Personligt brev - mallar

Det personliga brevet är en viktig del av din formella jobbansökan. Brevet kompletterar ditt professionella och formella CV och förklarar varför du vill jobba just hos den här arbetsgivaren och varför du vill ha just den här tjänsten.

Det personliga brevet dig en bra chans att verkligen förtydliga vad du kan erbjuda arbetsgivaren och samtidigt utveckla de viktigaste kompetenserna från ditt CV. Du kan tillföra relevant information som ökar dina chanser och som du inte finner plats för i ditt CV.

Gör förarbetet först
Innan du börjar skriva det personliga brevet bör du analysera annonsen och ta ut nyckelorden. Om inte annonsen är helt glasklar så ställ gärna kompletterande frågor till arbetsgivaren för att få information som hjälper dig strukturera din ansökan. Tre frågor som kan ge dig mycket information kan vara:

  • Var ligger tyngdpunkten i tjänsten?
  • Vilka är de största utmaningarna i tjänsten?

  • Vilka erfarenheter är viktigast för tjänsten?

Utifrån svaren kan du notera dina starkaste kompetenser som matchar önskemålen och se till att just dessa lyfts upp i ditt personliga brev framför övriga argument. Beskriv gärna dina kompetenser med konkreta exempel.

Fokusera på framtiden
Det du kan tänka på är att det personliga brevet beskriver vart du är på väg och vilket som är nästa steg i din karriär . Du berättar vad du kan tillföra med din kompetens och vilka utmaningar du kan vara behjälplig med att bemöta. Du knyter an till företagets värderingar och talar tydligt om hur du blir en tillgång för dina framtida kollegor. Det personliga brevet har fokus på framtiden till skillnad mot ditt CV som är din levnadsbeskrivning fram till idag.

Checklista då du skrivit ditt personliga brev

  • Har du varit tydlig med varför du vill ha just den här tjänsten?

  • Har du berättat varför du är intresserad av tjänsten?

  • Har du nämnt vilka utmaningar du vill bidra med lösningen på?

  • Har du uttalat vad som gör dig unik?

Utformning av det personliga brevet

Formellt personligt brev - mall
Passar bra då du ska söka dig till myndigheter, statliga verk eller större organisationer.  

Informellt personligt brev - mall
Passar i alla andra situationer.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?