Det pratas ofta om vikten av balans. Mellan jobb och fritid. Mellan familj och egentid. Mellan nyttighet och njutning. Men vad innebär det att ha balans? Är det ens möjligt att hitta den? (Helt ärligt, hur många har man mött som lyckats?) Och varför är den egentligen så eftersträvansvärd?

Anders Rosengren
Diabetesläkare och forskare
"Balans är viktigt, men det är ett missförstånd att det skulle vara något stillastående, en jämvikt du hittar och sedan har. Det handlar mer om att rusta sig för framtiden, så att du kan hantera vardagens krav."
Balans och hälsa
När Anders Rosengren pratar om balans och hälsa handlar det om en möjlighet att kunna hantera tillvaron och bära de svårigheter och dilemman du möter.
– Hälsa behöver inte vara motsatsen till sjukdom. Jag har träffat patienter i rullstol eller med kroniska sjukdomar, som har en fantastik förmåga att tackla livets bekymmer. Och jag har träffat personer som på ytan lever det perfekta livet, men som inte lyckas hantera det, utan går runt med en ständig oro och ångest kring att misslyckas eller att saker ska gå dem förlorade. De förmår inte njuta av det liv de har.
När man i stora undersökningar kollar vad människor värdesätter mest i livet, hamnar hälsa nästan alltid i topp. Men när man frågar människor vad de prioriterar i vardagen, hamnar hälsa på en betydligt sämre placering.
Positiv och negativ stress
Anders Rosengren har lett en stor forskningsstudie som undersökt hur människor hanterar sina vardagsutmaningar och hur det påverkar hälsan. En nyckel till bättre hälsa är att inte vara rädd för stress – faktum är att stressen hjälper oss att uppnå balans – så länge som det är positiv och inte negativ stress.
– Stress är inte skadligt i sig. Människor som upplever för lite stress utvecklar en stresskänslighet, och blir oerhört stressade av minsta lilla sak. Att löpträna eller få ett utmanande jobbuppdrag ökar kraven på kroppen, men kan också hjälpa dig att komma i balans. För när du ställs inför utmaningar och klarar dem blir du mer robust och flexibel som person.
Vi värdesätter hälsan men prioriterar den inte
När man i stora undersökningar kollar vad människor värdesätter mest i livet, hamnar hälsa nästan alltid i topp. Men när man frågar människor vad de prioriterar i vardagen, hamnar hälsa på en betydligt sämre placering. Folk prioriterar oftare att kolla på teveserier med en skål chips än att gå på en powerwalk och laga mat från grunden.
– Det är inte brist på information som är problemet. De allra flesta vet att det är skadligt att röka och sitta stilla, de vet att en vegetarisk gryta är ett bättre val än en tallrik pommes frites. Problemet är att få in de hälsosamma vanorna i sin vardag.
Små steg mot bättre balans
Därför har Anders och kollegor vid Göteborgs- och Lunds universitet tagit fram ett verktyg som heter Prius Health – som Unionens medlemmar får utan kostnad – man får den senaste kunskapen och lär sig en metod där man med små men säkra steg förbättrar balansen. Det kan handla om att välja bättre kost, att minska sitt stillasittande, att bli bättre på att hantera konflikter eller kunna acceptera sin situation.
– Forskning har visat att det är bra att sätta mål, samtidigt kan det ha motsatt effekt om man sätter för höga mål. Om du bestämmer dig för att gå ner fem kilo och tappar tre är risken stor att hälsa kopplas till misslyckande. Därför uppmuntrar vi människor att istället ställa sig själv små dagliga frågor, som: Vad behöver jag för att bli mer närvarande just nu? På vilka sätt kan jag äta nyttigare den här lunchen?
Det kan handla om så små saker som att du när du väntar på bussen hem passar på att gå upp och ner för trappan tre gånger. Fördelen med frågorna är att du hittar egna lösningar. Du blir heller inte lika mycket ett offer för omständigheterna, ”så här ser mitt liv ut och det kan jag inte göra något åt”. På så sätt är självreflektion den personliga tillväxtens motor.
– Sluta leva ditt liv på autopilot och börja vardagsreflektera. Det kan ta dig långt på vägen mot bättre balans, säger Anders Rosengren.
Tre tips för bättre balans
- Budgetera din tid. Jämför dina förväntningar med den faktiska tid du har. Det är lätt att vilja mycket, men hur mycket tid har du att spela på? Gör en enkel ”tidsbudget” i några dagar, så upptäcker du kanske att du inte alls hinner allt det du vill och tänkt. Vad ska du då prioritera? Se till att fylla tiden med saker som känns meningsfulla för dig.
- Våga vila. Stress är inte farligt, om den varvas med återhämtning. Men krångla inte till vilan. Du måste inte gå på dyra yoga-pass eller mindfulness-kurser. Risken är att vilan också prestationsfylld. Ibland räcker det med en promenad i skogen.
- Öva på självreflektion. Fråga dig själv regelbundet vad du verkligen vill ha ut av livet, och vad som vore bra för din kropp och mentala hälsa. Öronmärk en kvart varje förmiddag och eftermiddag till självreflektion. Så småningom har du byggt upp nya, nyttigare tankebanor.