Skellefteå vänder upp och ned på den svenska arbetsmarknaden
När batteritillverkaren Northvolt etablerade sig i Skellefteå inleddes en boom i den västerbottniska staden som kommer påverka dess arbetsmarknad för en lång tid framöver. Vilka kompetenser och yrkesroller eftersöks i den gröna industriella revolution som pågår just nu?
– Det är så fantastiskt roligt att få vända upp och ned på Sverige. Nu är det fullt fokus på norra Sverige.
Maj-Inger Åhgren, regionchef för Unionen Västerbotten, försöker sätta ord på hur utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden ser ut just nu. Ett par städer i Väster- och Norrbotten upplever en i modern tid sällan skådad boom med nyetablering av industrier, utbyggnad av infrastruktur och rekrytering och inflyttning av ny kompetens.
Det är så fantastiskt roligt att få vända upp och ned på Sverige. Nu är det fullt fokus på norra Sverige.
Inte minst gäller det Skellefteå. Efter att Northvolt, som tillverkar litiumjonbatterier för bland annat elbilar, byggde sin stora fabrik i staden växer den så det knakar.
– Den här etableringen har betytt jättemycket, säger Anders Eriksson på Arbetsförmedlingen i staden. Precis som många andra småstäder, inte minst i Norrland, har Skellefteå länge haft minus i befolkningssiffrorna. Inte mycket, men ändå en tydlig minskning varje år. Nu har kurvan vänt och väntas öka rejält framöver.
Regionens största privata arbetsgivare
Boomen bekräftas också i Unionens senaste konjunkturrapport, där det konstateras att Norr- och Västerbotten är två län där efterfrågan på arbetskraft ökat på senare år och då inte minst på sådan med fördjupad högskolekompetens .
Vi skapar regionens största privata arbetsgivare på bara ett par år
Vilken typ av kompetens är det då som eftersöks? Vilka yrkesroller är det som är aktuella?
Katarina Borstedt, tillväxtchef, Northvolt, menar att det framför allt är fabriksarbetare som efterfrågas, men att det också kommer behövas många
tjänstemän
.
– Vi skapar regionens största privata arbetsgivare på bara ett par år, säger hon. Så vi kommer behöva arbetskraft i alla funktioner och i stora numerärer. Just eftersom vi är en så stor arbetsgivare. Det kommer handla om stödfunktioner som HR, inköp och ekonomi, men det kommer också vara en stor volym av ingenjörer som behövs, både till underhåll och kvalitet. Även produktionsingenjörer av olika slag.
Vi kommer att behöva arbetskraft för många olika funktioner, säger Northvolts tillväxtchef Katarina Borstedt.
Bred rekrytering krävs
För att lyckas med satsningen kommer det inte räcka med att titta regionalt eller ens nationellt.
– Vi behöver fler människor till regionen, konstaterar Maj-Inger Åhgren. Visst ska och kan vi kompetensutveckla befintliga kommunmedborgare, men det räcker inte till. Inte på långa vägar.
Northvolt måste helt enkelt rekrytera bredare än så. Redan i dag finns 56 olika nationaliteter bland företagets än så länge 500 anställda i Skellefteå, ett tecken på att företaget lockar kompetens från när och fjärran.
– Var de som vi rekryterar finns i dag är sekundärt i förhållande till vad de kan och har för inställning och personlighet, säger tillväxtchefen Borstedt. Sen är det ju så att ju större vi blir och ju mer vi syns desto fler söker sig själva aktivt till oss.
Kommer det vara samma kompetenser som eftersöks på, säg fem års, tid eller kommer det tillkomma nya?
– Både och. Den produktionsorganisation som vi bygger upp nu kommer omfatta över 3000 anställda. Den kompetensen börjar vi bygga nu och kommer fortsätta att bygga under de kommande åren. På kort sikt så kommer det behövas annan kompetens också – för vi bygger och sätter upp vår produktion fortfarande. Det gör att det också finns ett kompetensbehov som är mer av en tillfällig karaktär. Vi har en stor organisation som leder själva bygget till exempel.
Var de som vi rekryterar finns i dag är sekundärt i förhållande till vad de kan och har för inställning och personlighet,
Upp mot 10 000 nya jobb
Northvolts etablering kommer så klart också få följdeffekter på andra delar av arbetsmarknaden i regionen, med nya jobb inom andra områden Kanske så många som 10 000 totalt sett. Underleverantörer kommer växa fram och de som flyttar till Skellefteå för att arbeta för Northvolt behöver inte bara någonstans att bo – vård och omsorg måste byggas ut, handeln i staden kommer öka och olika former av service, kultur och nöjen kommer efterfrågas i större utsträckning.
Att det kommer en helt ny industri hit gör att det eftersöks kompetens över egentligen hela linjen.
– Northvolt och vården är de som rekryterar flest just nu, konstaterar Arbetsförmedlingens Anders Eriksson. Men det rekryteras till de flesta branscher. Tittar man i platsbanken är det många mekaniker, tekniker, ingenjörer och kontrollanter som eftersöks. Att det kommer en helt ny industri hit gör att det eftersöks kompetens över egentligen hela linjen.
Kompetensutveckling en central del av boomen
En viktig förutsättning för att boomen inte ska avstanna är
kompetensutveckling
. Trygghetsöverenskommelsen, den så kallade LAS-förhandlingen som Unionen varit med att driva, kommer att vara en viktig möjlighet för många att lyfta sin kompetens.
För Katarina Borstedt på Northvolt är kompetensutveckling centralt för företaget. Det är något de försöker bygga in i Northvolts grundstrukturer.
– Vi har en sådan kultur, som kommer med många startupbolag. Många hos oss har kommit in som relativt nya på arbetsmarknaden, direkt från skolan, och har sedan tagit enorma steg under de åren som de varit hos oss, berättar hon. Sen blir kompetensutveckling också en naturlig del av att växa så mycket och snabbt: för de som varit hos oss ett tag och visar att de vill utvecklas inom företaget så finns det möjligheter både uppåt och åt sidan.
Etableringen av H2 Green Steels anläggning för fossilfritt stål i Boden kommer innebära en positiv utveckling för Norrbotten. Efterfrågan på arbetskraft kommer skjuta i höjden och staden kommer växa mycket och snabbt. Vilka kompetenser kommer efterfrågas? Vilka yrkesroller kommer vara eftertraktade?
Boom-staden Boden:
I slutet av februari 2021 kom beskedet att H2 Green Steel och Bodens kommun upprättat en avsiktsförklaring för förvärvandet av ett 500 hektar stort markområdet i Svartbyn industrial park i Boden. Företaget planerar att med hjälp av vätgasbaserad energi producera fossilfritt stål med start 2024.
Precis som i fallet med Northvolt i Skellefteå, som producerar litiumjonbatterier till bland annat elbilar, är det alltså den nya ”gröna” industrin som skapar arbetstillfällen i Norrland.
Det här är början på ett nytt, spännande framtidskapitel
– Det här är en historisk svensk industrisatsning som kommer att transformera den europeiska stålindustrin i grunden och ha en avgörande betydelse för klimatomställningen, menade Carl-Erik Lagercrantz, Styrelseordförande i H2 Green Steel, i ett pressmeddelande då. Vi är otroligt glada att kunna genomföra den här satsningen i just Boden och Luleå, och jag vill varmt tacka kommunledningarna för ett mycket gott samarbete, som nu fortsätter. Vi delar visionen att utveckla Norrbotten till ett världsledande kunskapskluster inom fossilfri ståltillverkning. Det här är början på ett nytt, spännande framtidskapitel.
Från arbetslöshet till industriell boom
H2:s anläggning kommer innebära ett rejält uppsving för regionen i allmänhet och Boden/Luleå i synnerhet.
– Ser man historiskt har det inte skapats så många arbetstillfällen i Norrland, säger Maria Karlsson, Unionens regionchef i Norrbotten. Snarare har det varit så att folk här flyttar söderut och under långa perioder har det varit höga arbetslöshetssiffror i Norrland, framför allt högt upp i Norrbotten. Nu är det precis tvärtom.
Precis som det nyligen konstaterades i Unionens konjunkturrapport är Norrbotten en av de regioner där det kommer skapas och finnas allra mest arbetstillfällen under de kommande åren. H2 Green Steels anläggning i sig beräknas kunna innebära runt 1500 nya jobb till en början.
Folk här flyttar söderut och under långa perioder har det varit höga arbetslöshetssiffror i Norrland, framför allt högt upp i Norrbotten. Nu är det precis tvärtom.
– De yrkesroller det framför allt kommer handla om initialt för stålverket är processoperatörer, menar Marita Lundgren. Under uppbyggnaden av anläggningen behövs kompetens inom mark- och anläggningsberedning och specialmontörer, för att nämna några yrkeskategorier. Vi bedriver i samarbete med Luleå Tekniska Universitet två olika snabbspår för att utrikesfödda elingenjörer och energiingenjörer, där de kompletterar sina kunskaper och ökar sina chanser att få jobb kopplat till nyindustrialiseringen.
Kommer krävas utländsk arbetskraft
För att nå ut måste man leta vitt och brett. Locka folk att flytta både från andra områden i Norrland och södra Sverige, men också söka utomlands. Unionens Maria Karlsson räknar med att det kommer rekryteras utifrån:
-- De som bor i Norrbotten nu räcker inte till. Alls. Jag tror inte det kommer räcka med bara svenskar heller, det kommer krävas en kombination av svenskar som är villiga att flytta till Norrbotten och utländsk arbetskraft.
De som bor i Norrbotten nu räcker inte till.
Samtidigt gäller det också att kompetensutveckla på plats. I enlighet med trygghetsöverenskommelsen, den så kallade LAS-förhandlingen som Unionen varit med att driva, kommer fler få möjlighet att lyfta sin kompetens..
– För oss på Arbetsförmedlingen handlar det mycket om att se till att vår arbetskraftsreserv får rätt kompetens, exempelvis genom reguljära utbildningar eller via arbetsmarknadsutbildningar, berättar Marita Lundgren.
Självklart är det inte heller bara H2 Green Steels anläggning i sig som kommer skapa jobb i området. Med en sådan omfattande industrietablering kommer området kring tvillingstäderna Boden och Luleå behöva ny arbetskraft på många andra håll under tiden och, framför allt, efter anläggningen står klar. Till att börja med kommer det behöva byggas väldigt mycket. Industrilokaler. Bostäder. Vägar. Kommersiella lokaler.
En möjlighet att utveckla den gröna industrin
Med ökad inflyttning ökar också efterfrågan på olika former av samhällsservice: skola, vård, barnomsorg, men också handel, kultur, upplevelser och nöjen från privata aktörer. Det kommer behövas arbetskraft också inom dessa områden.
– Hela samhällsbygget kommer påverkas, menar Maria Karlsson. Det kommer behövas pedagoger till skola och förskola, vårdpersonal, transportpersonal. Industrietableringen kommer ge enorma ringar på vattnet inom ganska många yrken.
Industrietableringen kommer ge enorma ringar på vattnet inom ganska många yrken.
Både Maria Karlsson och Marita Lundgren menar att etableringen av H2 Green Steel kommer föra med sig mycket gott för regionen.
– Blickarna vänds hitåt, säger Karlsson. Det är här jobben finns.
– Attraktionskraften i att vara med om det här är stor, att få utveckla den gröna industrin och utveckla städerna och regionen, menar Lundgren. Man får möjligheten att vara med och utveckla ett grönt samhälle från grunden.