Frågor och svar om Unionens Uppsatsstipendium

Här hittar du frågor och svar om hur du ansöker om Unionens Uppsatsstipendium.

Jag studerar en teknisk utbildning, kan jag ansöka om stipendiet?
Ja. Enda kravet är att din uppsats bidrar till ett roligare, tryggare och/eller mer utvecklande arbetsliv för tjänstemän i det privata arbetslivet. Det är en bred definition där även mer tekniskt orienterade uppsatser och examensarbeten passar in. Att med hjälp av teknik lösa arbetsmiljöproblem för ingenjörer eller bidra till utvecklingen av svenskt arbetsliv genom tekniska innovationer och lösningar, stora som små, är två exempel som möter ansökningskriterierna.

Min uppsats hinner inte bli klar till 1 april 2018 – när kan jag ansöka?
Om din uppsats bli klar efter 1 april 2018 kan du ansöka om 2019 års stipendier. Ansökningen för dessa öppnar hösten 2018.

När presenteras stipendiaterna?
Stipendiaterna presenteras 1 juni 2018.

När betalas stipendiepengarna ut?
Stipendiepengarna sätts in på önskat konto cirka två veckor efter att stipendiaterna skickat nödvändiga uppgifter för utbetalning.

Betalar jag vinstskatt på stipendiepengarna?
Nej. Då syftet är att främja utbildning och utveckling (inte ersättning för utfört arbete) är stipendierna inte skattepliktiga.

Varför tar ni bara emot PDF-filer? Hur gör jag en PDF-fil?
Möjligheten att spara filer som .pdf finns under ”Spara som” i de flesta ordbehandlare. Vi mottar endast PDF-filer eftersom originalformateringen i dokumentet då är intakt och ingen text riskerar att falla bort.

Vad har tidigare vinnaruppsatser berört för ämnen?

Tidigare stipendiater inkluderar:

 • Arbetsmiljö på LKAB – utformning av analysrum i Kulsinterverk två. Katarina Nordqvist, LTU.
   
 • Kreativitetsfaktorer – en studie över företags kreativitetsarbete och dess inverkan på innovationsnivån. Karin Sterndal, KTH.
   
 • Kunskapsstyrning i ett kunskapsintensivt företag – En kvalitativ studie om hur ett företag kontrollerar sin viktigaste tillgång. Jesper Castenfors & Zakarias Challis, Uppsala Universitet.
   
 • Pappaledig? Kul! Men vem skall ersätta dig? – Hur ser mellanchefer på pappors möjligheter att kombinera arbete och familj? Jennie Ryding, Högskolan i Väst.
   
 • Arbetsmiljöansvar vid arbetskraftsuthyrning: Är gällande rätt tillräcklig för att uppfylla god arbetsmiljö för uthyrda arbetstagare? Louise Helgesson och Anna Bengtsson, LTU

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?