Föreningar, organisationer och stiftelser med allmänna samlingslokaler får dela på 145 extra statliga miljoner i år och nästa år för att mildra pandemins ekonomiska konsekvenser. "Mötesplatser behöver i de flesta fall vara fysiska för att uppfylla sitt syfte", säger Shadé Jalali på Unionen som välkomnar det nya coronastödet.
Under första hälften av november kan föreningar och stiftelser som tillhandahåller allmänna samlingslokaler söka ett bidrag för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. I år delas 75 miljoner kronor ut och nästa år 50 extra miljoner som organisationsbidrag.
Mötesplatser behöver i de flesta fall vara fysiska för att uppfylla sitt syfte
Pandemin har påverkat hela samhället och många av de traditionellt fysiska mötesplatserna har flyttats ut på nätet. För organisationer och föreningar har coronavåren inneburit en snabb omställning till digitala mötesplatser för att kunna hålla verksamheterna igång.
– Många organisationer inser nu när det har gått en tid med pandemin, att mötesplatser behöver i de flesta fall vara fysiska för att uppfylla sitt syfte, säger Shadé Jalali, branschutredare på Unionen.
– Organisationerna känner många gånger också att det är svårare att skapa gemenskap för medlemmarna när dessa inte möts eller när fikasnacket efter träffen uteblir.
Gränsen mellan vad som är arbetstid och fritid suddas ut för fler
Unionens branschutredare Shadé Jalali ser stödets bredd och att det är upp till föreningarna att använda medlen som en viktig princip.
För anställda inom organisationer och föreningar som jobbar hemifrån innebär det att man inte träffar medlemmar i vardagen, i föreningslokalen, vilket innebär flera nackdelar.
– Det är naturligt att medlemmarna ställer högre krav på digital närvaro på de anställda och förtroendevalda. När man inte kan ses enligt vanligt schema för föreningsverksamheten så ökar utsattheten när gränsen mellan vad som är arbetstid och fritid suddas ut för fler. Särskilt när många arbetar hemifrån, säger Shadé Jalali.
Det särskilda statliga stödet är utformat som ett organisationsbidrag vilket ger mottagaren relativt stor frihet att disponera medlen.
Bidraget är inte styrt eller på förhand bestämt att användas för en viss åtgärd
– Bidraget är inte styrt eller på förhand bestämt att användas för en viss åtgärd, utan ska stödja en viss organisation för vad den är, säger juristen Emelie Hemström på Boverket som administrerar stödet som alltså skiljer sig från verksamhetsbidrag eller andra bidrag som ges för en viss del av verksamheten.
– Vi kommer inte vid ansökningstillfället behöva veta vad organisationsbidraget är tänkt att användas till, men den som har blivit beviljad medel kommer i efterhand att få lämna en redogörelse för hur medlen har använts. säger Emelie Hemström.
Allmänna samlingslokaler får ökade anslag samtidigt som ett tillfälligt organisationsbidrag införs för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin för föreningslivet som tillhandahåller de fysiska mötesplatserna.
Stödet går att söka från den 2 november.
Snabbhet prioriterad
Som för många andra stödåtgärder under coronapandemin har regeringen, Liberalerna och Centerpartiet prioriterat snabbhet i hanteringen från ansökan till utbetalning av bidraget. Ansökan är öppen mellan den 2:a och 16:e november och pengarna betalas ut när beslutet fattats av Boverket vilket ska ske innan årsskiftet. Bidraget går till föreningar som tillhandahåller allmänna samlingslokaler och med begreppet menas en öppen och tillgänglig lokal för "föreningslivets möten, studieverksamhet, kulturell verksamhet, förströelse, fritidssysselsättning eller någon annan liknande verksamhet".
– Det kan exempelvis vara en hembygdsförening, Folkets hus, bygdegårdar och andra föreningar som gör sina lokaler tillgängliga. Men det räcker inte med att man har en klubblokal enbart för föreningens medlemmar – som exempelvis en idrottsförening som någon enstaka gång hyr ut för fester och liknande, säger Emelie Hemström.
Det vore rimligt att lyssna på de organisationer som av tillgänglighetsskäl behöver ha mer centrala, och därmed dyrare, samlingslokaler
Unionens Shadé Jalali hoppas att stödet kan leda till fler allmänna samlingslokaler.
– Det finns helt enkelt för få centrala möteslokaler till rimliga priser och det vore rimligt att lyssna på de organisationer som av tillgänglighetsskäl behöver ha mer centrala, och därmed dyrare, samlingslokaler än andra.
Genom att ändra i förordningen om statsbidrag till allmänna samlingslokaler fick regeringen relativt snabbt igenom justeringarna av anslag till det särskilda organisationsbidraget. Läs den nya förordningen i sin helhet på regeringens hemsida.
Att bidraget är brett och att det är upp till föreningarna att använda medlen ser Shadé som en viktig detalj för att civilsamhället ska kunna erbjuda säkrade samlingslokaler som är större och tar fler personer.
Det finns kringkostnader för mötesplatser som behöver tas för att verksamheternas viktiga möten ska kunna ske
– Ju mer långsiktiga bidrag, desto mer ökar organisationers handlingsfrihet att anpassa sin verksamhet efter de demokratiska målen i organisationen, säger Shadé Jalali som också påminner om andra kostnader än just hyra och drift av lokalerna.
– Bland annat finns frågan om hur de fysiska mötesplatserna ska nås nu under pandemin – många personer, oavsett om de ingår i riskgrupp eller inte, drar sig för att åka kollektivt. Det finns kringkostnader för mötesplatser som behöver tas för att verksamheternas viktiga möten ska kunna ske.
Text: Johan Boström
2020-10-21
Så fick damhockeyn kollektivavtalet i mål
Försäkringar, kompetensutveckling, pensionsavsättningar och reglerad ledighet är några av de viktigare delarna i damligan SDHL:s nya kollektivavtal. "Nu kan vi fokusera på det som är roligast och viktigast – att spela hockey!" säger Hanna Olsson som spelar i HV 71 och landslaget.