Stress är den viktigaste arbetsmiljöfrågan för anställda inom organisationer och föreningar. Det visar Unionens nyutkomna arbetsmiljöbarometer. "Man brinner ofta för verksamheten i organisationer och föreningar och tänker inte alltid på arbetsmiljöarbetet i samma utsträckning som i andra branscher", säger Unionens arbetsmiljöutredare Mirjam Olsson.
Sju av tio
arbetsmiljöombud
inom organisationer och föreningar tycker att stress är den mest angelägna frågan för en bättre arbetsmiljö. Färre än hälften anser att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen.
– Resultaten är utmärkande för arbetsförhållandena i organisationer och föreningar, säger Unionens arbetsmiljöutredare Mirjam Olsson som också har egen tidigare erfarenhet som anställd i en ideell förening.
arbetsplatserna är relativt små med speciella strukturer där en styrelse bestämmer ytterst över chefen på plats
– Ofta är arbetsplatserna relativt små med speciella strukturer där en styrelse bestämmer ytterst över chefen på plats. De som sitter i styrelser i organisationer och föreningar har ofta tagit på sig uppdraget för att de känner ett stort engagemang för verksamheten och inte primärt för att man vill vara arbetsgivare och fördela arbetsmiljöarbetet.
I årets arbetsmiljöbarometer som Unionen har publicerat anser arbetsmiljöombuden i branschen att "Stress och arbetsbelastning", "Systematiskt arbetsmiljöarbete" och "Chefs- och ledarskapsfrågor" är de frågor som är mest angelägna att arbeta med på sina arbetsplatser.
– Branschen är extra sårbar för stress och hög arbetsbelastning, säger Mirjam Olsson.
Unionens arbetsmiljöutredare Mirjam Olsson menar att branschen är särskilt sårbar för stress och hög arbetsbelastning.
– Paragraferna som beskriver varför organisationen finns, målet med verksamheten, är ofta omfattande och kan vara nästan gränslösa som exempelvis att "utrota barnfattigdomen" eller att bli den starkaste klubben inom en viss idrott. Det är större risk i en sådan verksamhet för obalans mellan uppdrag och resurser än i verksamheter där målen är tydligt avgränsade och möjliga att uppnå, säger Mirjam Olsson.
– Även projektformen med återkommande ansökningar om pengar innebär en utmaning: dels har man ingen särskild ersättning för att skriva projektansökan, dels finns ofta en förväntan att projekten ska leva vidare efter projektperioden även om det kanske inte finns en långsiktig finansiering.
Det är inte heller ovanligt med plötslig eller hög omsättning i styrelserna för organisationer och föreningar.
– Vid byten av styrelseledamöter tar det ofta ett tag för nya ledamöter att få kläm på arbetsmiljöaspekter och annat som berör de anställda, säger Mirjam Olsson.
Av alla branscher som ingår i arbetsmiljöbarometern har störst andel arbetsmiljöombud inom organisationer och föreningar svarat att "förväntningar om ständig nåbarhet" är den största källan till stress på arbetsplatserna.
Man vill visa tacksamhet mot de som engagerar sig frivilligt, men behöver förstås vettiga förutsättningar
Varför är det så för just denna bransch?
– De som engagerat sig frivilligt har ofta dagsysslor och sköter sina uppdrag kvällstid och på helger. Då kan det bli en utmaning för exempelvis kanslipersonal att sätta gränser. Man vill visa tacksamhet mot de som engagerar sig frivilligt, men behöver förstås vettiga förutsättningar för sitt arbete. Tydlighet om när man förväntas vara nåbar är ett måste för en vettig arbetsmiljö.
Hur ska man upprätthålla de där gränserna?
– Organisationen borde ha en tydlig policy för hur de anställdas behov ska uppfyllas, säger Mirjam Olsson.
– Även om man ibland själv behöver vara den som uttalar en gräns gentemot ideella kan det underlätta om man känner att man kan luta sig mot organisationens policy. Det är bättre att som organisation ha ett förebyggande genomtänkt förhållningssätt kring nåbarhet efter kontorstider än att det ska vara den enskilda som hela tiden behöver hänvisa till sin egen ork eller vakta sina egna behov. Som anställd borde man kunna säga ”den här gränsen har organisationen satt upp för mitt arbete och jag behöver hålla mig till den gränsen”.
Arbetsmiljöbarometern är en återkommande undersökning där Unionens
arbetsmiljöombud
får svara på frågor. Här är årets Arbetsmiljöbarometer.
Resultatet av Unionens arbetsmiljöbarometer visar att stress är utbredd inom alla branscher. Tre av tio av Unionens
arbetsmiljöombud
anser att arbetsgivarens kunskaper om riskerna i den psykosociala arbetsmiljön är dåliga eller mycket dåliga.
Unionens ordförande Martin Linder anser att arbetsmiljöbarometerns uppgifter om ökade stressnivåer är allvarliga.
– Det är allvarligt, ingen ska behöva bli sjuk på jobbet. Stress och hög arbetsbelastning är idag en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning bland tjänstemän. Arbetsgivare måste bli bättre på att förbygga problem i den psykosociala arbetsmiljön, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
Årets arbetsmiljöbarometer är den 14:e i ordningen och över 240 av Unionens arbetsmiljöombud hos organisationer och föreningar har deltagit i undersökningen.
Text: Johan Boström 2020-04-02
Gammal teknik försvårar Corona-anpassning
Inom många organisationer och föreningar är tekniken eftersatt vilket försvårar en anpassning till onlinemöten och hemarbete som Corona-utbrottet kräver.
Svenska hockeyligan, SHL, har ett nytt kollektivavtal. En bättre lösning vid löneväxling och rätt att neka marknadsföringsuppdrag som strider mot den egna livsåskådningen är två stora framgångar.
Sedan Unionen-medlemmarna vid Göteborgs Symfoniker startade egen klubb har inflytandet på arbetsplatsen ökat. Tills vidare når symfonikerna publiken via strömmade föreställningar.