I privatlivet är robotgräsklippare eller självgående dammsugare inte längre en konstig syn. För de stora aktörerna inom facility management har utvecklingen kommit ännu längre, och allt talar för att automatiseringen av exempelvis städtjänster, receptionsarbete och kundkontakter kommer att fortsätta.
Text: Niklas Wahllöf Illustration: Martin Nicolausson
2018-09-26
Alla har vi sett dem, robotgräsklipparna och de självgående dammsugarna brukar vara själva sinnebilden för hur mer eller mindre autonoma system börjar präglar privatlivet. Men bland de stora aktörerna inom facility management har utvecklingen gått ännu längre och automatiserade tjänster blir allt viktigare.
Städning är det tydligaste området där den nya tekniken fått genomslag säger Magnus Löfsjögård som är ansvarig för digital innovation på Sodexo.
Sodexo, med Sverigekontor i Solna, är med sina 427 000 anställda världen över minst sagt en bjässe inom facility management. Där jobbar Magnus Löfsjögård, ansvarig för Digital Innovation. Med sina åtta anställningsår i företaget kan man säga att han har varit med om att bygga och implementera den nya tekniken i facility management-branschen.
– När jag började var det inte alls givet att digital teknik skulle användas för att leverera en mer intelligent tjänsteleverans, det har verkligen eskalerat de senaste åren, säger Magnus Löfsjögård.
– Tar man städtjänster som exempel så har man där gått från att förr ha varit ett helt manuellt arbete till att maskiner introducerats som en förlängning av människan, dammsugare exempelvis. Nu finns autonoma lösningar som robotdammsugare och sensorer som mäter vilka ytor på en arbetsplats där det har varit mest aktivitet där insatserna därför bör prioriteras.
Tar man städtjänster som exempel så har man där gått från att förr ha varit ett helt manuellt arbete till att maskiner introducerats som en förlängning av människan, dammsugare exempelvis
Just städområdet ser Magnus Löfsjögård som det kanske tydligaste exemplet där den nya tekniken har fått starkast genomslag, tätt följt av "hospitality", exempelvis genom virtuella assistenter som kommunicerar med tillresande gäster inför, under och efter ett besök. När robotassistenterna har definierat kundernas praktiska behov av transporter, logi, mötesrum med mera, kan anställda servicevärdar i en reception istället fokusera på gästens upplevelse.
Facility management är samlingsbegreppet för samordning, styrning och utförande av de aktiviteter som stödjer en organisations kärnverksamhet med tjänster såsom outsourcad städning till drift av lunchrestauranger och hela sjukhus.
Skapar nya jobb
Det är inte ovanligt att den nya tekniken, som robotar, ses som ett framtida hot. Eller att man bara ställer sig frågan: "Varför, är det inte trevligare om människor interagerar med människor, och: Hur blir det med jobben om maskiner sköter allt?"
– Tittar man på forskning kring hur den nya tekniken påverkar människan och yrkeslivet så, ja, jobb kommer att försvinna. Men samtidigt skapas en mängd nya, som vi aldrig har sett förr. Det kommer att ställas krav på
kompetensutveckling
i branschen, men det kommer ta väldigt lång tid för vågskålen att tippa över, från människor till teknik, säger Magnus Löfsjögård.
Den virtuella receptionisten finns i en app.
– Man kan uttrycka det som att en robot som utför en uppgift är den smala tekniken, och den kan människan aldrig slå. Däremot, den breda tekniken där människan uppfattar vad andra människor behöver och kan fatta beslut kring det, kommer fortsätta att spela en central roll länge än. Eller ännu enklare, de svåra, tunga, farliga eller monotona momenten försvinner till förmån för mer övervakande funktioner – människan får alltså mer makt över sin arbetstillvaro.
Vilka områden finns bakom hörnet, på lång och kort sikt?
– Ett effektivt resursutnyttjande och hållbarhet kommer vara ett jätteintressant spår framöver, alla inom vår bransch jobbar hårt med detta och att kunna förse kunderna med bra lösningar blir viktigt. Vi måste kunna leverera tjänster som sparar på energi och råvaror, ekologiskt hållbara alternativ.
– Annars är hälsa och säkerhet två områden där exempelvis drönare redan börjar spela en allt större roll. Ta en fastighetsbesiktning där personer inte behöver hänga på husväggar längre, eller om ett brandområde ska övervakas, eller hur omfattningen av ett kemiskt utsläpp ser ut. Det är tydliga områden där människan med teknikens hjälp utsätts för färre risker och får mer makt över sin säkerhet.
Vad kommer utgöra skillnaden mellan vinnare och förlorare i branschen i framtiden?
– Den som förstår kundernas reella behov och kan erbjuda nya tjänster för att deras medarbetare ska må så bra som möjligt är vinnare. Det kan vara datadriven hantering för att fånga in såväl fysisk som psykisk hälsa bland medarbetarna. Att kunna förebygga eller agera i tid.
– Det här är en central fråga för många företag nu. Det är svårt att få tag i rätt kompetenser och framför allt svårt att behålla dem. Då måste människorna må bra, så är det bara.