Få stopp på snurrande jobbtankar – och sov gott

Fyra av tio unga tjänstemän har svårt att sova på grund av tankar på jobbet. Men det går att få stopp på snurrande tankar och sova gott.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Du ligger där med en miljon tankar och idéer inför morgondagen, och innan du vet ordet av har två sömnlösa timmar gått sedan du släckte lampan. Då blir du orolig för att du inte kommer orka imorgon, vilket inte heller hjälper dig att somna.

Efter en till två sådana nätter av ständigt snurrande i sängen, kan vem som helst bli känslig för kollegors uttalanden eller missa en deadline.

Därför är sömn så viktig

– Sömn är avgörande för tankeskärpan. Hur mycket sömn du får påverkar din förmåga att hantera utmaningar, lösa problem och känna glädje, säger Marie Söderström, psykolog som jobbar på Stressmottagningen i Stockholm som också skrivit boken ”Sömn – Sov bättre med KBT”.

Ja, jobbstressen kan förstöra sömnen, och brist på sömn påverkar jobbprestationen – och så förstärks spiralen. Fast du behöver inte oroa dig över att du sover dåligt en natt eller två. Kroppen är bra på att anpassa sig till den energinivå du har.

– Men om sömnproblemen håller i sig kan det få konsekvenser, eftersom sömnen är viktig för såväl immunförsvaret som kognitiva funktioner. Både kropp och hjärna är programmerade till repareras under vila. Så precis som du behöver ladda batteriet på mobilen ibland behöver du ladda kroppen.

Jobbtankar vanlig orsak till sömnbrist

Fyra av tio unga  tjänstemän  (36 år och yngre) har svårt att sova på grund av tankar på jobbet. Bland unga kvinnor är siffran ännu högre. Det visar en Novus-undersökning gjord på uppdrag av Unionen.

– Tankar på jobbet är en av de vanligaste orsakerna folk rapporterar som anledning till sömnbesvär. Att framförallt unga drabbas kan ha att göra med att man är ny i sin yrkesroll och har höga ambitioner, men det kan också handla om för hög arbetsbelastning, säger Marie Söderström.

Marie Söderström säger att problemen bland unga har ökat. Hon har jobbat med stress och sömnbesvär i 20 år, och träffar nu betydligt fler unga än hon gjorde när hon började.

– Forskningen vet inte exakt varför, men det har troligen samband med neddragningar och ökade krav i arbetslivet. Digitaliseringen, där gränserna mellan jobb och fritid flyter ihop, spelar också in. Idag har vi nästan har ett dygnet runt-påslag av intryck.

– Att inte kunna släppa tankarna på jobbet tar tid från den återhämtning alla behöver. Det är dags att arbetsgivare prioriterar att stoppa den skadliga jobbstressen innan en hel generation riskerar att jobba sig sjuka, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

Varför är siffran högre bland kvinnor?

– Det är svårt att svara på, men kvinnor brukar rapportera mer sömnbesvär i studier. Kanske har det att göra med att fler kvinnor arbetar i yrken med ansvar för andra människor, vi kallar det hög relationell engagemangsnivå. Om det därtill saknas resurser kan det skapa en stress som är svår att varva ner från, säger Marie Söderström.