6 tips: Så landar du chefsjobbet – och lyckas i rollen

Hägrar en chefskarriär? Med rätt strategi ökar chanserna att få det eftertraktade jobbet. Experterna vet hur du bör agera för att ta ett kliv uppåt, och lyckas i rollen.

6 tips: Så landar du chefsjobbet – och lyckas i rollen 

1. Rannsaka dina skäl

Det finns rätt och fel drivkrafter bakom att vilja bli chef, anser Therese Svanström, vid tillfället för intervjun kanslichef på fackförbundet Unionen, som själv har många chefsjobb i bagaget.

”Rätt drivkraft är att man vill ta ansvar för helheten i en verksamhet och vill använda det viktigaste verktyget många organisationer har, nämligen medarbetarna, för att nå resultat. Det handlar jättemycket om en lust och vilja att jobba med människor”, säger hon.

Är huvudskälen i stället status eller att få högre lön kanske man i stället ska fundera på att sadla om, byta karriär , specialisera sig eller söka ett chefsjobb utan personalansvar.

"Om det bara är de bitarna kanske man inte kommer att må så bra i chefsrollen. Ta reda på ordentligt vad det innebär att vara chef. Alla har drömmar och mål, men när man uppnått dem är det inte säkert att det är rätt för en", säger Viveka Andersson, Karriärcoach på Newstart

2. Kartlägg vad som krävs

Ta reda på vilka de formella kraven är för att bli chef, för att få en bild av om du behöver komplettera med någon utbildning eller kurs.

”Titta på vad kraven har varit för de senaste chefstjänsterna som har blivit tillsatta på din arbetsplats. Fundera på om du vill vara chef inom den delen av organisationen du redan jobbar eller någon annanstans”, säger Viveka Andersson.

3. Prata med din chef

Det är inte alls säkert att det räcker att vara kunnig, duktig och jobba hårt för att ledningen ska erbjuda en befordran. Kanske är man väldigt nöjd med att ha dig på din nuvarande position. Var alltså tydlig gentemot din chef, exempelvis i utvecklingssamtal , att du har som mål att bli chef inom en viss framtid.

”Jag sa till min chef när jag var yngre att jag skulle tycka att det var kul att leda en grupp. Han hade inte alls tänkt på mig som en sådan person, så bara att säga det kan vara värdefullt”, säger Therese Svanström.

Arbetsgivare bör fundera över vilka öppningar som finns. Det kan handla om att leda ett projekt eller att vara teamledare för en mindre grupp.

”Man kan ha en dialog med sin chef om att man ska testa chefsrollen genom att gå en utbildning eller delta i ett utvecklingsprogram, som hjälper en att reda i om det är ett lämpligt steg”, säger Therese Svanström.

4. Sök externt

Om det inte ser ut att finnas några öppningar på din arbetsplats inom överskådlig framtid, eller om du upplever att dina chefer inte tror på dig, är det läge att lyfta blicken.

Om du ska berätta det för din chef eller inte beror på er relation och anledningen till att du söker dig bort, anser Viveka Andersson.

”Du kan alltid tala om att du vill bli chef. Men att tala om att du har börjat leta utanför din arbetsplats kan bli problematiskt. Det kan ses som ett hot och göra att man internt börjar fundera över din lojalitet. Börjar man prata om att man tänker ge sig av måste vara beredd att göra det också”, säger hon.

Viveka Andersson tycker inte att man bör låsa sig endast vid jobbannonser. Gör research om företag, organisationer och branscher du är intresserad av och kontakta nyckelpersoner. Våga söka även om du inte har alla formella meriter.

”För vissa roller är den största meriten att ha varit chef tidigare. De jobben har lite högre tröskel. Andra jobb sätter kunskapen om en produkt eller tjänst högre. Tryck på de kunskaper och erfarenheter du har, och på att du kommer att ge allt i den här rollen. Ibland är det bättre att anställa en sådan person, som är grön som chef, än en trött chef som egentligen inte vill hålla på med medarbetarsamtal och sådant längre”, säger Viveka Andersson.

5. Skaffa nätverk

Gå med i olika nätverk och delta i mentorskapsprogram. En mentor, internt på den arbetsplats där man är eller någon extern person, är ett sätt att skaffa värdefull kunskap.

”Bra företag brukar tänka på detta internt. Är inte din arbetsgivare så på tårna, leta själv. Fråga någon du ser upp till, som du tycker är en bra chef. Hittar du ingen i din egen organisation, fråga runt efter namn bland i bekanta och i dina nätverk”, säger Viveka Andersson.

Mentorskapet ska inte ta hur mycket tid som helst. Det kan handla om en lunch då och då.

”Förbered dig noga för det mötet. Vad vill du veta? Vilka erfarenheter vill du att mentorn delar med sig av?” säger Viveka Andersson.

6. Undvik de vanligaste felen

Ett vanligt misstag chefer gör, särskilt när man är ny i rollen, är enligt Therese Svanström att ta på sig för mycket ansvar själv och i beslutsfattandet inte använda sig av den arbetsgrupp man leder.

”Man är rädd för att dela med sig av tankar och osäkerhet”, säger hon.

Att man vågar vara öppen även med sina svagheter är en styrka som chef.

Att vara trygg i vem man är, är viktigt som ledare. Om man är äkta som person märks det. Min erfarenhet är att det skapar förtroende bland medarbetarna och skapar ett bra klimat på arbetsplatsen”, säger hon.
 

Text: Viola Zabeti, Unionen

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg