Unionen: Regeringen vill investera sig ur krisen – men vem ska göra jobbet?

Regeringen vill investera sig ur krisen. Men för att lyckas måste det finnas personer med rätt kompetens som kan göra jobbet. – Risken är stor att vi kommer ha mängder av jobb som få kan utföra - samtidigt som arbetslösheten ökar, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen om budgetpropositionen 2021.

2020-09-21

Regeringen satsar stort på bland annat gröna investeringar i höstbudgeten. Det skapar nya arbetstillfällen som kräver hög utbildning och specialiserad kompetens. Unionen välkomnar utökade resurser till yrkeshögskolan och satsningen på livslångt lärande på universitet och högskolor som finns med i höstbudgeten.

– Men det är fortfarande en droppe i havet mot vad som behövs. Snabbaste vägen för att fylla kompetensluckorna är insatser för redan yrkesverksamma. Här gör regeringen inte tillräckligt, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

Unionen saknar helt satsningar på bättre fungerande validering av befintlig kompetens.

– Nu finns horder av yrkesverksamma som vill ställa om till nya jobb. De ska inte behöva börja från början, utan måste kunna dra nytta av de erfarenheter de har. Det är alldeles för svårt idag. Här finns färdiga förslag som ligger i regeringens byrålåda, men inget händer, säger Katarina Lundahl.

Stöd för kompetensutveckling vid korttidsarbete kommer för sent

Unionen tycker det är bra att det införs stöd till företag för att de ska kunna kompetensutveckla medarbetare vid korttidsarbete. Men stödet, som införs 1 januari, kommer alldeles för sent.

– Då kommer många företag ha slutat använda sig av korttidsarbete och vi har missat ett viktigt fönster för kompetensutveckling. Vi är också oroliga att kostnadstaket per person kommer sättas alldeles för lågt, säger Katarina Lundahl.

Unionen är också bekymrad över att det saknas tydliga besked om vad som gäller för systemet med korttidsarbete som helhet efter årsskiftet.

– Systemet behöver vara riggat för att det kan komma en ny dipp i ekonomin. Företagen måste kunna ha möjlighet att använda sig av korttidsarbete även under början på nästa år, säger Katarina Lundahl.