Checklista mångfald: Etnisk tillhörighet
Alla har rätt att själva definiera sin etniska tillhörighet. Av andra felaktigt uppfattad etnisk tillhörighet kan också leda till diskriminering.
Alla har rätt att själva definiera sin etniska tillhörighet. Av andra felaktigt uppfattad etnisk tillhörighet kan också leda till diskriminering.
Etnisk tillhörighet är en av de sju diskrimineringsgrunderna i Diskrimineringslagen. Det är ett samlingsnamn för en individs nationella eller etniska ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande (ras som social konstruktion såsom beskrivet i EU-direktivet och andra internationella texter; nationell minoritet, språk). Alla har rätt att själva definiera sin etniska tillhörighet. Av andra felaktigt uppfattad etnisk tillhörighet kan också leda till diskriminering.
¹ The Multiple Burdens of Foreign-Named Men—Evidence from a Field Experiment on Gendered Ethnic Hiring Discrimination in Sweden; Etniska hierarkier och diskrimination på arbetsmarknaden
² Bland annat: Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden Sverige; Observatoire des discriminations France; Diversity preferences among employees and ethnoracial workplace segregation; Evidence from 97 Field Experiments of Racial Discrimination in Hiring
Trakasserier bidrar till en exkluderade arbetsplats.
(se Mångfaldsrapporten sida 32 för vägledning)
Alla arbetsgivare ska arbeta för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen. Arbetet med aktiva åtgärder ska helst ske i samverkan med en facklig organisation. Samverkan bör ske i alla de steg som ingår i arbetet, det vill säga från undersökning till eventuella åtgärder som behöver vidtas samt uppföljning. Arbetsgivaren ska förse det fack som arbetsgivaren är bunden till av kollektivavtal , med den information som behövs för att organisationen ska kunna samverka i arbetet med aktiva åtgärder.
Det mest angelägna argumentet för aktiva åtgärder är rättviseaspekten som utgår från att det är en mänsklig rättighet att inte bli diskriminerad. Det finns även andra argument som kan användas så som juridiska (det är lag på det), möjligheten att rekrytera flera och mer kvalificerade kandidater, samt en del av arbetsgivarens sociala ansvar (företagets intressentrelationer såsom kunder, anställda, investerare, etcetera) samt så klart att ha en inkluderande arbetsmiljö är en bättre arbetsmiljö för alla.
Forskning visar att människors inställning till aktiva åtgärder är starkt påverkad av hur de ramas in. Det händer relativt ofta att aktiva åtgärder uppfattas som något som kollektivt gynnar minoritetsgrupper på majoritetens bekostnad (i Sverige har dock fenomenet främst analyserats ur könsperspektiv). Det här kan ni som förtroendevalda behöva hantera.
Varje organisation har sin specifika kultur. Det kan definieras som underliggande övertygelser, antaganden, värderingar och sätt att interagera som bidrar till en unik social och organisatorisk miljö. Bland dessa finns idén om vilka egenskaper den typiska medarbetaren ska ha, kopplat till olika dimensioner av identitet. Det bidrar till sammanhållning men kan också verka exkluderande.
Analysera organisationskulturen:
Se över kriterier för lönesättning , löneförmåner och bonussystem. Är de tydliga? Kan de bidra till exkludering Finns det gemensamma egenskaper i termer av identitet bland medarbetare i vissa yrken med bättre alternativt sämre löneläge (till exempel de som har bonussystem i lönen och de som inte har det).
Rekrytering: se checklistan för inkluderande rekrytering
Befordran: Vilka olika möjligheter finns till befordran på arbetsplatsen och hur går det till? Hur transparenta och öppna är de interna tillsättningarna? Finns det någon skillnad i vilka som får och vilka som inte får regelbundna möjligheter till befordran? Liksom i rekrytering bör det finnas tydlighet i kompetens och andra meriter som krävs.
Vilka olika möjligheter finns till kompetensutveckling på arbetsplatsen och får alla tillgång till dessa oavsett etnisk tillhörighet? Finns det någon skillnad i vilka som får och vilka som inte får möjlighet till kompetensutveckling? Finns det någon koppling till diskrimineringsgrunden etnisk tillhörighet?
Skillnader i behandling utifrån föräldraskap har ofta samband med kön, men några aspekter är kopplade till etnisk tillhörighet såsom kulturella stereotyper av föräldraskapet (till exempel att män med utländsk bakgrund och/eller annan etnicitet än majoritetssvenskar inte vill ta pappaledigt, att kvinnor med utländsk bakgrund och/eller annan etnicitet än majoritetssvenskar har/kommer ha ”massor med barn”).
Motvilja att bevilja samma flexibilitet och anpassningar på arbetsplatsen till föräldrar som har annan etnisk tillhörighet än normen på arbetsplatsen.
Om ni vill få djupare kunskap och stöd i diskriminerings- och inkluderingsfrågor gällande etnisk tillhörighet så ladda ner Handboken vit, svart eller brun som, publicerad 2019 av projektet Vidga Normen på Länsstyrelsen.