Därför blev Maria studentmedlem

För Maria Paavola är ett medlemskap i Unionen en naturlig del av karriären. Som studentmedlem fick hon stöd i förberedelsen inför arbetslivet – och som nybliven produktionsingenjör kan hon låta medlemskapet utvecklas tillsammans med yrkesrollen.

Efter sina studier till byggingenjör vid Uppsala Universitet gick Maria Paavola vidare till byggjätten Skanska där hon arbetar som produktionsingenjör inom infrastruktur. Jobbet gjorde att hon gick direkt från student till arbetsledare, något som medförde en hel del utmaningar.

– Att komma direkt från universitetet till en arbetsledande roll är svårt, det gäller att vara ödmjuk. Jag leder människor som många gånger arbetat i byggbranschen längre än jag levt. Så även om jag på pappret är ledare är det ofta jag som får ta emot råd av mina kollegor och inte tvärtom – det gäller att inse att man har en hel del att lära även efter att studierna är avklarade.

Att bli medlem i facket redan under studietiden var självklart för Maria.

– Den låga avgiften gjorde valet enkelt, med tanke på vad man får för pengarna. Litteraturstipendiet lockade också, så klart. Mot slutet av studierna var Unionens lönestatistik extra värdefull när det var dags att fundera över ingångslön. Det gav mig en uppfattning om vad jag bör förvänta mig och en trygghet i diskussionen kring löneanspråket i processen med Skanska. Det var dessutom tacksamt att känna att jag hade någon att vända mig till när det var dags att skriva anställningsavtal : tidigare har jag ju bara haft tillfälliga jobb och sommarjobb – att skriva på för en fast tjänst är så klart både stort och svårt.

Maria var studentmedlem i fler fackförbund under studietiden, men valde att fortsätta sitt medlemskap i Unionen efter examen, eftersom det passade hennes arbetsplats.

– Skanska är ett stort företag med många olika yrkesroller. För mig passar Unionen bäst eftersom alla tjänstemän kan vara medlemmar, inte bara ingenjörer. Jag och mina kollegor är intresserade av att skapa en bättre arbetsplats, då spelar ju inte vår utbildning någon roll. Och ju fler vi är, desto mer kan vi påverka arbetsgivaren i viktiga frågor, det är självklart. 

I framtiden ser Maria sig själv i en roll där hon får jobba både praktiskt och strategiskt i en chefsbefattning. Och det är något som också reflekteras i hennes medlemskap.

– En anledning till att jag valde Unionen under studietiden är att det finns ett särskilt medlemskap för chefer. Jag har länge känt att jag passar bäst i en ledande roll och jag brinner för att fortsätta utvecklas. Eftersom chefskapet är en utmaning som jag är nyfiken på, så är det perfekt att medlemskapet kan utvecklas tillsammans med min yrkesroll. Jag fick tillfället att hänga med på en nätverksträff för chefsmedlemmar redan under studietiden och insåg direkt vilken bra plattform det är för nätverkande, stöd och utveckling, något jag värdesätter stort. 

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?