Tjänstemän tvingas jobba på semestern

Fyra av tio tjänstemän har känt sig tvungna att jobba på semestern, visar siffror från Unionen.  – Det är orimligt. Semestern ska vara en tid för återhämtning, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande för Unionen.

2018-07-17

Sommaren är här och med det tid för välbehövlig vila. I alla fall är det så det borde vara. Verkligheten ser tyvärr ofta annorlunda ut.

Fyra av tio privatanställda tjänstemän har känt sig tvungna att jobba på semestern, visar en undersökning som genomförts av företaget Novus på uppdrag av Unionen.

– Det är orimligt. Ett stort ansvar vilar på arbetsgivarna, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande för Unionen.

Det finns ett tydligt samband mellan inkomstnivå och semesterjobbande; ju mer du tjänar, desto större sannolikt att du tvingas jobba på semestern. Det är dessutom betydligt vanligare att chefer ägnar delar av semestern framför tangentbordet, enligt undersökningen.

Samtidigt ökar stressen runt om i landet och psykisk ohälsa är numera den vanligaste orsaken till sjukskrivning.

− Unionen är Sveriges största fackförbund. Våra 650 000 medlemmar ser med egna ögon hur avståndet mellan krav och resurser ökar, säger Peter Hellberg och fortsätter:

− Vi behöver längre perioder av ledighet för att hämta inspiration och återhämtning. Semestern ska vara en tid för återhämtning, säger han.

Om  undersökningen

Undersökningen omfattar närmare 2 500 privata tjänstemän och har genomförts av företaget Novus på uppdrag av Unionen. Frågan löd: ”Har du känt dig tvungen att arbeta på semestern?”  37 procent av de tillfrågade svarade ”Ja”, 62 procent svarade ”Nej”.