Nej till avtalsförslag!

Med en vecka kvar av avtalsförhandlingar inom industrins område kom idag fackens svar på opartiska ordförandens förslag.

Bild på Martin Linder i PNG-format, 
211119 Martin Linder_Friköpt_Fotograf_Peter_Knutson_F3A8386png

2023-03-24

– Detta bud kan vi inte acceptera och det måste till stora förändringar för att vi ska kunna teckna ett avtal. Löneökningarna måste vara väsentligt högre och avtalens lägsta löner måste höjas mer! Utan detta kommer det inte vara möjligt att komma överens om ett nytt avtal. Nu måste arbetsgivarna ta sitt ansvar, det är inte rimligt att våra medlemmar inte ska få högre löneökningar när företagen fortsatt genererar höga vinster, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

I går presenterade opartiska ordföranden sitt förslag och idag kom fackens svar. Det är ett entydigt nej till förslaget.

Den enskilt viktigaste frågan för Unionens medlemmar i årets avtalsrörelse är en schysst löneutveckling över tid.

När vi nu går in i den sista veckan av tuffa förhandlingar är det fullt fokus på högre löneökningsnivå, höjda lägstlöner och avsättningar till flexpension för Unionens medlemmar. För att vi ska kunna sluta ett avtal behövs ett betydligt bättre innehåll och en rejäl förflyttning från arbetsgivarna, säger Martin Linder.

Samtidigt är han försiktigt positiv till förslaget att avtalens lägstalöner ska höjas.

Det är ett oerhört viktigt krav som ger de med lägst marginaler en betydande höjning av sin lön. Vi måste ta vår del av ansvaret för att alla våra medlemmar ska kunna ställa mat på bordet. Det föreslagna krontalet är inte tillräckligt högt, säger Martin Linder.

Även Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt tycker att budet är för dåligt.

Det motiverar oss inte att ska gå ifrån vårt krav på ett ettårigt avtal. Dessutom saknar vi helt avsättningar till deltids- respektive flexpension. Det gör det omöjligt för Unionen att säga ja till förslaget, säger Martin Wästfelt.

Nu väntar en vecka med intensiva förhandlingar innan parterna ska vara överens den 31 mars.

Det kommer inte att bli lätt, menjag utgår ifrån att vi har ett resultat när nuvarande avtal går ut i slutet av nästa vecka, säger Martin Wästfelt.