Bil i tjänsten

Om du behöver använda bil i tjänsten finns två alternativ. Antingen använda en tjänstebil från arbetsgivaren, eller din egen bil och då få ersättning för dina kostnader. Om du får använda tjänstebilen även privat, kallas det förmånsbil.

Det saknas lagstiftning och andra särskilda regler om hur arbetstagare får använda tjänstebil. Därför har Unionen gjort en sammanställning av bra saker att tänka på att reglera i ett avtal om tjänstebil och om egen bil i tjänsten. Listan är inte uttömmande. Kontakta Unionen om du behöver individuell rådgivning kring avtal om tjänstebil och egen bil i tjänsten.

Tjänstebil

En tjänstebil används endast i tjänsten. Du får använda din tjänstebil privat i "ringa omfattning" utan att det beskattas som en förmån.  Med ringa omfattning menas högst 10 tillfällen per år med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil.

Förmånsbil

Använder du tjänstebilen privat kallas det förmånsbil. Att köra privat med en tjänstebil är en löneförmån . En förmånsbil får användas för privata resor på fritiden och i regel även under semester. Du som förare betalar inkomstskatt för förmånen att du själv får använda bilen. Att använda en tjänstebil ska skiljas från att använda egen bil i tjänsten, vilket inte räknas som en förmån.

Ersättning när du använder egen bil i tjänsten

När du reser med egen bil i tjänsten, ska arbetsgivaren ersätta dig för de kostnader som du får av detta. Det vanligaste är att arbetsgivaren betalar ut det schablonbelopp som Skatteverket fastställt och som inte behöver inkomstbeskattas. 2018 uppgår det fastställda schablonbeloppet till 18:50 kr per mil.

Eftersom bilen kostar mer än det skattefria schablonbeloppet, rekommenderar Unionen att arbetsgivaren betalar mer. Du får skatta för mellanskillnaden.

Om du inte får ersättning från din arbetsgivare, ska du göra avdrag i din inkomstdeklaration.

 

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?