Vill du fortsätta jobba på distans? Klira det med chefen
Vill du fortsätta jobba hemifrån även efter pandemin? Då är det smart att reglera saken med chefen, så att det inte uppstår missförstånd och du hamnar i trubbel hos chefen. Unionens förbundsjurist berättar vad du ska tänka på.
Under pandemin skickades många svenskar hastigt och lustigt hem för att jobba vid köksbordet. Ovanliga tider kräver ovanliga åtgärder – helt okej. Men tiden gick, många av oss började gilla de nya arbetssätten och vill nu fortsätta jobba på distans – i alla fall någon eller några dagar per vecka. Ja, en global undersökning från EY visar att hela 54 procent skulle välja att säga upp sig om man inte längre får någon form av flexibilitet kring när och var man jobbar även efter pandemin. Framförallt millennials är benägna att byta arbetsgivare av den orsaken. Och en tredjedel av Unionens klubbar tror att det går lättareatt attrahera nya medarbetare om man erbjuder möjlighet till distansarbete, visar Unionen branschbarometer. Tillhör du gruppen som vill fortsätta jobba på distans på hel- eller deltid, så är det dags att reglera det i ett avtal. Om det finns en klubb på ditt företag, så börja med att prata med dem om vilka överenskommelser som finns, kanske kan de också hjälpa till med att göra individuella avtal.
– Står det inget om distansarbete i ditt
anställningsavtal
så ska du alltid försäkra dig om att det är okej med arbetsgivaren att du jobbar hemifrån. Reglera både i vilken omfattning du får jobba på distans, och om det är okej att jobba från andra platser än ditt hem. Kanske vill du sitta och jobba i stugan i Småland ibland, eller hos din gamla pappa i Linköping, säger Unionens förbundsjurist Susanna Kjällström.
Måste avtalet vara skriftligt, eller räcker det att jag och chefen pratar ihop oss?
– Det kan räcka med en muntlig överenskommelse, men jag skulle rekommendera att uppgörelsen finns formaliserad på något sätt. Annars är risken att ord står mot ord i en konflikt, att chefen säger att det där har ni minsann aldrig kommit överens om, och ger dig ogiltig frånvaro.
Och hur formellt ska det då vara?
– Vissa företag tar fram skriftliga rutiner för distansarbete som gäller för och kommuniceras till alla anställda. Annars kan det räcka med ett mejl, där det tydligt framgår vad ni har kommit överens om.
Tänk på att saker förändras
Susanna Kjällström vill också uppmana dig att ta höjd för att saker kan förändras. Just nu kanske det passar dig utmärkt att jobba hemifrån, men så händer det något i privatlivet som förändrar allt. Kanske blir din sambo allvarligt sjuk, kanske ska ni separera och du får ett mindre boende utan kontor. Du kanske hyr du i andra hand och får inte bo kvar, eller så börjar det kännas ensamt att sitta hemma så många dagar i veckan.
– Vad händer om det av olika skäl inte längre fungerar för dig att jobba hemifrån? Det här är viktigt att tänka på när man skriver sitt avtal. Unionens inställning är att du bör kunna ändra dig snabbt, i princip till nästa dag. Arbetsgivaren ska kunna erbjuda en kontorsplats.
6 saker för distansare att klira i avtal
Giltighetstid. Gäller överenskommelse tills vidare eller under en viss tidsperiod? Det är en god idé att avtala om en viss tidsperiod, och sedan utvärdera hur arbetet har fungerat. Det kan även finnas anledning att överväga att reglera frågan om
uppsägningstid
av överenskommelsen. Dina förutsättningar kan förändras snabbt.
Omfattning. Fundera på i vilken omfattning hemarbetet ska gälla. Exempelvis bör det framgå vad arbetsgivaren har sagt ja till. Hur många dagar per vecka får du jobba hemma? Och får du själv välja dagar eller inte?
Arbetstid. Parterna bör tydliggöra hur arbetstidens förläggning ska se ut och hur övertidsarbete ska kompenseras. Klira också hur stor flexibilitet du har. Du kanske gillar att åka och handla mitt på dagen, för att jobba lite till på kvällen. Är det okej för chefen? Här kan det lätt uppstå missförstånd, där chefen förväntar sig att du ska vara tillgänglig och svara på mejl och i telefonen.
Uppföljning och rapportering. Hur stämmer ni av att arbetet flyter på som det ska?
Utrustning. Diskutera och reglera vilken utrustning arbetsgivaren tillhandahåller i ditt hem. Bestäm också vem som ansvarar för transport av dessa saker hem till dig, installation och transport åter till kontoret. Utgångspunkten är att arbetsgivaren ska ansvara för nödvändiga arbetsredskap om överenskommelse om hemarbete har träffats. Men självklart beror det här på om du själv vill sitta hemma och jobba en dag varannan vecka, eller om chefen vill att du ska jobba hemifrån fyra-fem dagar i veckan.
Övriga kostnader. Hemarbete bör inte innebära ökade kostnader för dig. Så diskutera hur eventuella merkostnader ska regleras. Kanske har arbetsgivaren satt upp regler som gäller alla. Annars kan du försöka förhandla till dig att få wifi och kostnader för skrivare betalda.
”Krig och inflation – därför går Sverige ändå bra”
Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Tillvaron kantas just nu av dystra rubriker om krig och
inflation
. Ja, sedan Rysslands invasion av Ukraina har priset på såväl olja, som gas och matvaror ökat, och inflationen spunnit iväg. Men trots det är framtidstron i det svenska näringslivet stor, enligt Unionens klubbar. Och Sverige kommer att klara den nuvarande turbulensen bättre än många andra länder, visar Unionens senaste konjunkturanalys.
– Utan kriget kanske vi hade haft en ännu bättre utveckling, men vi ser ändå att många saker tar fart nu när pandemin har klingat av. Om vi jämför med för ett år sedan då vi satt hemma för jämnan, så är det inte konstigt att Unionens fackklubbar inom exempelvis tjänstesektorn är rekordpositiva nu, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.
Men priserna ökar ju även för företagen, så hur kan de klara sig så bra?
– I viss mån tänker sig företagen höja priserna, men framförallt ser man en tillväxt i försäljningen, vilket skapar vinster.
Många nya jobb
En anledning till de positiva tongångarna är att svensk industri klarar sig bra, trots oron i omvärlden – och den är en viktig motor för svenskt näringsliv i stort, genererar uppdrag även åt underleverantörer och konsulter. Enda delbranschen som tydligt drabbas av de globala problemen tycks vara fordonsindustrin, där man tror att försäljningen kommer att backa lite.
Katarina Lundahl, Unionens chefsekonom
– Men även här är självförtroendet stort, man fortsätter anställa och investera. Det beror på att orderingången är stark. Det är alltså inte efterfrågan som är problemet, utan svårigheter med underleverantörer och fraktproblem.
Ett tydligt tecken på företagens framtidstro är att många planerar att anställa, framkommer när Unionen har frågat sina förtroendevalda.
– Delvis handlar det om en uppstuds efter pandemin, men de positiva anställningsplanerna finns i alla branscher, även de som gick bra under corona-krisen, säger Katarina Lundahl.
Därför står vi starka i en tid av oro – 5 anledningar
Vi ligger rätt i tiden. Generellt ligger svenska företag rätt i tiden, och levererar hållbara produkter och lösningar kopplade till klimatomställningen. Därav god efterfrågan.
Sveriges beroende av Ryssland är mindre. I jämförelse med vårt konkurrentland Tyskland är vi mindre beroende av ryska insatsvaror och rysk energi. Vi får därför inte riktigt lika höga elpriser, framförallt inte norra Sverige, vilket ger våra företag fördelar. Och i den mån vi har exporterat till Ryssland, så har man nu kunnat styra om varorna till andra länder, eftersom efterfrågan generellt är så stor just nu.
Branscher stärks av turbulensen. Skogs- och träindustrin, där vi har konkurrerat med Ryssland och Ukraina, har både priserna och efterfrågan ökat när utbudet nu minskat. Även försvarsindustrin och företag som levererar gruvutrustning vädrar morgonluft.
Svenska hushåll står stadigt. Inflationen urholkar visserligen den privata ekonomin, men Sverige har färre fattiga hushåll än länder med större inkomstspridning, och många har en buffert att ta av. Efter pandemin finns också en vilja att ta lite av sparpengarna för att unna sig saker. Den andra delen är att vi tror på ett ökat antal sysselsatta, vilket gör att fler kan konsumera. Dessutom har den svenska staten muskler att gå in och stötta hushåll vid behov.
Vår lönebildningsmodell kan ge lägre inflation. I Sverige liksom andra länder är man nu orolig för att inflationen ska bli en spiral som stärker sig själv: När priserna stiger kommer kraven på högre löner, vilket innebär att företagen måste höja sina priser – och så är spiralen igång. I Sverige har vi en centraliserad lönebildningsmodell, som bygger på att kraven på löneökningar hänger samman med företagens lönsamhet. Går företagen bra, finns det skäl att kräva högre löner (de som producerar ska ha sin rättmätiga del av kakan). Men vi gör det inte enbart för att inflationen och priserna ökar. Vi tror därför att Sverige har goda förutsättningar för en snabbare nedgång i inflation, vilket gynnar såväl hushåll som företag.