Medlemsavgiften blir avdragsgill

Från och med den 1 juli 2018 blir medlemsavgiften till Unionen avdragsgill med 25 procent. Se vad din medlemsavgift blir efter skattereduktion.

Shape Created with Sketch.

Skattereduktion för fackföreningsavgift i din deklaration

Sedan 1 juli 2018 är medlemsavgiften till Unionen avdragsgill med 25 procent. Det innebär att du som under perioden betalat mer än 400 kronor i medlemsavgift till Unionen får tillbaka 25 procent av summan i skattereduktion. Unionen har skickat en kontrolluppgift till Skattemyndigheten och du kan se vilket belopp du får tillbaka i din inkomstdeklaration under ”Preliminär skatteuträkning”. Tyvärr har Skattemyndigheten skrivit ut fel medlemskap under specifikationen. Du behöver inte kontakta oss eller göra någon ändring för att det står fel namn, varken hos Unionen eller Skatteverket.       

Vad innebär detta för dig?

Att medlemsavgiften blir avdragsgill betyder att du som under året betalat mer än 400 kronor sammanlagt i medlemsavgift till Unionen får 25 procent skattereduktion på summan. Se vad din medlemsavgift blir efter skattereduktion i tabellen nedan.

Så här funkar skatteavdraget

  1. Du är medlem i Unionen och betalar medlemsavgift, vanligtvis 225 kronor i månaden.
  2. Vid årets slut får du en kontrolluppgift från Unionen på den avgift du betalat under året.
  3. Avdraget på 25 procent görs med automatik i deklarationen och du får därigenom tillbaka 25 procent av medlemsavgiften i form av sänkt skatt.
  4. Betalar du 225 kronor i månaden och har varit medlem i 12 månander får du tillbaka 675 kronor.
  5. Medlemskapet kostar i realiteten, utslaget på årets tolv månader,  169 kronor i månaden.
     

Så här blir det i kronor och ören: 

Månadslön före skatt:  Månadsavgift: Efter skatteavdrag:
0 - 12 000 kr 50 kr 38 kr
12 001 - 15 000 kr 100 kr 75 kr
15 001 - 19 000 kr 150 kr 113 kr
19 000 kr -  225 kr 169 kr

Kontrolluppgift skickas från Unionen till Skatteverket

Eftersom reformen börjar gälla den 1 juli blir det först i nästa deklaration du kan se avdraget och det blir då för halva årets inbetalningar. Du behöver inte själv ansöka om att göra avdraget, Unionen kommer att skicka kontrolluppgift till Skatteverket inför deklarationen.*

* Den som inte vill att Unionen ska meddela Skatteverket om inbetalda medlemsavgifter uppmanas höra av sig om detta så undantas de uppgifterna. Observera att du då också undantas från skattereduktionen. Kontakta oss

 

Läs mer om bakgrunden till riksdagsbeslutet

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?