Det personliga brevet

Det personliga brevet

Hur personlig bör man vara i sitt personliga brev? Var går gränsen för ointressanta detaljer och värdefull information kring din personlighet? Vi frågade Unionens coach Johan Fogelberg om hur du får till ett personligt brev som tar dig till intervju.

Vad är egentligen syftet med det personliga brevet?

– Syftet är att ta sig till en intervju. Därför ska brevet vara specifikt för arbetsgivaren och tjänsten. Brevet ska inte vara en personlig berättelse om dig utan handla om din relation till företaget. Researchen om företaget och vad de står för är jätteviktig. Jag tycker att du ska besvara följande tre frågor: varför vill jag jobba hos er, varför vill jag ha jobbet och varför passar jag för jobbet? Vi går igenom dem en och en.

De här tre frågorna ska du besvara i ditt personliga brev:
 

 1. Varför vill jag jobba just här?
  Vad associerar du med arbetsplatsen? Varför vill du tillhöra dem? De viktiga är att visa att du förstår arbetsgivaren och hur de arbetar. Läs på och lär dig vad de står för. Häng upp dig på något som du identifierar dig med, det kan till exempel vara värderingar, miljöarbete, struktur eller att du vet att alla anställda har tydliga roller. När du klär din känsla och det du associerar företaget med i ord kommer det att bli naturligt och personligt.
   

 2. Varför vill jag ha jobbet?
  Besvara frågan konkret och visa att du förstår förutsättningarna. Det räcker inte att säga att det är ett spännande jobb. Var proffsig och använd dig återigen av din research: hur uttrycker de sig på arbetsplatsen? Visa att du förstår vad som krävs och använd orden som de värderar högt. Ju mer kunskap du har om företaget ju mer trovärdigt är det att du verkligen vill ha jobbet. Ingen arbetsgivare gillar att känna sig som ”en i mängden”.
   

 3. Varför passar jag för jobbet?
  Ge några bra exempel som visar att du matchar profilen och passar verksamheten. Förutom relevans är effekten av det du genomför det viktiga. Vad har dina insatser lett till? Hitta erfarenheter hos dig själv som matchar det som efterfrågas i platsannonsen och förklara hur de har hjälpt dig att bli bra på det som nu efterfrågas. Om du går vidare till en intervju är det de här sakerna de lockats av och då ska du fördjupa din berättelse om dem på plats.

Personligt brev - mallar

Se exempel på olika format på personliga brev.

CV-granskning

Du som är medlem får både ditt cv och personliga brev granskat av våra proffs inom fem arbetsdagar. Du får tydliga tips på hur du gör dina ansökningshandlingar ännu vassare och får konstruktiv feedback.

 

Nyckelord: 

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Ja Nej