Får jag skaka hand med kunder nu? – Smittskyddsläkaren tipsar
Kan jag ta kunder i handen nu, med tanke på smittrisken? Och hur gör man på ett aktivitetsbaserat kontor, där man byter skrivbord flera gånger om dagen? Här är smittskyddsläkarens bästa tips vid återgång till kontoret.
Det är dags att damma av passerkortet till jobbet. Minns du ens vilket smart ställe du la det på?
Ja, för många
tjänstemän
var det ett och ett halvt år sedan man använda det. Man kanske har åkt in till kontoret några gånger, men inte många. Så det här känns konstigt. Nästan lite oroligt. Ska vi stå där och trängas i hissen och vid kaffeautomaten igen? Borde man ens trängas?
– Jag kan förstå att man känner en viss oro, vi har ju vant oss vid något annat under pandemin. Skillnaden nu är att många svenskar är vaccinerade mot covid-19 och har ett gott skydd mot svår sjukdom och död, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i
region
Stockholm.
Maria Rotzén Östlund Foto: Anna Molander
Kommer smittspridningen att öka igen när vi återgår till vanliga jobbrutiner?
– Det är en bra fråga. Många är som sagt vaccinerade, även om vi vill att ännu fler ska ta vaccinet, men vi behöver nu noga följa att vaccinet verkligen har den nytta vi tror även när vi ses mer.
Som smittskyddsläkare har hon framförallt två råd i det här läget, där det främsta är att vaccinera sig.
– Det är bästa sättet att skydda sig själv och andra. Det andra är att hålla fast vid att inte gå till jobbet när du är sjuk, inte ens om du har känningar i halsen. Man ska inte sitta och snora och hosta i närheten av andra.
Och vad ska jag tänka på om jag är ovaccinerad?
– Ovaccinerade behöver fortsätta vara försiktiga och hålla avstånd, framförallt till personer i riskgrupp eller som är över 70 år.
Vi vet ju nu att covid-19 inte är ett luftburet virus, men ökar smittspridningen ändå när vi samlas inomhus? Borde vi vädra mer?
– Under pandemin lärde vi oss att människor framförallt smittades på två ställen; på arbetsplatsen och i hemmet. Det är där man umgås tätt tillsammans. Så visst är det bra att ventilera och vädra, men de viktigaste råden är fortfarande att tvätta händerna och hålla sig borta när man är sjuk, säger Maria Rotzén Östlund.
Smittskyddsläkarens 6 tips vid återgång till kontoret
Smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund guidar dig, för att minska risken för smitta och smittspridning.
På kollektivtrafiken. Avståndsreglerna har lättats upp, men visa hänsyn och hoppa inte på bussen om du är sjuk. Sätesgrannen vill inte bli hostad på.
Ta i hand och kramas. Det här är inte riktigt en smittskyddsfråga, och ingen myndighet reglerar om du ska ta i hand eller inte. Men visa lite extra hänsyn i början, och fråga den du möter hur hen vill göra, om ni ska skaka tass eller hälsa med armbågen.
På aktivitetsbaserat kontordär du byter skrivbord. Risken att smittas av covid-19 via ytor är minimal, så du behöver inte oroa dig för att använda samma tangentbord som en kollega använde tidigare. Däremot är det såklart trevligt om man torkar av skrivbord och tangentbord innan man går.
I trånga kontorslandskap. En del företag har skurit ner på kontorsytan under pandemin, och sitter nu trängre. Så om du känner att du börjar få förkylningssymptom, hosta i armvecket och gå hem.
I lunchmatsalen. Fortsätt med god handhygien. Tvätta händerna och använd alcogel. Det är ett bra sätt att förhindra smittspridning av flera sjukdomar, även vanliga förkylningar.
Vid kaffeautomaten och kopiatorn. Här behöver du inte heller oroa dig för smitta när du trycker på knappar. Men tvätta hellre händerna en gång för mycket än en gång för lite. Och visst är det bra att ha en flaska alcogel bredvid apparaten.
Arbetsmiljön är alltid arbetsgivarens ansvar, och det gäller även smittorisker.
Så har du funderingar, ta upp det med din chef och ditt fackliga
ombud
,
arbetsmiljöombud
eller Unionen centralt.
Jippi, restriktionerna släpper! Äntligen börjar vi se slutet på pandemin. Men vad händer nu på jobbet? Ja, efter år av ändrade rutiner och vanor kommer återgången till kontoren att bli både en utmaning och omställning. Här gäller det att vara med som chef, för medarbetare är som vi vet olika. Vissa kan inte vänta på att få dricka kaffe med kollegor igen, medan andra känner olust eller rent av oro inför att sätta sig i ett stökigt kontorslandskap. Här är Unionens tips på hur du som chef kan hantera olika typer, för en smidigare återgång.
Jag vill krama kollegor!
En del av dina medarbetare har längtat efter mänsklig kontakt igen, och känner nu att ”äntligen är det slut på jobb-ensamheten. Nu jädrar blir det till att krama kollegor vid kaffeautomaten, bjuda in till IRL-möten och gå på AW för hela slanten.”
Så hanterar du den här typen av medarbetare:
Stanna hemma om du snorar. Påminn dina medarbetare om att smittspridningen fortfarande pågår, så vi ska alla fortsätta stanna hemma vid symptom.
Ta hänsyn. Påtala att vi alla är olika, att vi nu bör fråga kollegor och kunder om de exempelvis vill skaka tass eller hälsa med armbågen.
Jag vill gärna fortsätta jobba hemma
Visst är det skönt att restriktionerna lättar, men många vill fortsätta jobba hemifrån, i alla fall på deltid. De har lättare att koncentrera sig hemma och är mer effektiva – dessutom gillar man den ökade självständigheten och har fått bättre balans mellan jobba och arbetsliv. Nu är man rädd att du som chef vill att alla ska infinna sig på kontoret fem dagar i veckan.
Så hanterar du den här typen av medarbetare:
Uttryck din vilja. Påminn om att inte ens chefer är tankeläsare, så be medarbetare att berätta hur de tänker och vad de vill.
Varför är viktigt att veta. Förklara att du vill veta varför vissa vill fortsätta få jobba hemma. Berätta sedan hur du och arbetsgivaren ser på saken. Även om alla inte får precis som de önskar kan du ha målsättningen att alla ska känna sig lyssnade på och förstå bakgrunden till beslut som fattas.
Jag känner oro
Att börja trängas i ett kontorslandskap och en lunchmatsal kommer att kännas annorlunda för de flesta av oss. Trots vaccin har vissa medarbetare fått covid, och har ingen lust att åka dit igen. Eller så känner man sig orolig för hur man ska kunna hitta tillbaka till kollegor efter att ha jobbat isär så länge.
Så hanterar du den här typen av medarbetare:
Ta det steg för steg. Berätta om vilken plan som finns för återgången, och skapa trygghet i att det kommer att ske på ett genomtänkt sätt.
Undvik trängsel. Prata om i vilka situationer en medarbetare känner sig otrygg, och försök hitta lösningar. Exempelvis kanske hen vill slippa trängas i kollektivtrafiken. Kanske kan hen då undvika rusningstiden genom att jobba hemma första timmen.
Sjuknärvaro är ej okej. Berätta för dina medarbetare att en sak vi ska ta med oss från pandemi-perioden är att sjuknärvaro inte är okej. Vi ska inte gå till jobbet snuviga och febriga. Samarbeta gärna med facket och ta fram tydliga förhållningsregler.