Klubben där nio av tio är med
Joachim Kåhlman är ordförande för Unionenklubben vid Synskadades Riksförbunds kansli. Anslutningsgraden på över 90 procent tror han är resultatet av att medlemmarna märker att man verkligen gör skillnad.
Joachim Kåhlman är ordförande för Unionenklubben vid Synskadades Riksförbunds kansli. Anslutningsgraden på över 90 procent tror han är resultatet av att medlemmarna märker att man verkligen gör skillnad.
– Vi har ett aktivt fackligt arbete där medlemmarna ser att vi gör skillnad, säger Joachim Kåhlman.
Han är sedan tre år ordförande för Unionenklubben vid Synskadades Riksförbunds kansli i Stockholm, en klubb med hög anslutningsgrad. Över 90 procent av de cirka 60 anställda är medlemmar. Att klubben har en bra dialog med arbetsgivaren bidrar till viljan att organisera sig, säger Joachim Kåhlman.
– Vi har prioriterat att arbeta med arbetsmiljön, både fysiskt och psykosocialt, och det är något som medlemmarna märker. Arbetsgivaren är väldigt lyhörd i de frågorna. Att man känner att man får vara med och ha synpunkter och kan påverka sin egen arbetsplats bidrar till att många vill vara med i facket. Vi har också andra aktiviteter, som facklig after work då och då, och så tar vi hjälp av Unionen för att få hit intressanta föreläsningar.
Har ni haft några större frågor som ni fått kämpa med?
– Vi har gått igenom en stor omorganisation, det har varit ett ganska tufft arbete. Men det blev bra när det blev klart och vi är väldigt nöjda med resultatet.
I sin roll som anställd är Joachim Kåhlman ansvarig för allt Synskadades Riksförbund gör i form av ljud: Radio SRF, ljudtidningen I selen för de 300 personer som har ledarhund och Oboj, ljudtidning och podd för förbundets barnmedlemmar.
Synskadades Riksförbund har producerat ljudtidningar sedan 1990-talet. Den explosion av ljudmedier i form av ljudböcker och podcasts som skett under 2010-talet är otroligt positiv för förbundets medlemmar, säger Joachim Kåhlman. Det är ett medium SRF:s medlemmar kan konsumera på samma villkor som alla andra.
Men också för förbundet som sådant är podden tacksam. Medan medlemstidningen kommer sex gånger om året produceras podcasten i stort sett varje vecka. Det gör att man kan berätta vad som händer, när det händer, inte flera månader senare.
– Det gör att engagemanget ökar hos medlemmarna. Vi har märkt de senaste åren att lyssnandet har vuxit extremt mycket. Nästa steg är att se hur vi kan använda poddarna för att locka in nya personer till vår verksamhet. Det är en stor utmaning.
Text: Jenny Damberg Foto: Johan Strindberg
2019-09-04
Med en Unionenklubb får ni insyn och inflytande när det gäller löner, arbetstider, semester, nyanställningar, uppsägningar eller andra frågor som engagerar er. Läs mer om vad en klubb kan göra och läs om hur man bildar en klubb.