Så ger sommarjobbet fördelar efter examen

Hur ska man egentligen tänka för att sommarjobbet ska bli något som du har nytta av när du ska söka jobb efter studierna? Unionens coach, Johan Fogelberg, berättar hur du drar nytta av jobberfarenheten och samlar på dig meriter som hjälper dig att marknadsföra dig själv.

Johan Fogelberg
Johan Fogelberg

När du söker första jobbet efter examen handlar det ofta om att du behöver konkurrera med andra sökanden om samma plats. Då är det betydelsefullt att kunna lyfta upp alla relevanta meriter du har för att kunna ge en så bra bild av dig själv som möjligt.    

Sommarjobbet har alla möjligheter att ge dig ett värdefullt underlag för att kunna marknadsföra dig själv. Även om du sommarjobbar med arbetsuppgifter i en bransch som inte är densamma som du sedan ska söka jobb i.

Meriterna från sommarjobbet är allra enklast för en framtida arbetsgivare att förstå och värdera om du lyckas få ett sommarjobb på en arbetsplats kopplad till din utbildning. Då får du möjlighet att få insyn i hur branschen fungerar. De allra flesta sommarjobbar dock på arbetsplatser och i branscher som inte har någonting med deras framtida yrkesval att göra. Men även där får du erfarenheter som är betydelsefulla att nämna för en framtida rekryterare eller arbetsgivare.

Är du den kreative problemlösaren eller noggrannheten själv som aldrig missar en detalj?

Är du den kreative problemlösaren, eller är du kundtjänststjärnan som kan få alla kontakter att känna förtroende för dig, eller är du noggrannheten själv som aldrig missar en detalj?

Oavsett var du sommarjobbar kan du tjäna på att vara observant på hur du fungerar i jobbet, då det ofta säger mycket om hur du är som person även då du söker jobb i ett annat sammanhang. Är du den kreative problemlösaren, eller är du kundtjänststjärnan som kan få alla kontakter att känna förtroende för dig, eller är du noggrannheten själv som aldrig missar en detalj? Fråga gärna efter återkoppling från din arbetsgivare och dem du samarbetar med på sommarjobbet kring vad du gjort bra, och vilka sidor du kan utveckla. Får du positiv feed back kan du passa på att fråga om hen vill ställa upp som referens inför kommande jobbansökningar.

Din framtida arbetsgivare söker inte bara någon som har en examen utan också någon med personlighet och insikter. Ta chansen att forma dem under sommarjobbet!

 

Här finns tips på hur du skapar riktigt bra ansökningshandlingar

 

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg