Rum för olika syften
Nu är förändringen helt genomförd och kontoret har renoverats och byggts om. Det finns nya tysta rum, bokningsbara rum för möten och platser där de anställda kan sitta och läsa. Maria är mycket nöjd med resultatet.
– På en del arbetsplatser tar man bara bort folks fasta skrivbord men har inte fyllt på med nya lösningar. Våra lokaler har blivit mycket bättre och aktivitetsbaserade på riktigt. Det har blivit riktigt lyckat faktiskt. Som hållbarhetsansvarig tycker jag även att det är bra att vi köpt in begagnade möbler och inte bara slängt ut allt gammalt.
Jag jobbar inne på kontoret två eller tre dagar i veckan. Det känns bra för mig som har lång resväg.
Idag jobbar Maria och hennes kollegor både hemifrån och på distans. Det finns inte något enhetligt arbetssätt för alla utan respektive arbetsgrupp samverkar om närvaro på det nya kontoret. Hybridarbete är det nya normala för alla.
Bor på landet
– Själv bor jag ute på landet så jag långpendlar. Jag jobbar inne på kontoret två eller tre dagar i veckan. Det känns bra för mig som har lång resväg. Det är skönt att slippa stressen på pendeltåget varje dag. Att pendla 1,5 timme till jobbet och sedan samma sträcka hem igen varje dag sliter ju på en.
Vad säger arbetsgivaren?
– De vill att vi ska hybridarbeta eftersom vi inte får plats i lokalerna. Vårt huvudkontor är en kulturskyddad byggnad så vi kan inte bygga ut och vi vill stanna kvar här och få det att fungera. Alla ville vara kvar. Men utan pandemin tror jag inte att den här transformeringen hade varit lika smidig.
Cheferna hade ju aldrig gjort något liknande förr och de var väl också lite rädda för att göra nya saker.
Vilka problem har ni stött på?
– I början fanns många rädslor. Att inte ha något eget skrivbord gjorde vissa rädda. Och hur skulle man sköta ledarskapet på distans? Innan pandemin trodde många chefer att just deras grupp inte skulle klara av det här. Många tvivlade när vi startade projektet. Cheferna hade ju aldrig gjort något liknande förr och de var väl också lite rädda för att göra nya saker.
Vad var det som cheferna inte trodde skulle funka?
– Det handlar nog inte främst om att cheferna inte trodde att personalen inte skulle sköta sitt jobb hemifrån utan mer att de kände sig otillräckliga. Det är klart att om man har kontrollbehov så får man problem med ledarskap på distans. Men jag tror att det är vanligare att man är rädd att man ska misslyckas i sin egen roll som ledare.
Jag tror att det är en utmaning att få med nyanställda. Dem måste man tänka lite extra på.
Vilka utmaningar ser du själv idag?
– Utmaningarna kan vara att hitta varandra. Om man sitter på olika ställen här på kontoret kan man glömma bort sina kollegor när man ska gå på lunch. Eftersom vi har aktivitetsbaserade platser och inte sitter på samma ställe varje dag så gäller det verkligen att hålla koll på varandra för att kunna bevara den kollegiala samvaron. Jag tror även att det är en utmaning att få med nyanställda. Dem måste man tänka lite extra på. Man får även se till att ha koll på lite tystlåtna kollegor.