Att göra en bra anställningsintervju

Att göra en bra anställningsintervju

Grattis, du har kommit på intervju! Men hur ska du göra för att övertyga? Förbered dig väl, tänk igenom vad du vill lyfta fram och ljug inte – Johanna Smith, HR-specialist på Unionen, ger sina bästa tips för en lyckad anställningsintervju.

Hur förbereder jag mig på bästa sätt?

Läs på om företaget, besök deras hemsida och försök samla så mycket information som möjligt. Ju mer du kan om företaget, ju lättare har du att ställa initierade frågor. Tänk också igenom vad du vill berätta om dig själv. Gå igenom ditt cv och dina erfarenheter och fundera på hur du kan konkretisera de gemensamma nämnarna mellan det företaget söker och dina tidigare erfarenheter. Om du har en egen blogg kan den till exempel vara ett bevis på att du har koll på sociala medier och dessutom är driven och kan arbeta självständigt. Använd gärna riktiga exempel eller anekdoter som styrker det du skrivit i ditt cv.

Vad ska jag ha med mig?

Inget, om de inte bett om betyg eller liknande. Fråga när mötet bokas om det är något särskilt som de vill att du ska ta med dig.

Vilka är de vanligaste frågorna jag skall vara beredd på?

Man brukar få börja med att presentera sig och berätta om bakgrund och erfarenheter. Här är det viktigt att du beskriver hur din kompetens och dina egenskaper kan vara värdefulla för dem. De vill veta vad du kan tillföra. Fundera därför på vad du ska berätta om och vad du kan skippa. Fritidsintressen och hobbys kan till viss del ge en bild av vilken typ av person du är, men håll presentationen av ditt privatliv kort och fokusera istället på erfarenheterna från dina studier och ditt arbetsliv.

Hur stor roll spelar klädsel?

Det beror på var du söker jobb. Vissa branscher har väldigt tydliga klädkoder och då bör du hålla dig till dem. Det är trevligt om det syns att du ansträngt dig, samtidigt ska du välja kläder som du inte är obekväm i. I slutändan handlar det om att dina kläder inte bör stjäla fokus från dig själv, varken på ett negativt eller positivt sätt.

Vilka är de vanligaste misstagen man gör?

Du skall självklart framhålla dina positiva egenskaper, men håll dig till sanningen och ljug aldrig på intervjun. Det är också viktigt att svara på den fråga som ställs. Som arbetsgivare kan man inte vänta sig briljanta svar på varje fråga, men man ska inte heller behöva ställa samma fråga flera gånger. Det är bättre att tänka efter en stund för att kunna ge ett genomtänkt svar, än att försöka komma undan frågan. Svara hellre ärligt och rakt, även om svaret inte är det du misstänker att arbetsgivaren vill höra.

Hur följer man upp anställningsintervjun på bästa sätt?

Direkt efter intervjun kan du fråga vad du kan förvänta sig för kontakt om den som intervjuat dig inte säger det. Har du sedan inte fått någon återkoppling under den tiden kan du själv ta kontakt och fråga hur rekryteringsprocessen går. Om du måste ha snabbt besked kring om du går vidare eller inte är det bra att tydliggöra det så tidigt som möjligt under intervjuprocessen.

 

 

Nyckelord: 

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Ja Nej