Krisen har drabbat hela samhället och alla branscher. Enligt Unionens chefsekonomon har utvecklingen gått ovanligt fort.
– Hur allvarligt det blir beror på hur långvarig krisen kommer att vara. Den förra finanskrisen slog hårt mot industrin, medan den inhemska ekonomin och tjänsteföretagen tuffade på, men den här krisen slår mot hela ekonomin och har i det första skedet drabbat tjänsteföretagen hårdast, säger Katarina Lundahl.
den här krisen slår hårt och snabbt mot ovanligt många
– Industrin drabbas bland annat på grund av brist på importerade insatsvaror, men tjänstesektorn har hittills drabbats hårdare, eftersom den har mer direktkontakter, förklarar hon och påminner om att krisens ovanligt stora och snabba konsekvenser.
– Något som är speciellt med den här krisen jämfört med till exempel finanskrisen är att den slår hårt och snabbt mot ovanligt många. Det gäller inte minst alla som inte har fasta anställningar, som vikarier, timanställda eller säsongsanställda. De har i vissa fall fått gå i princip på dagen eller nu fått besked om att det säsongsjobb de räknat med inte blir av.
Finns det branscher som gynnas av situationen?
– Ja, i ett kortare perspektiv, till exempel dagligvaruhandeln eftersom vi köper mer mat när vi inte går på restaurang. Även trädgårdshandeln går bra och företag som jobbar med digital kommunikation och utbildning, men de allra flesta branscher påverkas negativt.
De stora industribolagen som var med under finanskrisen har sett till att de är finansiellt starka och har flexibilitet i personalstyrkan
Även om coronakrisen är speciell på så sätt att den inte började i en sektor, till exempel bostadsmarknaden, utan har påverkat hela ekonomin på en gång, går det fortfarande att dra lärdomar från tidigare finanskriser.
– De stora industribolagen som var med under finanskrisen har sett till att de är finansiellt starka och har flexibilitet i personalstyrkan, så de står hyfsat rustade. I detaljhandeln däremot har många företag redan dålig lönsamhet på grund av övergången till e-handel, så där kan det bli tufft. Kriser tenderar också att skynda på strukturomvandlingar.
Hon tycker att regeringen har agerat snabbt och satt in bra åtgärder, även om det kommer att behövas ännu mer. I synnerhet åtgärder som ger företag stärkt ekonomi på kort tid, liknande förslagen med tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och det system för korttidsarbete som Unionen önskat länge (https://www.unionen.se/medlemskapet/bransch/industri-teknik/stod-behovs-att-tillfalligt-minska-arbetstid) och som nu kunde sättas in snabbt.
ju längre krisen håller på, desto svårare blir det för regeringen att hålla näringslivet under armarna
– Det viktiga för att minska skadeverkningarna är att se till att företag inte går omkull och att inte så många behöver sägas upp. Men ju längre krisen håller på, desto svårare blir det för regeringen att hålla näringslivet under armarna, säger Katarina Lundahl.
– Det är väldigt svårt att veta vad som kommer att hända, men när restriktionerna väl släpper så att man får röra sig fritt kommer det gå att kickstarta ekonomin och i synnerhet tjänstesektorn kommer att få en skjuts. Folk kanske också kommer att åka utomlands i mindre utsträckning i sommar, vilket kan ge stöd till den inhemska ekonomin. För företag som riktar sig mot utlandet kan det bli svårare. Även om viruset kommer under kontroll här så påverkas många företag av vad som händer i omvärlden.
Text: Johan Boström
2020-04-02