Kan arbetsgivaren kräva vaccinationsbevis?  

För att minska smittspridningen ska vi nu visa upp ett vaccinationsbevis i många sammanhang, som på teater, konserter och större mässor. Så kan även arbetsgivare kräva vaccinationsbevis för att släppa in folk ett kontor med många medarbetare?

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Kan arbetsgivaren kräva covidbevis?  

Publicerad 03 dec. 2021

– Som utgångspunkt är svaret nej, eftersom en arbetsgivare i det allra flesta fall inte kan kräva att du är vaccinerad. Som det ser ut nu kan de inte kräva ett vaccinationsbevis av personer som jobbar på evenemangen där dessa ska visas med stöd av lagen. Alltså exempelvis personer som står i dörren, sköter ljus och ljud eller skådespelar. Det gäller inte medarbetarna, utan publiken, säger Unionens förbundsjurist Susanna Kjällström.  

Så om chefen säger att eftersom vi är över 100 personer på kontoret måste du uppvisa ett vaccinationsbevis, vad ska jag svara?  

– Det enklaste argumentet är att lagstiftaren har sagt att det här just nu är en rimlig åtgärd på offentliga tillställningar. Dit räknas inte arbetsplatser.   

Sedan kan det vara så att man med covidbevis eller vaccinationspass antingen menar att en person ska vara dubbelvaccinerad eller kunna uppvisa ett negativt test – och det öppnar upp för möjligheter.  

– Det finns ett fåtal situationer där arbetsgivare har tillräckligt goda skäl att kräva detta, men då måste man göra en bedömning i varje enskilt fall: Vad är syftet? Vem är det man ska skydda? Och finns det mindre ingripande åtgärder att ta till?, säger Susanna Kjällström.  

Allt om medlemskapet

Ett medlemskap i Unionen ger dig trygghet, utveckling och kraft att påverka ditt arbetsliv. Som medlem har du styrkan av 675 000 medlemmar i ryggen.