Kränkande särbehandling

De svåra samtalen - digital föreläsning. Du som chef har ansvar för att arbetsmiljöarbetet följs på arbetsplatsen – och att ingen utsätts för kränkande särbehandling.

Hur tacklar vi kränkande särbehandling och mobbning? 

Definitionen av mobbning handlar om systematiska trakasserier av en individ eller individer. 
– På arbetsplatser handlar det ofta om maktutövning med ett negativt syfte – att någon försöker förbättra sin position på någon annans bekostnad. Det måste förebyggas. Det är arbetsgivarens ansvar att förhindra kränkningar av alla slag.

Här i det tredje avsnittet får du lära dig mer om vilka signaler och tecknen på kränkande särbehandling det är bra att vara uppmärksam på. Du får även tips på hur du som chef ska agera.

Ett kort smakprov på del 3 "Kränkande särbehandling" (1 min).

Som medlem kan du logga in och se hela del 3 ”Kränkande särbehandling”.

Lär dig se och vara uppmärksam på signalerna

– Det är inte lätt att veta när en annan person känner sig kränkt, säger Caroline. Det är chefens ansvar att arbetsmiljöarbetet följs på arbetsplatsen – och att ingen utsätts för kränkande särbehandling.

– Du som chef måste samtidigt känna dig trygg i att du vet vad du ska göra om någon blir utsatt för kränkande särbehandling – att det finns ramverk och policys att förhålla sig till, säger Caroline.

– Kränkande särbehandling eller mobbning på arbetsplatsen sker ofta i det dolda, det handlar om subtila beteenden bland medarbetarna, säger Anders. En annan problematik är att den utsatta kan skylla på sig själv – och tro att det kanske är hens fel att hen är utsatt. Så du som chef måste vara väldigt uppmärksam på vad som sker i ditt team. 

Digital föreläsning

Det svåra samtalen är en föreläsning i fem delar med Anders Kinding och Caroline Wiklund som handlar om de svåra samtal man ställs inför i rollen som chef och ledare. Caroline Wiklund är stresscoach och utbildare på Unionen. Anders Kinding är ledarskapskonsult och författare och har i över 20 år arbetat med att utveckla och utbilda chefer

Se de övriga delarna av föreläsningen

Om att hålla svåra samtal

En föreläsning om de svåra samtalen du som chef kan behöva ha med dina anställda.

Känsliga frågor

I vilka situationer är du som chef tvungen att ta de svåra samtalen?

Sexuella trakasserier

Vad kan du som chef göra för att förebygga och prata om sexuella trakasserier?

Vad är kränkande särbehandling

Vet du skillnaden på mobbning kränkande särbehandling och diskriminering? 4 av 10 privatanställda tjänstemän har upplevt kränkande beteende på sin arbetsplats under det senaste året.

Även chefer blir mobbade

Mobbning är ett utbrett arbetsmiljöproblem på våra arbetsplatser. Det kan vara särskilt stigmatiserande att erkänna att man blir mobbad som chef.

Anonym berättelse om kränkande särbehandling

"Du har inte förbättrats alls" - chefens ord var inte oväntade, men högg ändå till i magen. Det var lönesamtal och jag hade varit på arbetsplatsen ungefär ett år.
Shape Created with Sketch.

Lär dig mer om ledarskap, arbetsmiljö, lön och jämställdhet på Unionen Chef Play. Där hittar du podden Mellanchefen emellan, filmer, e-utbildningar och mycket mer.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg