Flest lediga tjänstemannajobb i Stockholm. Här är listan över hetaste jobben!

Av alla lediga jobb finns var tredje i Stockholm. Länet ligger också i topp med störst andel av de lediga jobben inom tjänstemannayrken. – Det pekar på en högkvalificerad arbetsmarknad och en stark arbetsmarknadsutveckling i länet, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

2021-11-29

Unionen har analyserat Arbetsförmedlingens statistik över lediga jobb. Analysen visar att det finns cirka 100 000 lediga jobb hos Arbetsförmedlingen. Över hälften av de lediga jobben är tjänstemannajobb, 54 procent eller drygt 57 000 arbetstillfällen.

Var tredje ledigt jobb finns i Stockholm. Det innebär att Stockholm har fler lediga jobb än som förklaras av länets befolkningsstorlek och därmed just nu är Sveriges jobb-motor.

Stockholm har också mer högkvalificerade jobb än riket i stort. I Stockholms län kräver var tredje ledigt jobb en fördjupad högskolekompetens, jämfört med var fjärde ledigt jobb för övriga landet. Den yrkesgrupp som ligger i topp med flest lediga jobb i Stockholm är mjukvaru- och systemutvecklare.

– För att möta det skriande och växande behovet av till exempel IT-kompetens måste Sverige jobba brett. Vi behöver höja de arbetslösas kompetens, men också lyfta vidare de som redan har jobb. Arbetsgivarna måste satsa mer på att kompetensutveckla sina egna medarbetare, säger Katarina Lundahl.

– Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för Stockholm Nu gäller det att politiken gör sitt. Det behövs ett utbildningsutbud som gör det lätt att växla upp sin kompetens. Här finns stora brister. Omställningsstudiestödet måste också komma på plats så att man har råd att plugga. Bara då kommer det gå att fylla jobben som skapas, avslutar Katarina Lundahl.

Här är listan över hetaste jobben i Stockholm

Mjukvaru- och systemutvecklare är det hetaste jobbet i Stockholm. Yrket ligger även i topp med flest lediga jobb i riket som helhet.

  1. Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.
  2. Företagssäljare
  3. Telefonförsäljare m.fl.
  4. Grundutbildade sjuksköterskor
  5. Kundtjänstpersonal
  6. Marknadsanalytiker och marknadsförare m.fl.
  7. Ingenjörer och tekniker inom elektroteknik
  8. Personal- och HR-specialister
  9. Grundskollärare
  10. Övriga förmedlare
  11. Redovisningsekonomer
  12. Supporttekniker, IT
  13. Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl.
  14. Övriga designer och formgivare

Källa: Platsbanken