Tuffare konkurrens mellan insamlingsorganisationer
Sverige har blivit kallt, skriver Kantar Sifo i en ny rapport. Den upplevda angelägenhetsgraden har minskat och konkurrensen ökar. Men det finns insamlingsorganisationer som trots detta lyckas nå ut.
Det är uppenbart att Sverige har blivit kallare och att konkurrensen i människors medvetenhet har ökat, skriver Kantar Sifo i rapporten ”Insamlingsorganisationer i tuff konkurrens”. Undersökningen omfattar ett fyrtiotal varumärken. I snitt har de tappat 19 procent i fråga om upplevd angelägenhetsgrad. ”Som vi tidigare beskrivit så kämpar många insamlingsorganisationer i dag på en ändlig marknad”, skriver Kantar Sifo. Det är en bild som delvis motsägs av Frivilligorganisationernas insamlingsråd, Frii, där Charlotte Rydh är generalsekreterare.
Charlotte Rydh på Frivilligorganisationernas insamlingsråd tror att gåvogivandet har en chans att öka om organisationerna lyckas skapa engagemang, Foto: Catarina Harling.
– Vi ser snarare att det finns utrymme för ett ökat gåvogivande. Gåvogivandet konkurrerar med andra aktiviteter som vi vill lägga pengar på och därför handlar det snarare om hur väl organisationer kan engagera och motivera till givande i stället för till exempel konsumtion, säger Charlotte Rydh.
Kantar Sifo har undersökt givarens upplevelse. I faktiska siffror märks ingen nedgång i givandet från allmänheten, tvärtom. Enligt Friis egen statistik ökade gåvor från allmänheten under 2017 med 5,3 %. I en mindre undersökning bland deras medlemsorganisationer, genomförd i november 2018, såg man också att organisationernas egna prognoser visar på en ökning av gåvor från allmänheten 2018.
Men över tid har givandet inte ökat i takt med BNP, vilket enligt Charlotte Rydh tyder på att det bör finnas pengar som skulle kunna hamna hos insamlande organisationer om de lyckas engagera nog.
– Vi ser också i våra årliga undersökningar att andelen som uppger att de gett en gåva är stillastående. Detta betyder att gåvogivandet har en potential att öka men det handlar om hur väl insamlande organisationer lyckas skapa en känsla av angelägenhet och engagemang, säger hon.
Läkarmissionen jobbar med influencers
Bland de undersökta varumärkena i Kantar Sifos rapport var Läkarmissionen den organisation som har haft störst relativ ökning av sin kännedom, medan
Även Läkarmissionen märker att givarviljan sviktar. Det gör att det är ännu viktigare att visa gåvornas betydelse, menar Dicran Sarafian, varumärkeschef på Läkarmissionen.
Cancerfonden var bäst på att omvandla kännedom till reellt givande. Även katastrofhjälpsinriktade organisationer som Läkare utan gränser, Rädda barnen, Röda korset och Unicef uppvisar en stark koppling mellan kännedom och givande.
Läkarmissionens varumärkeschef Dicran Sarafian lyfter fram Mammagalan, som livesänds i Kanal 5, och samarbeten med influencers och profiler med ett eget nätverk som avgörande för att man har lyckats nå ut så bra. Även Läkarmissionen har märkt av att givarviljan sviktar. Det gör att man känner sig än mer manade att visa gåvornas betydelse.
– Vi får arbeta än hårdare med vår inriktning att återrapportera och visa hur projekten ger resultat. Den inriktningen väcker engagemang och givarvilja, säger Dicran Sarafian.
Text: Jenny Damberg Bild: Martin Nicolausson
2019-01-25
Därför behöver politiker ökad kunskap om civilsamhället
Har Sveriges politiker tillräckligt med kunskap om civilsamhället? Nej, inte riktigt. Det tycker Unionen och förlaget Idealistas som i en ny bok vill visa vilken enorm kraft och kunskap som finns inom ideella organisationer och i civilsamhället.
Så gjorde arbetsmiljöombud skillnad på Medborgarskolan
Minna Atterström är vice klubbordförande på Medborgarskolan i Stockholm. Med ett stort engagemang och hårt arbete har hon och klubben lyckats införa arbetsmiljöombud på jobbet – och skapat ett ökat intresse för arbetsmiljöfrågor bland kollegorna.
Idrotten ska vara en trygg plats för alla. Nu tillsätter Riksidrottsförbundet en idrottsombudsman och visselblåsartjänst som en extra instans som ska ge hjälp och stöd till personer som har utsatts för våld, övergrepp eller trakasserier i sin förening.