"Betalar jobbet för mitt wi-fi när jag arbetar hemma?"

När hemmajobbandet nu har blivit vardag för många tjänstemän börjar frågorna dyka upp: Vad kan du kräva av chefen? Vad händer om du skadar dig? Och vem ska stå för wi-fi? Vi reder ut vad du har rätt till när du jobbar hemifrån.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Person med laptop i knät sittandes på en köksbänk

Publicerad 22 okt. 2021

Det skedde hastigt i våren 2020. Kontoren tömdes, och många av oss  tjänstemän  skulle plötsligt sitta hemma och jobba för att minska smittspridningen. Fyra av tio tjänstemän har i huvudsak jobbat hemifrån under pandemin, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Unionen.

För de flesta var det fine, det skulle bara pågå ett tag, och alla fick ställa upp och bidra på sitt sätt. Men när vi nu insett att det här hemarbetandet kommer att pågå ett bra tag i en eller annan form dyker frågorna upp, som: Hur länge är det tänkt att man ska sitta i soffan eller vid köksbordet och jobba egentligen? Så bra för ryggen är inte den här ostkroksställningen …

- Ja, alla blev lite tagna på sängen där i våras, det var och är en ovanlig situation vi befinner oss i, så det är inte konstigt att arbetsmiljöfrågor aktualiserats. Men arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar även vid hemarbete. Så om du börjar få besvär med exempelvis nacke eller axlar för att du sitter konstigt, så kontakta din chef och diskutera lösningar, säger Annica Hedbrant, arbetsmiljöexpert på Unionen.

Du kan också ta kontakt med ditt  arbetsmiljöombud .

- De har möjlighet att samordna olika behov, och ju fler man är som har liknande behov och önskemål, desto mer tryck får man i frågan, tipsar Annica Hedbrant.

För nej, Arbetsmiljölagen är inte så konkret att den reglerar rätten att få hem en exakt ergonomisk mus eller stol hembudad.   

- Men den reglerar arbetsgivarens ansvar att göra allt som krävs för att förebygga att du utsätts för ohälsa eller olycksfall och det är ett omfattande ansvar där exempelvis ergonomi ingår. Det kan även finnas riktlinjer på företaget om vilken typ av utrustning man kan låna hem eller få ersatt. Och har företaget inga riktlinjer, kan det vara dags att ta fram sådana på grund av pandemin. Och de ska alltid tas fram tillsammans med  ombud  och anställda. 

Och vad händer om man faktiskt skadar sig när man jobbar hemma, ramlar på datorsladden och vrider till knäet?

- Då är det viktigt att du informerar arbetsgivaren och skyddsombudet om vad som har hänt, Försäkringskassan ska sedan få anmälan. Har du  kollektivavtal  ska du även anmäla skadan till AFA-försäkring, det är en kompletterande trygghetsförsäkring som du kan få ersättning ifrån, säger Annica Hedbrant.

Andra undrar om det verkligen är så att man själv i förlängningen ska pröjsa för kontorsmaterial som printpapper och toner – eller wi-fi för den delen.

- Arbetsmiljölagen reglerar inte rätt till ersättning för exempelvis wi-fi, så prata med arbetsgivaren. Kanske kan du få hämta eller få hem exempelvis printpapper från kontoret, eller lämna in kvitton.

Intensivt arbete, men rast och paus då?

Många av oss har också märkt att man lätt intensiv-jobbar när man sitter hemma och arbetar. Man kan få flow, och glömma att ta pauser, och ingen kollega knackar på och frågar om det inte är dags för kaffe. Har man då mycket på att göra-listan är det lätt hänt att man kör slut på sig själv.

- Ja, det är lätt att glömma bort att ta raster, att resa på sig och få lite rörelse. Försök att få in en daglig promenad, och se till att du får raster.

Å andra sidan, om man under en paus åker till mataffären, levererar tvätt till din åldrande pappa, eller tar en snabb fika med en hemarbetande granne så kan man få känslan av att man smiter från jobbet.

- Rast som begrepp innebär tid då du kan att lämna arbetet, medan paus som regel inte gör det. Det kan finnas ett större behov av avbrott i arbetet när man jobbar hemifrån. Men ha en dialog med din chef, särskilt om du är lite osäker på vad som gäller, så att du slipper ha känslan av att ”fuska” fast att du vet att du gör ditt jobb och levererar det du ska, säger Annica Hedbrant.