I en ny rapport sticker kabinpersonal ut som ett yrke med hög risk för sjukskrivning. Liknande siffror hittar man annars bland riskyrken inom till exempel byggbranschen. Unionen anser att siffrorna är oroväckande och fortsätter kämpa för kortare arbetspass.
Text: Audrey Erath
I slutet av maj släppte Försäkringskassan en rapport där man gjort en fördjupad analys och sammanställning av sjukfrånvaron på den svenska arbetsmarknaden, både på bransch- och yrkesnivå. Myndigheten har tittat på risken för sjukskrivning längre än 14 dagar och sannolikheten för avslut inom 180 dagar. Rapporten visar att högst risk för sjukskrivning finns i mansdominerade arbetaryrken inom tillverkning, bygg, hantverk och transport. Men ett annat yrke som sticker ut är kabinpersonal där risken för sjukskrivning också är mycket hög.
– Vi har inte sett den här gruppen sticka ut tidigare. Att se så hög risk hos de som jobbar med tjänsteproduktion som hos de som jobbar i yrken med stora fysiska arbetsmiljörisker är anmärkningsvärt, säger Ulrik Lidwall, utredare på Försäkringskassan.
Arbetsmiljön den stora boven
I Sverige jobbar drygt 5000 personer inom lufttransport och risken för sjukskrivning i branschen som helhet ligger bara på två procent över genomsnittet. Men tittar man på enskilda yrken inom branschen så finns en markant skillnad mellan de markbaserade och de luftburna yrkesgrupperna. Också piloterna sticker ut med hög risk för sjukskrivning.
Försäkringskassans utredare Ulrik Lidwall tror att arbetsmiljön med tryckförändringar och dålig luftkvalité är orsaken bakom den höga sjukfrånvaron bland kabinpersonal.
– Det är inte branschen generellt som är problematisk, utan de specifika yrkena inom kärnverksamheten. Piloter och kabinpersonal har olika arbetsuppgifter i luften, men delar i mångt och mycket samma arbetsmiljö. Orsakerna till sjukskrivning som sticker ut jämfört med andra grupper i arbetslivet är kopplade till tryckförändringar och luftkvalité i kabinen och egentligen rätt förväntade kopplade till arbetsmiljön. Det handlar om en hel del sjukdomar i andningsorganen och infektioner kopplat till det, men även en del sjukdomar i ögon- och öron, säger Ulrik Lidwall.
Branschen söka relativt brett när det gäller orsaken bakom den här höga risken som vi sett hos flygpersonalen.
Eftersom branschen genomgått stora omstruktureringar de senaste decennierna misstänkte Försäkringskassan att det kunde avspeglas i ökad stressproblematik hos de anställda. Därför valde man att titta närmare på om sjukskrivning för psykiska problem stack ut bland kabinpersonal.
– Det är en generell utveckling på arbetsmarknaden att man sjukskrivs i allt högre grad för psykisk ohälsa, men något sådan mer anmärkningsvärd förändring kunde vi inte se hos flygpersonalen. Så därför bör branschen söka relativt brett när det gäller orsaken bakom den här höga risken som vi sett hos flygpersonalen, säger Ulrik Lidwall.
Försäkringskassans rapport har följt en population under 2015 och 2016. Statistiken visar att kvinnor generellt har högre sjukfrånvaro än män och att risken för kvinnor att bli sjukskrivna har ökat med fem procent sedan 2012. Flygvärdinna hamnar på tredjeplats bland yrken med högst sjukskrivningsrisk för kvinnor. Men risken är inte könssegregerad, kabinpersonal kvalar in som yrket med näst högst risk för sjukskrivning bland män. På tredje plats för män kommer pilot, som för kvinnor kvalar in på en andraplats för störst risk för sjukskrivning.
Ett tecken på högt tryck i yrkesgruppen
Unionens samhällspolitiska chef Henrik Ehrenberg pekar på att lågprisflygbolagen har pressat ner arbetsvillkoren för kabinpersonal med bland annat för långa arbetspass. Samtidigt tror han inte att det endast är problem i den fysiska arbetsmiljön som ligger bakom den höga risken för sjukskrivning, utan att det är en kombination med branschens strukturomvandlingar. Kabinpersonalens arbetsmiljö är mycket speciell där de i trånga utrymmen med buller, lutande golv och skakningar ska ta hand om passagerarna under tidspress.
Unionens samhällspolitiska chef Henrik Ehrenberg tycker att lågprisflygbolagen har pressat ner arbetsvillkoren för kabinpersonal med bland annat för långa arbetspass.
– Vi vet sedan tidigare att hög stress är väldigt vanligt bland kabinpersonal och det är naturligtvis en bidragande faktor till sjukskrivningarna. Sen är ju det här en yrkesgrupp som har väldigt mycket kontakt med andra människor och som befinner sig i en miljö där luftkvalitén är sämre och som är utsatt för tryckförändringar, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.
Hur reagerar du på att kabinpersonal sticker ut i Försäkringskassans rapport?
– Det är naturligtvis oroväckande när särskilda yrkesgrupper negativt avviker i sjukskrivningsstatistiken. Det är ett tecken på att det antagligen finns ett högt tryck i yrkesgruppen och att det finns ett behov av att arbetsgivaren jobbar med arbetsrelaterade frågor bättre, säger Henrik Ehrenberg.
Vad handlar den höga stressen om?
– Lågprisbolagens inträde på marknaden har pressat ner arbetsvillkoren och sätter övriga bolag under en ganska hög press. Där är arbetstiderna den största arbetsrättsliga frågan för vår del. Anställda på flyget arbetar alldeles för långa pass och det finns en stor press på de anställda att inte rapportera in förseningar eller saker som kan påverka bolagens möjligheter att flyga från en viss flygplats eller en viss slottid, säger Henrik Ehrenberg.
Vad gör Unionen för att minska sjuktalen?
– Arbetsmiljöfrågan är ständigt uppe för diskussion med arbetsgivaren och en av de viktigaste frågorna för oss är ju arbetstiderna och de villkor som man arbetar under. Jobbar man långa pass så ökar ju risken för stress och minskad motståndskraft mot ohälsa, säger Henrik Ehrenberg.