Det här talas det om i Almedalen
Den första till åttonde juli anordnas Almedalsveckan för 50:e året i rad. Vi har gått igenom programmet och samlat de ämnen som är viktigast för Organisationer & Föreningar under den första veckan i juli.
Den första till åttonde juli anordnas Almedalsveckan för 50:e året i rad. Vi har gått igenom programmet och samlat de ämnen som är viktigast för Organisationer & Föreningar under den första veckan i juli.
Valrörelser manipuleras av främmande makter. Sociala medier skapar mer eller mindre faktaresistenta filterbubblor. Allt, oavsett om det är sant eller inte, kan alltid, av någon, anklagas för att vara ”fake news”. Förtroendet för de medier som ska granska makten sjunker.
Hoten mot demokratin är helt enkelt fler än på mycket länge – och därmed är demokratin också ett av de hetare samtalsämnena under Almedalsveckan.
Folkbildning – demokratins självförsvar?
Om: Ett samtal om hur forskning och fortbildning kan bidra till människors källkritiska tänkande och motverka faktaresistens när filterbubblorna växer sig allt större.
När: måndag 2/7 klockan 9:45-10:15
Arrangör: ABF
Folkbildning, propaganda eller desinformation – vilken roll har civilsamhället?
Om: Hur ska man kunna veta vem man kan lita på när skickligt planerade kampanjer placerar ut desinformation? Med utgångspunkt i den frågan diskuteras vad civilsamhället kan göra för att hjälpa att guida folk.
När: tisdag 3/7 klockan 10:30 - 11:30
Arrangör: Grant Thornton
Hur ska nyanlända flyktingar lotsas in i samhället och på arbetsmarknaden på enklast, snabbast och bäst sätt? Vilken roll kan civilsamhället spela?
Är studieförbunden nyckeln till utrikes födda kvinnors etablering?
Om: Att etablera nyanlända i samhället och på arbetsmarknaden blir en av de stora utmaningarna de kommande åren. Vilken roll kan studieförbunden spela för att underlätta etableringen – och då särskilt för gruppen utlandsfödda kvinnor?
När: måndag 2/7 klockan 8:15 - 9:30
Arrangör: Studieförbunden
Kulturkompis – make friends through culture – en väg till nyanländas sociala etablering
Om: Vilken roll kan olika former av kulturupplevelser spela i integrationen? Mycket stor, tror projektet Kulturkompis, som matchar nyanlända med nya vänner för att tillsammans besöka olika evenemang och få upplevelser.
När: måndag 2/7 2018 10:00 - 10:45. Evenemanget sänds här.
Arrangör: Studieförbundet Bilda
Integration angår alla - såhär kan civilsamhället ta större ansvar
Om: Med ökande samhällsekonomiska klyftor och segregation blir det allt viktigare att så många som möjligt bidrar till integrationen. Civilsamhällets organisationer kan genom sin storlek och sina kontaktnät spela en viktig roll. Hur ska det gå till?
När: måndag 2/7 2018 15:30 - 16:15. Evenemanget sänds här.
Arrangör:Forum - idéburna organisationer med social inriktning
De senaste årens flyktingströmmar möter oss i nyhetsbilder från Syrien, Afghanistan och Libyen så gott som dagligen. Vilka är orsakerna bakom? Hur gör man bäst för att hjälpa människor på flykt som kommit till Sverige?
EUs nya asyllagstiftning ur ett rättssäkerhetsperspektiv
Om: EU.s nya migrationslagstiftning, med förslag om en jämnare fördelning av asylsökande mellan de olika medlemsländerna, förhandlas i detta nu. Samtidigt innehåller lagförslaget också flera inskränkningar av mänskliga rättigheter, vissa i direkt strid mot FN:s flykting- och barnkonventioner.Är lagförslagen och de snabba förhandlingarna ändamålsenliga och rättssäkra?
När: måndag 2/7 klockan 9:00 - 9:45. Evenemanget sänds här
Arrangör: Rädda Barnen, Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar
Psykisk ohälsa hos människor på flykt från krig och tortyr – vad görs och vad behöver göras?
Om: Vad händer inuti en människa på flykt? Många av de flyktingar som kommer till Sverige bär på svåra trauman från krig och förtryck – hur kan civilsamhällets organisationer samverka för att hjälpa de drabbade?
När: onsdag 4/7 klockan 14:30 - 15:30.
Arrangör: Svenska Röda Korset
Varför flyr människor? Hur ser flykten ut? Vi samtalar om flyktingens och den asylsökandes villkor.
Om: Hur ser en flyende människas vardag ut? Vilka är skälen bakom flykten? Vilken typ av upplevelser tar man med sig efter att ha fått lämna hem – och kanske familj, släkt och vänner – bakom sig?
När:torsdag 5/7 klockan 15:00 - 16:00
Arrangör: Amnesty International
Under höstens ”Metoo”-rörelse gick det inte en dag utan nya avslöjanden om sexuella övergrepp eller missbrukad makt mot kvinnor. Vad fick den första svallvågen för effekter? Och hur går samhället framåt utifrån de nya insikter som kom under hösten?
Metoo – Från hashtag till handling
Om: Metoo-rörelsen började med en samlande hashtag på Twitter och utvecklades senare till ett slags stafett där kvinnor i bransch efter bransch samlade sina berättelser om övergrepp. Efter de gemensamma uppropen- hur stärks det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier?
När:tisdag 2/7 klockan 15:00 - 15:45
Arrangör: TCO
Utsatt för sexualbrott - vilka stödinsatser krävs?
Om: I svallvågorna efter Metoo ställs här frågan om hur de drabbade kan hjälpas och få stöd. Vilka stödinsatser finns redan? Hur fungerar systemen i dag? Vad behöver utvecklas?
När:tisdag 2/7 klockan 15:00 - 15:45. Evenemanget sänds här.
Arrangör: Stiftelsen Tryggare Sverige
Metoo sa nej till sexuella övergrepp – hur tar vi metoo vidare?
Om: Vilka lärdomar har man kunnat dra av Metoo och hur ska de kunna användas i ett förberedande brett arbete där attityder förändras i grunden? Vilken hjälp kan både män och kvinnor få för att skapa miljöer utan övergrepp?
När: onsdag 3/7 klockan 14:30 - 15:30
Arrangör: Brottsofferjouren Sverige