Individgarantin är tillbaka inom idrotten - men kan försvinna igen
Individgarantin är en garanterad minsta lönehöjning för individen. Just nu finns detta i rådande kollektivavtal för branschavtal idrott, men så har det inte alltid varit. Och det finns en risk att den försvinner igen efter nuvarande avtalsrörelse.
Om din arbetsplats omfattas av
kollektivavtal
, så finns det också ett
löneavtal
. Individgarantin innebär att den anställde har en lägsta garanterad löneökning. Vad gäller avtalsperioden 2017-2020 så ligger individgarantin på 220 kronor i månaden om man är heltidsanställd.
Men individgaranti är ingen självklarhet.
I den senaste avtalsrörelsen togs individgarantin bort, på prov, från branschavtal Idrott. Istället infördes en skarpare skrivning vad gäller handlingsplan för de personer som hamnar på en lägre nivå än 300 kronors ökning i månaden. Alla med dålig löneökning skulle alltså få en handlingsplan där man tillsammans med arbetsgivaren behövde titta på vad den anställde behövde för stöd och kompetensutbildning för att komma upp i en högre lönenivå.
Arbetsgivaralliansen föredrar principen att arbetsgivaren ska ha en handlingsplan. Men det funkade ju inte.
Få arbetsgivare följde planen
Lukas Ringqvist som är
ombudsman
på Unionen säger att försöket fungerade dåligt. Under prövotiden skickades enkäter ut till alla anställda inom branschområdet och svaret var tydligt.
Det finns ingen garanti att individgarantin finns kvar efter nuvarande avtalsrörelse. Men den finns i alla fall kvar till oktober 2020 då nuvarande avtal löper ut, säger Lukas Ringqvist som är ombudsman för bransch Idrott på Unionen.
– Vi frågade om man hade haft
utvecklingssamtal
inför lönesamtalet och om det fanns en plan för
kompetensutveckling
. Framför allt var detta viktigt för de som hamnat på en låg nivå: Hade de fått handlingsplanen som man kommit överens om? Och nej, det visade sig att ytterst få arbetsgivare följt planen.
Många medlemmar sa då att de ville ha tillbaka individgarantin. Lukas Ringqvists branschdelegation kom fram till att de skulle yrka för att den skulle återinföras. Nu är den alltså tillbaka. Men det är dock inte säkert att den här för att stanna.
– Ingenting är ju säkert. Jag tror ju att arbetsgivarna kommer att vilja diskutera individgarantins vara eller icke-vara. Allting är ju en
förhandling
. Får vi något annat som vi tycker är mer värt än individgarantin så finns ju en möjlighet att ta bort den men då ska vi erbjudas något som är av värde.
Får vi något annat som vi tycker är mer värt än individgarantin så finns ju en möjlighet att ta bort den.
Hur reagerade motparten, Arbetsgivaralliansen, när individgarantin återinfördes?
– De reagerade ju kraftfullt. Det var ju ganska starka känslor från motparten när vi meddelade att vi ville återinföra den. De tyckte ju att detta var ett steg bakåt. Det här är en viktig fråga för arbetsgivaren för de vill ju inte ha den kvar. De föredrar principen att arbetsgivaren ska ha en handlingsplan. Men det funkade ju inte och det var därför som vi yrkade på att återinföra den.
Jag tycker också att modellen att istället ha en handlingsplan skulle kunna vara bra men det har ju bevisligen inte funkat.
Hur resonerar Arbetsgivaralliansen i sina argument mot individgarantin?
– De tycker att det är en förlegad modell. De tycker inte att det är en bra morot för medarbetarna att utföra en bra prestation. Man ska inte vara garanterad en viss löneökning oavsett prestation. Och jag tycker också att modellen att istället ha en handlingsplan skulle kunna vara bra men det har ju bevisligen inte funkat.
Är många medlemmar oroliga?
– Ja, det tror jag. Det är en viktig fråga för många och de flesta vill ha kvar den. För idrottsbranschen som jag jobbar med har många medlemmar uttryckt att individgarantin är en bra lösning och att det känns tryggt att vara garanterad en viss summa varje månad. Men det är ju en förhandling. Kräver vår delegation andra saker i framtiden så kanske vi får ge bort det här. Det är ganska troligt att Arbetsgivaralliansen kommer att vilja ta bort den. Det är en viktig fråga för dem. Så vi får se vad som händer i framtiden.
I undantagsfall kan arbetsgivaren gå lägre i löneförhandlingen eller att till och med sätta noll kronor i löneökning trots att det finns en
individgaranti
.
– Det ska mycket till för att det ska bli så. Det kan ske om arbetsgivaren tycker att de har skäl att göra det utifrån att den anställde inte följt den plan och de mål som man gemensamt satt upp. Man kan inte sitta med fötterna på bordet, lata sig och tro att man ändå ska få individgaranti, säger Lukas Ringqvist
Text: Anna Westman Swantesson Foto: Colourbox
2019-12-11
Anna på Fryshuset tror på de unga
Unga är nyckeln till ett starkt fack även i framtiden. Det menar Anna McAllister, Unionens klubbordförande på Fryshuset. Hon tycker att de svenska facken kan bli bättre på att inkludera unga i sitt arbete.
En lyckad klimatomställning innebär inte bara minskade koldioxidutsläpp. Det krävs också en radikal omställning av arbetsmarknaden. I det arbetet har facket en nyckelroll.
"Unga i civilsamhället ställer för höga krav på sig själva"
Hur ser arbetsmiljön ut för unga i civilsamhället? En ny rapport visar att arbetsbelastningen är mycket hög och att unga förtroendevalda känner väldigt stor press på att vara tillgängliga. Men i rapporten finns också positiva trender att glädjas över.