Ett bättre CV

Ett bättre cv

På nätet finns tusentals tips på hur du skriver ett bra cv. Det kan vara svårt att sortera bland alla tips och råd, vilket spelar störst roll för om du får jobbet eller inte? Vi frågade Johanna Smith, HR-specialist på Unionen med stor erfarenhet av rekryteringsprocesser, om det viktigaste.

1. Inkludera bara det som är relevant för den tjänst du söker

Det viktigaste när du skriver ditt CV är att lyfta fram det som är relevant för arbetet du söker, och för många arbetsgivare kommer din teoretiska utbildning att vara mer intressant än om du jobbat extra i butik. Med det sagt behöver du inte dölja dina erfarenheter, men tänk på att lyfta fram dem på ett relevant sätt. Du kan till exempel förklara hur ett ströjobb vid sidan av utbildningen breddat din kompetens, utan att du behöver gå in på detaljer.

2. Redovisa inte varenda poäng på högskolan

Försök att beskriva vad din utbildning i huvudsak har gått ut på och vad den har gett dig för profil, men du behöver inte gå in på varenda poäng du tagit. Men var inte rädd för att ta med den där 7,5-poängskursen du bara läste för skojs skull – OM den är relevant för tjänsten du söker. Har du exempelvis läst ett språk vid sidan av din utbildning ger det dig en värdefull sidokompetens i ett företag som jobbar internationellt.

3. Skriv en ny ansökan till varje tjänst

Det viktiga är att arbetsgivaren känner att din ansökan är relevant för jobbet du söker. Det ger rätt mycket när arbetsgivaren ser att man lagt ner tid och tänkt igenom sin ansökan. Det betyder inte att du måste skriva om hela ditt CV för varje ansökan, men det är bra att kolla igenom det innan så att det matchar jobbet och att informationen går snabbt att ta till sig.

4. Nyexad? Undvik studenters vanligaste misstag efter examen

Det vanligaste misstaget studenter gör när de söker jobb efter examen är helt enkelt att de söker fel tjänst. Många ansökningar kommer snett och personen har helt enkelt inte rätt profil för jobbet. Det är klart att man ska sikta på att få sitt drömjobb, men var beredd på att ta andra jobb på vägen, gärna sådana som stärker din kompetens och ökar dina möjligheter att få göra det du känner att du är bäst på.

Sammanfattning

Oavsett vilket format du väljer på ditt cv eller vilken tjänst du söker kommer följande fyra punkter att ge dig en riktigt bra ansökan. Använd dem gärna som kontrollfrågor innan du skickar iväg dina ansökningshandlingar till arbetsgivaren.

  • Är CV:t lättläst? Det ska gå snabbt att få en uppfattning om din profil. Hellre enkelt och lättläst än snyggt och krångligt.

  • Kan du stå för allt? Lyft fram det som är relevant för tjänsten och det du gör allra bäst, men ljug aldrig. Ett CV måste vara vattentätt.

  • Är det ett format som passar arbetsgivaren? Det pratas mycket om att man ska sticka ut, men om en arbetsgivare hanterar ansökningar i ett särskilt rekryteringssystem ska man absolut använda det för att ha större chans att få jobbet.

  • Har du besvarat VARFÖR du söker tjänsten? Visa att du vill ha jobbet och varför du vill ha det. Som arbetsgivare vill man ha engagerade anställda.

CV-mallar

Läs mer om olika cv och se exempel på olika sätt att strukturera ditt cv

CV-granskning

Du som är medlem får både ditt cv och personliga brev granskat av våra proffs inom fem arbetsdagar. Du får tydliga tips på hur du gör dina ansökningshandlingar ännu vassare och får konstruktiv feedback.

 

Nyckelord: 

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Ja Nej