Sök jobbet utan annons

Sök jobb utan annons

Sitter du och uppdaterar jobbannonssajten bara för att konstatera bristen på sökbara tjänster? Ta saker i egna händer! Caroline Danielsson, ombudsman på Unionen, menar att det är viktigt att använda sitt nätverk, aktivt söka upp arbetsgivare och inte vänta på att en annons kommer ut.

Vad finns det för andra vägar till jobb än att svara på annonser?

Den i särklass bästa vägen till jobb är att utnyttja sitt nätverk – att helt enkelt fråga vänner och släktingar om de känner till om behovet av personal finns på diverse arbetsställen. Om man lyckas bli rekommenderad av någon i sitt nätverk är det väldigt positivt eftersom den största farhågan för den som rekryterar är att personen de slutligen väljer inte kommer att fungera. Därför förstärker en rekommendation den positiva ”magkänslan” hos den som rekryterar.

Vad gör man om man blir tipsad om att någon söker personal?

Då ringer man upp den rekryterande chefen och presenterar sig. Berätta vem som tipsat dig om tjänsten och berätta lite om dig själv. Förhoppningsvis lyckas man då göra ett bra första intryck.

Vad säger man när man ringer upp någon man blivit tipsad om?

Man ska vara påläst om företaget och det är viktigt att visa att man är angelägen om tjänsten. Framhäv egenskaper eller sådant du gjort som kan vara till nytta för just det företaget.

Vad gör man om man inte har något nätverk, finns det andra vägar?

Någon form av nätverk har alla, tänk föräldrar, släkt och vänner. Utöver det kan man fundera på vilka företag som finns där man bor. Ofta är det de stora företagen som har behov av personal, men är man exempelvis ekonom kan det finnas egenföretagare som behöver hjälp. Vänta inte på att det kommer en annons – ta egna initiativ!

Finns det något annat man ska tänka på?

Det är viktigt att inte förringa vikten av ett välskrivet CV och att vara väl förberedd på en anställningsintervju. Och glöm inte att utnyttja Unionen! På unionen.se finns massor av hjälp när du söker jobb, det tycker jag att våra medlemmar ska utnyttja oftare!

Nyckelord: 

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Ja Nej