Gör en söka jobb-plan

Gör en söka-jobb plan

När man vill vidare i arbetslivet och söka nytt jobb är det många av oss som inte har en plan. Men genom att söka jobb på ett strukturerat sätt ökar du dina chanser att lyckas. Och framför allt undviker du att göra samma misstag två gånger. Så här lägger du bäst upp din söka jobb-plan.

En plan ökar dina chanser att få rätt jobb. Med rätt jobb menas ett jobb där dina kunskaper och färdigheter används optimalt för att bidra till företaget och samtidigt är utvecklande för dig själv. Men det förutsätter att du vet vad som är viktigt för dig för att trivas och må bra på jobbet.

1. Fokusera på dig

Du behöver veta dina styrkor, förbättringsområden och vilken typ av företag som passar just dig – dina kunskaper och din personlighet. Trivs du bäst i ett lugnt familjeföretag eller går du igång på möjligheterna i en global koncern? Det är ingen garanti för jobb, men det gör ditt jobbsökande mer fokuserat och är till stor hjälp vid en eventuell intervju, eftersom du har bra koll på dina styrkor och svagheter och varför du vill jobba just på företag X.

2. Börja nu – sätt ett slutmål

Vill du hitta ditt drömjobb behöver du alltså börja med att fundera över vem du är och vad du vill. Det kan vara en väldigt svår fråga att besvara. Börja med att fundera över vad som är viktigt för dig för att må bra. Behöver du lugn? Stimulans? Utmaningar? Trygghet?

Formulera ditt mål i stil med: ”jag vill jobba på en arbetsplats där…”. Försök att vara så detaljerad som möjligt. Det gör inget om det känns som en omöjlighet att hitta en arbetsplats som uppfyller alla dina önskemål, målet är att hitta en arbetsplats som uppfyller tillräckligt många.

3. Gör en aktivitetsplan

Fundera över om det finns några riktiga arbetsplatser som liknar din egen drömarbetsplats. Vad krävs för att jobba där? Är det något du behöver utveckla hos dig själv? Vilka av dina kompetenser är viktigast att lyfta fram i ditt cv och personliga brev?

Gör en lista på tänkbara arbetsplatser och de aktiviteter du måste genomföra för att ta dig dit på intervju. Tänk på att hellre sätta många små mål än få stora. Poängen är att du varje vecka ska kunna göra någon aktivitet som tar dig ett steg närmare ditt drömjobb. Skriv hellre ”skicka mejl till företag X för att fråga om lediga tjänster” och ”uppdatera mitt cv” än ”komma på intervju till företag X”. För sedan in dina aktiviteter i en enkel tidplan.

4. Lär dig av dina misstag

Att söka arbete strukturerat innebär också du kan utvärdera hur du söker jobb. Då är det lättare att justera din väg. Det kommer också skapa en känsla av kontroll, du vet vad du gjort och du vet vad du ska göra – det är du som styr! Vad har fungerat? Vad har inte fungerat?

Lägg in löpande utvärderingspunkter i din aktivitetsplan, så slipper du slösa din tid på att göra saker som inte fungerar. Tveka inte för att ringa upp arbetsgivaren i efterhand och fråga vad du kan förbättra för att öka dina chanser nästa gång.

5. Ändra din plan

Att söka jobb är en process. Ibland går det inte som planerat. Då kan du ändra din plan. Du kommer att lära dig saker och utvecklas hela tiden. Även omgivningen förändras, vilket innebär att du behöver ändra din ursprungsplan.  Kanske behöver du revidera tiden det tar att nå ditt mål, men det betyder inte att du behöver släppa drömjobbet.

Poängen med en plan är inte att krampaktig hålla fast vid den vad som än händer, utan tiden du lägger på att faktiskt fundera över vad du vill och vad du behöver göra för att komma dit.

Sammanfattning

Om du vet vad du vill och siktar mot kan du lättare undvika misstag och ha större chans att trivas på lång sikt. Det innebär inte att du låser dig vid ett mål tio år framåt i tiden och sedan enbart fokuserar på det, utan snarare att du hittar rätt riktning att utvecklas i.

Att göra en grundlig planering är ingen ”quick fix”. Det kommer att ta tid. Det viktigaste är att ta första steget – börja redan nu! Genom att i förväg fundera ut vad som är viktig för dig kan du agera snabbare när den där drömannonsen dyker upp, eftersom du redan är förberedd.

Nyckelord: 

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Ja Nej