I höst kommer Unionen samla ett branschråd för servicebranschen. Målet är att ta fram en politik på området som kan användas i kontakten med politiker, företag och intresseorganisationer. Nu letar Unionen efter förtroendevalda som kan medverka.
Under hösten kommer Unionen ta fram en politik för besöksnäringen som sedan ska användas i kontakten med politiker, företag och bransch- och intresseorganisationer. Branschen växer snabbt och suddar många gånger ut gränsen med handelsbranschen. Dessutom har den, som alla branscher, en allt mer påtaglig digitalisering att förhålla sig till.
För att underlätta arbetet planerar Unionen att starta ett branschråd för att kunna navigera rätt.
Om du vill medverka i Unionens branschråd i höst och diskutera arbetsmiljö, utbyta erfarenheter med kollegor och förbättra din bransch så kontakta shade.jalali@unionen.se innan den sista juli.
Det första branschrådet är tänkt att vara i november och nu letar man efter förtroendevalda medlemmar som vill medverka. Shadé Jalali är ansvarig branschutredare på Unionen och hoppas att branschrådet kan fungera som en kommunikation där de medverkande både tar del av och själva berättar om vad som händer och gäller i branschen för tillfället.
– Vi söker efter medarbetare i branschen som har koll på de trender och utvecklingsmöjligheter som finns just nu. Personer som kan blicka framåt och se vart branschen är på väg. Samtidigt som man självklart kommer lära sig från andra aktörer i rådet.
Alla Unionens medlemmar är indelade i branscher utifrån var de arbetar. Syftet med denna branschindelning är att ge medlemmarna en större nytta av medlemskapet och stärka möjligheten att driva branschspecifika frågor.
Som ledamot i ett branschråd håller man sig uppdaterad om trender och om vad som sker i branschen. Branschrådet är också en remissinstans för frågor som rör branschen. Rådet består av 8-20 personer som träffas 1-2 gånger om året.
Ska vilja utveckla branschen
Unionens Shadé Jalali hoppas att de som vill utveckla branschen söker sig till Unionens branschråd, som startar till hösten.
En för tillfället svag krona och ett klimatdebatt som gör att många svenskar väljer att semestra på hemmaplan har lett till besöksnäringen har vuxit de senaste åren. Därför eftersöks också i stor utsträckning branschmedlemmar just därifrån, men Jalali menar att sökandet efter deltagare till till branschrådet riktar sig också till andra delar av den ganska spretiga branschen.
– Vi söker framför allt personer som vill utveckla branschen när den, som nu, förändras mycket, inte minst genom digitaliseringen. I Unionens branschindelning för Service & Tjänster ingår bland annat callcenters, bilbesiktning samt hotell- och restaurang. Alla förtroendevalda som verkar inom dessa branscher är varmt välkomna att anmäla intresse till branschrådet.
Engagemang framför allt
Jalali skulle gärna se att gruppen som utgör branschrådet är på mellan 15 och 20 personer, som kan ses ett par gånger per år.
– Det är en fördel om man har arbetat några år i branschen, så man känner till vilka utmaningar och möjligheter som finns, men framför allt handlar det om engagemang. Man ska vilja ta vara på chansen att sätta framtidens dagordning.
Text: Mattias Dahlström Bild: Unsplash, Johan Strindberg
2019-06-12
Arbetsmiljö och stress de viktigaste fackliga frågorna för David Karlsson på Semantix
När företag växer snabbt och med stora organisatoriska förändringar kan de förtroendevalda och fackklubben vara en trygg hand att hålla i. Som på Semantix, språkföretaget som gjort många förvärv och genomgått flera ägarbyten under de senaste åren. David Karlsson är Unionenklubbens ordförande och ser sin position som en möjlighet att skapa en rättvisare arbetsplats.
Unionens konjunkturprognos: Positiv utveckling för branschen
Den svenska tillväxten är fortsatt relativt bra, men har mattats av, enligt Unionens senaste konjunkturprognos. Till nästa år tror man dock att utvecklingen kommer peka uppåt igen. För Service & Tjänster ser man e-handelns positiva effekter på call center-branschen.
Vet du om hur mycket din extra semestervecka egentligen kostar dig? Allt fler avtalar bort sin övertidsersättning mot en sjätte semestervecka men enligt Unionen är det en mycket dålig deal.