Det visar en undersökning från Unionen. Fackförbundet konstaterar också att det sett likadant ut i undersökningarna de senaste fyra åren.

Nytt nätverk för bättre arbetsvillkor har bildats

2019-12-16
Företag, fack och civila organisationer har nu kommit överens om att bilda ett nätverk för att stärka villkoren för de anställda som jobbar till underleverantörer åt stora multinationella företag.

Här är framtidens makthavare 2019

2019-12-16
I en tid av ständig politisk förändring, där allianser spricker, tidigare utfrysta partier bjuds in till diskussion och blåmärkta politiker släpper fram röda regeringar, vet vi mycket lite om vad morgondagen har att erbjuda.

Finland skakas av ännu en strejk

2019-12-14
100 000 arbetare och tjänstemän i tredagarsstrejk Kräver högre lön och slopande av extra arbetstid Skogsindustrin svarade med lockout i sex dagar Knappt var den stora poststrejken häromveckan över i Finland,

Få företag främjar anställdas utveckling

2019-12-14
Företagen skriker efter kompetens. Och de anställda ropar tillbaka, att de gärna kompetensutvecklar sig för att stärka både företagets och sitt eget framåtskridande, i en allt snabbare global konkurrens, skriver företrädare för Unionen Sydost.

Skaraborgsbygden söker annonssäljare/producent - läs mer här!

2019-12-13
Skaraborgsbygden söker en ny annonssäljare/producent Vi behöver omgående förstärka vår annonsavdelning när en av våra säljare snart går i pension. Idag består annonsavdelningen av fyra personer. Tre säljare och en säljledare/producent.

Fler fackförbund kan hoppa av förhandlingar om Las

2019-12-13
las-förhandlingar Det skakar i förhandlingarna om anställningsskydd och omställning. Trots hot om lagstiftning om parterna inte kommer överens har fler förbund lämnat eller överväger att lämna förhandlingsbordet.

Storm mot kyrkfacket: Vi kräver att hela styrelsen avgår

2019-12-13
Facktopparna Storm mot kyrkfacket: Vi kräver att hela styrelsen avgår Präst hoppar av i protest mot förbundsstyrelsen Efter Aftonbladets avslöjande om slöseri och dåliga arbetsförhållande kräver allt fler att förbundets ledning ska sparkas.

Facktopp vill köpa jurists tystnad - för 600 000 kronor

2019-12-13
Facktopparna Facktopp vill köpa jurists tystnad - för 600 000 kronor Hemliga avtalet avslöjas: "Liknar ett utpressningsförsök" Här vill facktoppen Vibeke Hammarström köpa sin förbundsjurists tystnad för 612 000 kronor av medlemmarnas pengar.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?