Digitalisering i fokus när Unionen tar steget in i BFUF
I år firar Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond tioårsjubileum. För första gången är Unionen med i arbetet – genom den samhällspolitiske chefen Henrik Ehrenberg. Han ser digitaliseringen som en nyckelfråga för både BFUF och branschen i stort.
2009 lade Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) grunden för Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond. Målet var och är att besöksnäringens företag genom att skjuta till åtta miljoner kronor årligen skulle bidra till vetenskaplig forskning, innovationer och utvecklingsprojekt som gagnar företag och anställda inom den svenska besöksnäringen.
Unionens samhälspolitiska chef Henrik Ehrenberg vill se fler breda samarbeten kring innovation i besöksnäringen.
Sedan en tid tillbaka har också Unionen representation i det tioårsjubilerande BFUF, genom den samhällspolitiska chefen Henrik Ehrenberg.
– Jag vill bidra med ett tjänstemannaperspektiv och se till att det också finns i utvecklingsarbetet, säger han.
I många andra stora branscher har det länge funnits liknande breda innovationssamarbeten mellan de olika parterna. I den spretiga besöksnäringen har det länge saknats.
– BFUF är det närmaste vi kommer. Det är en viktig chans att kroka arm med andra och lyfta frågor tillsammans med arbetsgivarna, det kan handla om kompetens, utbildning och näringspolitik. Vi kan driva påverkansarbete och utveckling tillsammans.
Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond grundades 2009 av Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) med syftet att främja vetenskaplig forskning, innovationer och utvecklingsprojekt som gagnar företag och anställda inom den svenska besöksnäringen och bidrar till en positiv utveckling av näringen. Finansieringen består av bidrag från Visita och HRF. besöksnäringens företag bidrar, genom parterna, med åtta miljoner kronor till fonden varje år.
En av de största frågorna för branschen och BFUF är givetvis digitalisering. Ehrenberg ser stora möjligheter på området, samtidigt som han tror att
kompetensutveckling
kommer vara lika vitalt här som i andra branscher.
Digitalisering kommer ju innebära en effektivisering av branschen. Och integreras den på rätt sätt kan den också locka fler personer.
– Den tekniska utvecklingen kommer innebära en stor utmaning när det gäller vilka kunskaper man behöver ha för att ta sig an ny teknik eller bidra till nya upplevelser och tjänster. Nya typer av tjänster och kompetenser kommer att efterfrågas. Här finns också ett skriande behov av fler högskoleutbildningar för att fördjupa kunskap och kompetens som är specifik för näringen.
Digitaliseringen innebär nya lösningar
Samtidigt ser han i grunden digitaliseringen som något positivt.
– Digitalisering kommer ju innebära en effektivisering av branschen. Och integreras den på rätt sätt kan den också locka fler personer. Branschen kommer säkert inte förändras i grunden – själva idén med besöksnäringen är ju att besökaren upplever något på en plats – men digitaliseringen kan ju också innebära nya lösningar för besöksnäringen. Man kan till exempel få digitala smakprov på vad som väntar på ett besöksmål, hotell eller restaurang, eller så kan en digital lösning kanske förhöja upplevelsen av ett resmål.
Text: Mattias Dahlström
2019-04-24
Hur ska säkerhetsbranschen vinna tillbaka förtroendet?
Anklagelser om övervåld, avslöjanden om brottsdömda ordningsvakter och kopplingar till högerextremism. Säkerhetsbranschen har de senaste månaderna hamnat i stormens öga. Men krisen kan leda till nödvändiga reformer för en bransch som nu växer snabbt.
Turbulent inledning för den avreglerade spelmarknaden
Larm om fuskande spelbolag, sanktioner i miljonklassen och en strid ström debattartiklar och politiska utspel i media. Årets första månader med den nya spellagen har varit turbulenta. Samtidigt har över 60 bolag beviljats licens och tusentals svenskar har stängt av sig från spel om pengar genom den nya tjänsten ”Spelpaus”.
Trots hög sysselsättning har utrikesfödda fortfarande problem att få in en fot på den svenska arbetsmarknaden. Flera rapporter visar att besöksnäringen klivit fram som den mest framgångsrika och jobbskapande branscher för utrikes födda. Men för att ännu fler ska få jobb behöver trösklarna sänkas ytterligare.