En bra början på nya jobbet

Grattis, jobbet är ditt! Nu står du inför en rad nya uppgifter och utmaningar – så vad är viktigt att tänka på i början? Unionens coach Johan Fogelberg guidar till en bra start på den nya arbetsplatsen.

Vad bör jag kolla upp innan jag börjar mitt nya jobb?

– Du ska se till att du får ett skriftligt anställningsavtal redan innan du börjar eller allra senast första dagen. Där ska det vara tydligt vilka tider du jobbar, vad du ska göra på jobbet och vad du får i lön. Dubbelkolla att arbetsgivaren verkligen betalar dig för all tid du är på jobbet. Även om anställningen börjar med upplärning några dagar så ska du ha betalt för den tiden. Kolla också om arbetsgivaren har kollektivavtal, det innebär att det finns fler regler som hjälper dig att få koll på dina rättigheter och skyldigheter. I kollektivavtalet finns också olika försäkringar om du råkar ut för en olycka på jobbet eller blir sjuk. En seriös arbetsgivare har avtal. Kolla också vilka förväntningar det finns på dig, det är bra att veta om det är ok att vara junior i rollen och långsamt lära sig den, eller om du förväntas leverera redan från första dagen.

Vilka är de vanligaste misstagen en nyanställd gör?

– Vanligaste misstaget är att inte våga fråga! De du ska jobba med är mer seniora än dig, så är det när du är ny. Men glöm inte att du har blivit utvald för att arbetsgivaren tror på dig. Så när du får en uppgift i knät, försök först lösa den utifrån de instruktioner du fått. Om det visar sig att de inte räcker, se till att fråga. Gör det gärna på det sättet att du tar kontakt med chefen/kollegan och säger ”Jag tänker att jag ska lösa uppgiften på det här sättet. Vad tror du om det?” Då kan du få feedback på om du tänker rätt, eller kanske till och med tänker nytt. Det är också ett bra sätt att visa på hur just du resonerar. Ett annat vanligt misstag är att inte hänga med arbetskamraterna på luncher, afterwork etc. Försök att göra det i början av anställningen för att bygga upp den sociala kontakten. Ju bättre ni känner varandra desto lättare är det att samarbeta och lösa problem på jobbet. Även om afterwork inte är din grej så försök att vara med några gånger för att visa god vilja.

Vilka rättigheter samt skyldigheter har jag?

– Här finns det otroligt mycket att säga, men jag tycker att det viktigaste är att vara medveten om att du och arbetsgivaren har ett bindande avtal som reglerar bägges skyldigheter. Arbetsgivaren ska betala ut din lön och se till att du har en tydlig beskrivning av vilka förväntningar de har på dig i din nya roll. Du ska göra det som arbetsgivaren säger till dig (inom ramen för överenskommelsen) och du ska vara närvarande. Bästa sättet att få koll på de här frågorna är att hålla koll på anställningsavtalet och det eventuella kollektivavtalet eller personalhandboken på företaget. De täcker det mesta som gäller din anställning och sedan är det lagtexterna som gäller. Ring Unionen så fort du blir tveksam!

Vad ska jag tänka på när det gäller a-kassan?

– Det är dumt att inte vara med i a-kassan. A-kassan kostar bara en liten del av lönen, men kan göra skillnad om du blir av med jobbet. Blir du av med jobbet av någon anledning kan du i alla fall få en liten slant från a-kassan då du är arbetslös. Dessutom gäller bara Unionens inkomstförsäkring om du är med i a-kassan. Om du blir arbetslös betalas inkomstförsäkringen bara ut om a-kassan först fattat beslut att du har rätt till ersättning.

Beställ boken "En bra början"

Perfekt läsning för dig som snabbt vill få koll på både skrivna och oskrivna regler på nya jobbet. Vi har samlat det viktigaste när det gäller villkoren och rättigheterna på jobbet, tillsammans med checklistor och tips för att du så snabbt som möjligt ska få koll på din nya arbetsplats. Beställ här!

 

Nyckelord: 

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Ja Nej