Bra med tydlig räntehöjning, men Riksbanken måste kunna svänga om snabbt

Det är nödvändigt att Riksbanken idag höjer räntan med 1 procentenhet, men Riksbanken behöver vara försiktig med ytterligare höjningar. – Annars är risken att jobb försvinner i onödan, varnar Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen

2022-09-20

– Riksbanken var sen på inflationsbollen. Men framåt kan Riksbanken bli överrumplade över att inflationstakten går ner snabbt. Risken är uppenbar att de framöver tar i för mycket och kyler av ekonomin mer än vad som behövs. Då tappar vi jobb och välstånd i onödan, säger Katarina Lundahl chefsekonom på Unionen.

– Det är rimligt att Riksbanken idag beslutar om en tydlig räntehöjning. Men lika viktigt att Riksbanken är lyhörd framåt och inte trycker till svensk ekonomi för hårt. Hushållens konsumtion kommer tyngas kraftigt av höjda elräkningar som så att säga gör en del av jobbet åt Riksbanken, säger Katarina Lundahl.

– Riksbanken behöver också fundera över hur mycket den ska skrämma upp hushållen med att räntan kan nå höga nivåer. Det lär sannolikt inte behövas, säger Katarina Lundahl.

Läs Katarina Lundahls kommentar på Unionen opinion.

För intervjuförfrågan och kommentarer från Unionens chefsekonom

Kontakta: Johanna Greén, pressekreterare, tfn 072-469 05 91, johanna.green@unionen.se