Svensk handboll har tagit ett stort steg mot professionalisering genom ett nytt kollektivavtal för handbollsspelare på elitnivå. Avtalet är världsunikt. Det är det första lagidrottsavtalet i världen som är helt jämställt för damer och herrar.
Handbollen har varit en sport som tidigare saknat
kollektivavtal
men nu har Unionen, som är idrottens fackförbund, tecknat avtal som kommer att omfatta alla spelare på elitnivå.
Vi tror att detta kommer att leda till att flera idrotter kommer in, och också tecknar kollektivavtal när de ser fördelarna.
Johnatan Kibebe, avtalsansvarig för idrott på Unionen hoppas nu att andra lagidrotter som till exempel basket och bandy ska inspireras av handbollsavtalet.
– Förhoppningen är att det ska leda till bättre villkor för handbollsspelarna. Det är ju precis sånt här som jag jobbar för, så jag är väldigt glad, säger Johnatan Kibebe som är
ombudsman
och avtalsansvarig för idrott på Unionen.
Förhoppningen är att fler lagsporter ska inspireras och komma fram till samma beslut.
– Vi jobbar med att fler idrotter ska komma efter nu men vi tar en sport i taget. Vi tror att detta kommer att leda till att flera idrotter kommer in, och också tecknar kollektivavtal när de ser fördelarna med det. Det skapar ju en trygghet för spelarna och eftersom det skapar en trygghet för spelarna kan de satsa på sin sport ännu mer.
Jämställdhetspionjärer inom sporten
Hittills är det bara fotbollsherrarna och hockeyherrarna på elitnivå som har haft kollektivavtal inom Unionen. Det som gör nya handbollsavtalet speciellt är att både herrarna (Handbollsligan) och damerna i högsta ligan (SHE) kommer att omfattas av kollektivavtalet. Nu blir alltså handbollsdamerna pionjärer.
Handbollen är en väldigt jämställd sport och det var aldrig några diskussioner att det inte skulle vara samma för dam- och herrligorna. Vi vill ha jämställda avtal. Vi tycker att det här är en viktig fråga.
Peter Gentzel, vd på Svensk elithandboll är mycket nöjd och säger att avtalet kommer att skapa en trygghet för både spelarna och för föreningarna.
Peter Gentzel är före detta landslagsmålvakt och är idag vd för Svensk elithandboll, en av parterna som tagit fram avtalet.
– Handbollen är ju en väldigt jämställd sport och det var aldrig några diskussioner att det inte skulle vara samma för dam- och herrligorna. Vi vill ha jämställda avtal. Vi tycker att det här är en viktig fråga, säger Peter Gentzel.
Kollektivavtalet kommer att innebära att spelarna har tydligare rättigheter som avser semester, pension, stöd vid omställning, och bättre villkor vid sjukdom. Det blir alltså en tydlig professionalisering av handbollen i Sverige.
– Det kommer att bli en önskvärd tydlighet vad gäller anställningsvillkor. En trygghet för både föreningen och den anställda spelaren vilket är positivt för alla inblandade. Det känns bra att vi tar det här steget. Vi har länge jobbat för en mer professionell verksamhet, säger Peter Gentzel.
Text: Anna Westman Swantesson Foto: Claus Meyer/TT
2019-04-03
Därför startas ny universitetsutbildning för civilsamhället
I höst startar världens första universitetsprogram med inriktning mot civilsamhället. Vid Umeå universitet kan man hösten 2019 börja plugga på kandidatprogrammet ”Programmet för civilt arbete”.
Dålig ekonomi i föreningen skapar dilemma för anställda
Föreningar som får ekonomiska problem och inte kan betala ut löner är ett vanligt ärende för Unionens förbundsjurister. I en sådan situation gäller det att agera snabbt, annars är risken att du missar chansen till ersättning.
Ett skarpare civilsamhälle. Det är målbilden för Tjarls Metzmaas Civilsamhällespodden, där han pratar med aktiva inom civilsamhället om allt från hur man gör pr med en nollbudget till formalia och konflikthantering.