Nytt grepp i Almedalen - medlemsmingel för att väcka engagemang att bli förtroendevald

Människors engagemang kan förändra våra arbetsplatser och medlemmar i Unionen behövs. Det var temat när Unionen tog ett nytt grepp under Almedalsveckan och bjöd på ett mingel för medlemmar.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
mingelbild
Martin Linder, förbundsordförande på Unionen, Henry Catalini Smith, klubbordförande på Spotify, Sen Kanner, klubbordförande på Klarna och Peter Hellberg, 1:e vice ordförande på Unionen.

Publicerad 30 juni 2023

Människors engagemang kan förändra våra arbetsplatser och medlemmar i Unionen behövs. Det var temat när Unionen tog ett nytt grepp under Almedalsveckan och bjöd på ett mingel för medlemmar.

Många som deltar i Almedalsveckan är även medlemmar i Unionen. Därför passade Unionen på att under politikerveckan få fler medlemmar att bli nyfikna på att få inflytande och möjlighet att påverka på jobbet genom att ta ett fackligt förtroendeuppdrag . Idag har Unionen cirka 28 000 förtroendevalda och siktet är inställt på att år 2027 vara 50 000 .

Runt 120 personer kom till TCO -landet där Unionen bjöd på korv med bröd, kunskapande tipspromenad och inspirerande snack om hur förtroendevalda kan göra verklig skillnad på våra arbetsplatser.

Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna och Henry Catalini Smith, ordförande för Unionens klubb på Spotify, var inbjudna till minglet för att berätta om hur deras engagemang vaknade till liv och om hur de använt sitt fackliga engagemang och förtroendeuppdrag till att bland annat kämpa för att få till kollektivavtal  på sina arbetsplatser.

Sen fick en spontan applåd från publiken när hon utbrast att hon inte ser att hon kan lämna Klarna förrän företaget har ett kollektivavtal på plats, och att det  bästa hon gjort är  att starta en fack- klubb på sin arbetsplats.

Henry berättade att Sen har varit en inspirationskälla när Spotify valde att bilda klubb och att de nu har bildat ett nätverk. De båda uppmanade publiken att höra av sig med frågor och funderingar kring engagemang  och att det definitivt finns plats för fler!

Även Martin Linder, ordförande i Unionen, som inledde kvällen delade med sig av hur hans eget engagemang väcktes. Att det handlade både om att göra det bättre på kort sikt för medlemmarna på hans dåvarande arbetsplats, att det är där man som förtroendevald kan göra störst skillnad. Men att det även handlar om att förbättra framtidens arbetsmarknad i stort.

Under minglet fanns även möjlighet att prata mer om kompetensutveckling och integritet i arbetslivet.

När solen gått ned över Almedalen kunde vi konstatera ett stort intresse för fackligt inflytande på arbetsplatsen, och att ett mingel för medlemmar har potential att bidra till Unionens mål att bli 50 000 förtroendevalda.

"Får du chansen att bli förtroendevald - ta den!"

"Jag har ett starkt driv i att ifrågasätta när saker inte fungerar. Och jag blir glad inombords när jag kan vara med och påverka."

"Vara förtroendevald är intressant, utvecklande och roligt!"

"Tycker man att saker är galet och inte fungerar är det ett ypperligt tillfälle att engagera sig. Man kan ta ett litet steg och måste inte kliva in med hull och hår! "