– Att jag och en kollega började prata om att bilda berodde på att företaget bytte och därmed även . Vi kände att vi bara fick information ryktesvis och undrade om det verkligen var helt rätt att företaget lämnade alla anställda utanför. Vi började läsa på om våra rättigheter och insåg att om vi framöver skulle kunna kräva bra information vid stora förändringar på företaget så var det bästa sättet att bilda klubb.
Första jobbet efter studierna
För Albin var jobbet som mjukvarutestare hans första efter studierna, så någon facklig erfarenhet hade inte. Däremot en hel del föreningserfarenhet från studentrörelsen. Och han säger själv att han har en aktivistisk grundinställning och tror på gruppens kraft.
– Jag tror att man blir starkare i grupp och att det blir bättre för alla om man organiserar sig istället för att varje individ bara utgår ifrån sig själv. Sen visste vi nog inte riktigt vad en klubb var för något, men fick bra hjälp från Unionens som ordnade ett informationsmöte. Att jag skulle ta på mig rollen som ordförande var inte helt oväntat. Jag hade ju från första början varit drivande i att vi skulle bilda klubben.
Vi ställde krav på arbetsgivaren att man verkligen skulle hålla utvecklingssamtal med de personer som fick en löneutveckling som låg under märket.
Företaget går bra och expanderar. Albin tycker inte att han behöver lägga särskilt mycket tid på det fackliga arbetet. När han jämför med det föreningsarbete han drev i studentsammanhang tycker han att klubbarbetet innehåller betydligt mindre formalia. Men periodvis blir det såklart mer intensivt. Och när en skulle genomföras på företaget och ledningen insåg att de behövde förhandla med fackklubben kastades han och den bara halvåret gamla styrelsen snabbt in i arbetet.