År 2016 funderade 1,8 miljoner svenskar på att byta jobb, visar Unionens egna undersökningar. 700 000 av dessa valde dock att stanna kvar på sin nuvarande arbetsplats. Jaana Lindström, som utbildar chefer hos Unionen Chef, är inte förvånad:
– Jag har träffat personer som funderat i tre år innan de har tagit steget. Att gå från tanke till handling kan vara jobbigt, en del orkar inte genomföra detta utan fastnar i ett ”uppskjutarbeteende”.
Samtidigt råder hon att man noga funderar på varför man vill byta innan man startar jakten på ett nytt jobb, då det är en krävande process:
– Att söka jobb tar tid och man måste göra ganska mycket för att få drömjobbet. Uppdatera cv:t och sin LinkedIn-profil, kontakta och marknadsföra sig till headhunters, skriva ansökningar, förbereda sig för intervjuer, gå på många intervjuer, välja rätt referenspersoner och kontakta dem och jobba på sitt nätverk.
Handlar om relationer
Ewa Jonasson, coach på Unionen Stockholm, lyfter fram nätverkande som en komponent i sökandet efter ett nytt chefsjobb:
– Det handlar om att bygga relationer så att man över tid kan inventera i sitt nätverk för att komma fram till vilka man kan kontakta.
Nätverkande handlar om att vilja skapa relationer på lång sikt. Det ska kännas äkta för trovärdighetens skull.
Hon påpekar att nätverksbyggande i dag inte endast sker vid fysiska möten, Linkedin har på senare år blivit en arena för såväl nätverkande som rekrytering:
– Därför kan det vara bra att ha en uppdaterad profil, dessutom finns det specialnischade grupper på Linked In där man kan hitta andra i liknande roller och bygga nätverk den vägen.
– Nätverkande handlar om att vilja skapa relationer på lång sikt; det ska kännas äkta för trovärdighetens skull. Att nätverka handlar inte bara om att prata om sig själv, utan det handlar om att vara generös, ju mer du bjuder på desto mer får du tillbaka. Visst kan det handla om ”business” i slutändan men grunden måste ligga i att relationen är äkta.
Ta inte ett jobb för att någon viftar med miljoner dollarsedlar framför näsan. Du ska aldrig ta ett jobb för statusens skull
Frida Boisen: ”Jag lär mig alltid någonting”
En som ofta byter chefsjobb är Frida Boisen, med mångårig erfarenhet i mediebranschen.
Hon berättar att hon försöker vara på en arbetsplats i max tre år innan det är dags att dra vidare. Just nu är hon chef för digitala medier hos Bonnier Magazines & Brands.
– Jag lär mig alltid någonting av en ny arbetsmiljö, alla företag står inför olika utmaningar. Sedan tycker jag att jag blir en bättre chef ju fler människor jag jobbar med och ju fler organisationer jag lär känna. Det är klart att jag får nya utmaningar som jag kan ta med mig till nästa jobb.
Tycker fler borde våga
Fler chefer borde våga ta steget och gå vidare – men av rätt anledningar, anser Boisen:
– Ta inte ett jobb för att någon viftar med miljoner dollarsedlar framför näsan. Du ska aldrig ta ett jobb för statusens skull. Det kan låta himla bra och vara frestande: ”Wow, ska jag bli den här superchefen på det här coola företaget? Oj, vad folk kommer tycka det är coolt”. Men det handlar inte om vad folk tycker, utan det handlar om vad du tycker och vad du brinner för.
Däremot är det helt på sin plats att våga vara tuff i löneförhandlingarna med en ny arbetsgivare, menar Boisen. ”Vet om ditt värde”, är en devis hon försöker följa:
– Klart du ska passa på! Du är ju värd det här jobbet och det är klart att du ska ha en lön som är rimlig och en lön som är riktigt bra. ”Ta ifrån tårna” brukar jag säga till mina vänner när de blir erbjudna nya fina chefsjobb.
Ta reda på villkoren
När man väl fått ett erbjudande gäller det att som chef noga ta reda på villkoren i det nya avtalet. Det menar Martin Wästfelt, chefsjurist hos Unionen:
– Många blir smickrade och glada över att få ett nytt jobb och en högre lön, men tar lite för lätt på allt annat som ska regleras i avtalet. Hur ser det ut med , semester och tjänstepension? Utan ett kollektivavtal är det oerhört viktigt att man får till regleringar kring flera frågor i sitt avtal.
Man måste sätta sig ini i alla de här sakerna
Han pekar på ytterligare faktorer att undersöka innan bytet av jobb: eventuella konkurrensklausuler och uppsägningstider i ens nuvarande avtal:
– Vår rådgivning kring dessa frågor har ökat kraftigt. De här frågorna blir allt vanligare och kan skapa problem för den enskilde. Man ska vara medveten om att juridiken tillåter ganska starka bindningar i avtalen och risken finns att man står utan skydd i glappet mellan två jobb. Man måste sätta sig in alla de här sakerna och inte vara naiv.
Varför vill man vara chef?
Hur ska man då lyckas på sitt nya jobb som chef? Enligt Ewa Jonasson ligger nyckeln till framgång hos individen:
– Först och främst ska man tänka igenom varför man vill vara chef och sedan hur man vill vara som chef, helt enkelt att man har funderat igenom intentionen med sitt ledarskap. En viktig faktor är tydlighet, ett ramverk för vad man förväntar sig av de anställda, det skapar trygghet.
Hon har också en personlig reflektion kring vad som skapar en framgångsrik och omtyckt chef: hennes egen far som under många år var bland annat klinikchef på Danderyds sjukhus.
– Han sade alltid: ”Alla människor vill bli sedda och lyssnade på, var nyfiken och ställ frågor. Lita på dina anställda att de kan sitt jobb och ge dem goda förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Då kommer det gå bra”.